Hollywood24. maj 2018
Tvivl om Jerusalem som værtsby for Eurovision Song Contest
EBU sår tvivl om, hvorvidt Jerusalem bliver værtsby for næste års Eurovision Song Contest
Af Piet Baunø
Foto: All Over Press
Da Netta Barzilai for under fjorten dage siden kunne hæve trofæet som tegn på israelsk sejr i Eurovision Song Contest (ESC) i Lissabon, var hun ikke i tvivl. - Vi ses næste år i Jerusalem, sagde hun direkte efter sejren.
Med det hentydede hun til, at Jerusalem skulle være værtsby for næste års ESC. Også Israels premierminister Benjamin Netanyahu var hurtig på Twitter, hvor han skrev 'næste år i Jerusalem'. Og også et israelsk turistsite har allerede udpeget Jerusalem som værtsby i 2019 og satte datoer på semifinalerne, 21. og 23. maj, og finalen, den 25. maj. Men alle har øjensynlig gjort regning uden vært. For European Broadcasting Union (EBU), der står for Eurovision Song Contest, sår nu på Twitter tvivl om Jerusalem som værtsby.
- Ser I også allerede frem til næste års Eurovision? Det gør vi også. Men vent lige lidt med at booke jeres fly. Hold øje med vores officielle kanaler for oplysninger om tid og sted, skriver Eurovision på Twitter. Og det har nu ført til bange anelser i israel. Og på Twitter førte det til debat om, hvorvidt Israel slet ikke får lov at afvikle næste års ESC, og der blev fremført argumenter for og imod Israel som værtsland. Men at EBU og Eurovision går ind og markerer, at det er dem, der i sidste ende bestemmer i hvilken by, ESC skal afholdes, er der ikke noget nyt i. Der er nemlig en række krav, værtsbyen skal leve op til, og så langt er man slet ikke nået her under fjorten dage efter ESC i Lissabon. Blandt andet er der krav til hotelkapaciteten, infrastrukturen og et højt sikkerhedsniveau for såvel deltagere som publikum. Og det er det statslige israelske TV-selskab som skal stille garantier for dette og godtgøre, at Jerusalem lever op til EBU's krav, og så langt er man slet ikke i processen. De samