Kongelige13. september 2017

Nu taler Joachim om fars sygdom

Prins Joachim fortæller nu, hvordan familien håndterer prins Henriks demenssygdom
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/1_52.jpg
 Foto: Lars Horn

I sidste uge kom det frem, at prins Henrik var blevet ramt af demens.

Nu fortæller hans yngste søn, prins Joachim, hvordan familien håndterer diagnosen.

Det gjorde han, da han tidligere i dag var til kongefuglskydning i Klampenborg.

– I vores familie er det jo ikke sådan, at man bare kan lukke sig inde og tage den selv. Det er jo ikke os, der udbasunerer det, men pressen. Vi må dele min fars sygdom med resten af verden, så vi forsøger at tackle situationen efter bedste evne, forklarede prins Joachim til SE og HØR og resten af den fremmødte presse.

I pressemeddelelsen, der blev sendt ud i sidste uge, skrev Kongehuset, at det var en række nyligt overståede undersøgelser, der havde gjort, at man nu kunne konkludere, at prins Henrik lider af demens. - I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens. Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau, skrev Kongehuset i pressemeddelelsen.

Samme dag fortalte Kongehuset SE og HØR, at prins Henrik havde fået diagnosen samme uge.

- Vi har i denne uge fået diagnosen fra Rigshospitalet, og vi har offentliggjort den så hurtigt som muligt, fortalte kommunikations- og pressechef hos Kongehuset Lene Balleby til SE og HØR kort efter udmeldingen om, at prins Henrik lider af demens.

Sådan diagnosticeres demens

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, så starter arbejdet med at stille en diagnose hos ens egen læge. - Forløbet starter i de fleste tilfælde hos egen læge. Lægen vil spørge grundigt ind til symptomerne og hvordan, de har udviklet sig over tid. Hvis lægen har mistanke om demens, aftales en ny tid, hvor lægen foretager en kort helbredsundersøgelse, tager en blodprøve og som regel laver en kort test af hukommelsen og andre mentale funktioner. Nogle bliver også henvist til en scanning af hjernen, skriver Nationalt Videnscenter for Demens på deres hjemmeside. Hvis ens praktiserende læge finder, at der er tegn på demens, så vil man blive sendt til videre undersøgelser. - Hvis de første trin i udredningen styrker lægens mistanke om demens, bliver man oftest henvist til en demensenhed. Man kan også blive henvist, hvis sagen er uafklaret, og lægen er i tvivl. Udredning på en demensenhed kan omfatte en række undersøgelser. Der vil ofte være ventetid på de enkelte undersøgelser, står der på Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside.
De undersøgelser, som man fx skal igennem kan være neuropsykologisk undersøgelse, en undersøgelse af rygmarvsvæsken og en scanning af hjernen.

Du kan se flere billeder af dronning Margrethe og prins Henrik i galleriet herunder

Dronning Margrethe og Prins Henrik - billeder af dem

Sponsoreret indhold