Har du også mærket det? Den seksuelle ulighed er stigende
Den, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod
Ja, det hører til sjældenhederne, at vi indleder en artikel på det Frække med et bibelcitat.
Her får du dit livs blæs - igen og igen
Men det er også ekstraordinært, at vi beskæftiger os med den seksuelle Gini-koefficient.
Øh hvad, tænker du med rette.
Forklaring følger.
Noget tyder på, at en lille elite af mænd får det meste sex og fleste sexpartnere, mens vi andre kun får krummerne fra de sexriges bord.
Hvilket altså blandt betyder, at jo mere f.... du har fået, desto mere vil du få.
Elendighed
En finsk bioetiker, Joona Räsänen, ansat på Aarhus Universitet på Statskundskab, lancerer hertil begrebet seksuelle Gini-koefficient. (Læs mere i faktaboksen).
I en artikel i det videnskabelige tidsskrift Bioethics påpeger han, at den er stigende for mænd. Med øget seksuel ensomhed og anden elendighed som følge.
Med udgangspunkt i amerikanske og finske data viser Joona Räsänen, at andelen af mænd, der ikke dyrker sex, er steget på få årtier. Samtidig får den seksuelle elite flere sexpartnere.
Den seksuelle Gini-koeffient
Den økonomiske ulighed er som bekendt stigende, både herhjemme og i udlandet. Her kommer gini-koefficienten ind i billedet: Gini-koefficienten er et mål for graden af ulighed i en fordeling, typisk brugt overfor en formue- eller indkomstfordeling.
Koefficienten er et tal mellem 0 og 1. I en helt lige fordeling, hvor alle indkomstmodtagere har samme indkomst, er Gini-koefficienten 0. Jo mere ulige fordelingen er, jo større vil Gini-koefficienten være.
Joona Räsänen sammenligner så den økonomiske ulighed med den seksuelle.
Et eksempel: I 2002 havde de 20 procent mest seksuel aktive heteroseksuelle mænd 12 sexpartnere gennem livet, mens top fem procent havde 38 partnere. I 2012 havde de 20 procent mest aktive 15 sexpartnere, og top fem procent meldte om 50 sexpartnere.
Til gengæld var mediantallet for sexpartnere det samme. Det vil sige, at den øverste del fik flere, mens resten fik færre sexpartnere.
For kvinder har tallene ikke ændret sig markant.
Således kommer den finske forsker frem til, at fordelingen af sexpartnere for mænd er så ulige som fordelingen af rigdom i nogle af de mest ulige lande i verden. Han nævner Sydafrika med 0,63. I Danmark er det tal omkring 0,27. Hvilket gør placerer os på en niendeplads over de økonomiske set mest lige lande i Verden.
I USA er den seksuelle gini-koefficient for singlemænd således 0,60 og for kvinder 0,58.
Sex er simpelthen koncentreret i en lille, men seksuelt meget aktiv gruppe. Et studie har endda også vist, at de fem procent af befolkningen, der har mest penis i skede-sex (PISS), stod for mere PISS end de nederste 50 procent af befolkningen.
Danske datingapps udfordrer Tinder
Ulighed
Denne ulighed har konsekvenser, mener Räsänen, idet et sundt sexliv er vigtigt for menneskers mentale og fysiske helbred. Ligesom ensomhed har store negative konsekvenser for selvværd og fysisk og mental sundhed.
Derfor kan seksuel ensomhed hos især mænd skabe vrede og aggression. Kvindehad er udbredt, hvor kampen om kvinder er hård, og alt fra voldtægtsmænd til terrorister har givet seksuel frustration skylden for deres handlinger.
Desuden har vi set fremkomsten af de såkaldte Incels, mænd, som er i ufrivillig cølibat og som reagerer med had mod kvinder.
En 'løsning' på denne elendighed kan ifølge den berømte amerikanske psykolog og filosof Jordan Peterson være en form for indirekte 'tvangsmonogami:' En tilbagevenden til normer, der hylder og fremmer monogamien, så flere mænd kan finde en partner for livet.
Peterson mener også, at mænd helt overordnet bør stramme op, så de bliver mere interessante som partnere for kvinderne.
Opråb til den danske ‘mandeunge’: Tag ansvar!
Apps
¨Den finske forsker Räsänen påpeger, at man så kunne tro, at teknologiske hjælpemidler som datingapps kunne afhjælpe den ulige sexfordeling.
Svigter Tinder? Det gør denne dukke aldrig
Men alle data fra datingplatforme tegner et billede af endnu større ulighed.
Netop det har den danske findenkæreste.dk, der er en sammenligningsportal af datingsider, dykket ned i. Siden har samlet diverse undersøgelser, der dokumenterer, at det er lettere at få matches som kvinde end som mand på Tinder.
Fx fremgår det i en af disse undersøgelser, at en kvindelig Tinder-bruger i gennemsnit blot liker 5 procent af de profiler, som hun præsenteres for, mens en mandlig bruger i gennemsnit liker hele 53 procent af de profiler, han præsenteres for.
En gennemsnitlig mandlig bruger skal swipe 50 kvinder til højre for at få bid, mens den kvindelig brugere tre højre-swipes pr. match.
Her er det værste du kan gøre på Tinder
Jesper Nørskov Jensen, der er medindehaver af findrekaereste.dk, forklarer, at mænd overordnet set er mere aktive end kvinder på Tinder:
- Dette betyder, at mænd generelt set swiper mere, end kvinderne gør. Derudover afslører en opgørelse fra 2021, at der globalt set på daværende tidspunkt var en overvægt af mandlige profiler på Tinder. Helt præcist var hele 75 procent af datingappens brugere mænd på daværende tidspunkt, og det er ikke usandsynligt, at billedet er nogenlunde det samme i dag.
Fuck Tinder: Her tager du både hjerne og hjerte med på date
Læs med i morgen, hvor den danske sexolog Michael Loua vil komme med bud på, hvad mændene kan gøre ved denne seksuelle ulighed.