Hollywood11. august 2019

Led af ukendt sygdom: Robin Williams' sidste MØRKE dage

11. august 2019 var det fem år siden, at den prisvindende skuespiller Robin Williams tog sit eget liv, blot 63 år gammel. de sidste mørke dage ændrede Robin Williams nærmest personlighed på et døgn, og pludselig kunne han ikke længere udtrykke sig, som han ville. Men skuespilleren anede ikke, at han var ramt af en frygtet hjernesygdom
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/robin_williams_0.jpg
 (Foto: All Over)

11. august 2019 var det fem år siden, at Robin Williams på tragisk vis døde.

Den populære skuespiller og komiker blev fundet død i sit hjem i Tiburon mandag den 11. august 2014, efter at han havde valgt at hænge sig i et bælte.

I dagene efter kom det frem, at Robin Williams – der blev belønnet med en Oscar for bedste mandlige birolle i filmen "Good Will Hunting" i 1998 – kæmpede mod angst, Parkinson's, depression og paranoia, da han valgte at tage sit liv.

Det kom desuden også frem, at han i årenes løb havde kæmpet med både alkohol- og stofmisbrug.

Men sandheden bag Robin Williams alt for tidlige og tragiske død er langt mere dyster - og skyldtes slet ikke det, man først troede.

Det viste sig nemlig, at Robin Williams – uden han selv vidste det – led af en anden frygtet hjernesygdom, som var årsag til alle de symptomer, der pinte ham i de sidste dage.

SE og HØR genfortæller her Robin Williams sidste tragiske dage.

Robin Williams kæmpede med at huske sine linjer.

Den ellers så rapkæftede skuespiller og komiker kunne pludseligt ikke finde ordene mere. Det blev tydeligt for alle på settet, da han indspillede filmen ”Night of the Museum: Secret of the Tomb” i 2014.

- Han græd i mine arme, når hver indspilningsdag var forbi. Det var forfærdeligt. Skrækkeligt, husker makeupartisten Cheri Minns.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/25.hdj7g2.jpg
 Foto: All Over Press

Robin Williams døde blot 63 år gammel i 2014. Foto: All Over

Hun foreslog skuespilleren, at han droppede skuespilkarrieren og i stedet vendte tilbage til komikerscenen for at genfinde sin selvtillid.

Men Robin Williams nægtede.

- Han græd bare og sagde, “Det kan jeg ikke Cheri. Jeg aner ikke hvordan mere. Jeg aner ikke, hvordan man er sjov mere”, husker makeupartisten.

Der var dog en hjerteskærende grund til, at Robin Williams havde svært ved at finde smilet og ordene frem. Han vidste det bare ikke selv.

Den prisvindende skuespiller led således af en altødelæggende neurodegenerende sygdom, der var godt i gang med at frarøve ham både hans talent, hans hjerne – og hele ham selv. Og det var ikke sygdommen Parkinsons, som han ellers selv han fået at vide.

Sandheden om sygdommen – og Robin Williams sidste mørke dage – bliver udrullet i biografen Robin.

Her fortæller venner og familie om hans sidste tid, og om den ødelæggende hjernesygdom, der endte med at drive ham ud, hvor han ikke kunne livet mere.

Inden sygdommen begyndte at sløre hans hjerne og sind, havde Robin Williams haft stor succes – både på komikerscenen og i filmens verden. De fleste husker ham nok fra roller i ”Good Morning Vietnam” (1987), ”Døde Poeters Klub” (1989), ”Mrs. Doubtfire” (1993), ”Jumanji” (1995) – og ikke mindst for rollen i ”Good Will Hunting” fra 1997, som indbragte ham en Oscar-statuette for bedste mandlige birolle.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/robin-2.jpg
 (Foto: All Over Press)

Robin Williams i "Mrs. Doubtfire". Foto: All Over

Året før han døde – i 2013 – begyndte det dog at blive tydeligt for alle, at Robin Williams ikke var i sit vante tempo. Skuespilleren medvirkede det år i CBS-serien ”The Crazy Ones”, der fik premiere i september 2013. Anmelderen var ikke imponeret over serien og heller ikke over Robin Williams, der blev kaldt ”træt og udkørt”.

Det var også omkring det tidspunkt, at Robin Williams begyndte at klage over flere mystiske symptomer: Han havde svært ved at tisse, han led af søvnløshed, hans lugtesans forsvandt, og han havde svært ved at huske ordene, når han stod på scenen.

Hans hustru Susan anede ikke, hvad der foregik.

- Hvilke symptomer mon der ville være denne måned? Jeg tænkte, ”Er min mand hypokonder?” Vi forsøgte alt, men intet hjalp, husker hun i biografien.

Også kollegerne bed mærke i, at Robin Williams ganske hurtigt havde ændret personlighed og sind i foråret og sommeren 2014.

Nogle venner og kolleger troede, at hans depressive tanker skyldtes, at CBS-serien ”The Crazy Ones” var blevet skrottet.

Andre var dog overbeviste om, at der lå noget andet og mere alvorligt bag. Robin Williams havde således virket paranoid den seneste tid – blandt andet under indspilningerne til ”Night at the Museum”, hvor han var overbevist om, at nogle ville stjæle fra ham.

På det tidspunkt valgte man at give ham antipsykotisk medicin, men de mærkelige symptomer fortsatte.

Lægerne var i vildrede, men valgte 28. maj 2014 at konkludere, at Robin Williams led af Parkinson, en sygdom der langsomt ødelægger blandt andet motorikken.

Den kunne forklare nogle af hans mystiske symptomer, men langt fra alle.

Omverdenen fik først besked om diagnosen efter hans død. Robin Williams betroede sig kun til sine allernærmeste.

- Jeg har aldrig hørt ham være så bange. Han var en skræmt mand, husker vennen Billy Crystal.

Lægerne havde givet Robin Williams 10 gode år – og skuespilleren forsøgte da også at vende tilbage til scenen for at forsætte sin karriere. Men uden held.

Han fik det værre og værre, og til sidst valgte han at lade sig indlægge på Dan Anderson Renewal Center i håbet om, at han med hjælp fra meditation og yoga kunne vriste sig fri af de sorte skyer, der havde sænket sig over ham.

Men heller ikke det hjalp.

https://imgix.seoghoer.dk/robin.jpg
 (Foto: All Over)
Robin Williams spiste på en mexicansk restaurant 5. august 2014 med sin kone Susan Schneider. 11. august tog han sit eget liv. Foto: All Over

Den sidste aften – den 10. august 2014 – virkede Robin Williams som vanligt træt, men egentlig ok, husker hans hustru Susan. Han var stadig paranoid og havde valgt at gemme alle sine vintageure rundt om i sokker i hjemmet i San Fransisco Bay af frygt for, at de ville blive stjålet.

Men han havde også haft energi og overskud til at give sin hustru en fodmassage, inden han gik ind i sit eget soveværelse for at sove.

- Som altid sagde vi ”Godnat, min skat” til hinanden. Han virkede til at have det en smule bedre, som om at han var på vej mod noget. Jeg tænkte, at medicinen var begyndt at virke, og at han nu kunne få noget søvn, husker Susan.

Næste morgen bemærkede Susan, at døren til hans soveværelse stadig var lukket. Først var hun lettet over, at han tilsyneladende kunne sove.

Men da han stadig ikke var stået op klokken 11, blev hun bekymret. Det samme gjorde Robin Williams 20-årige assistent, Rebecca Erwin Spencer.

Med hjælp fra en papirklips fik assistenten lirket låsen op, og inde i soveværelset gjorde hun det grufulde fund: Robin Williams var død. Han havde hængt sig i sit eget bælte.

Mens verden sørgede over tabet af skuespilleren, kom det frem, at han kort forinden var blevet diagnosticeret med Parkinson. Men nu viser det sig, at lægerne havde fejldiagnosticeret hm.

Robin Williams led i stedet af den frygtede hjernesygdom Lewy body demens.

Lewy body er en neurodegenerativ demenssygdom, der medfører demens samt bevægeforstyrrelser, der minder om symptomerne ved Parkinsons sygdom, samt synshallucinationer og vekslende opmærksomhed.

Alle hans symptomer skyldtes sygdommen, han vidste det bare ikke. Og til sidst blev det hele for meget for Robin Williams.

Han døde 11. august 2014, blot 63 år gammel.

Sponsoreret indhold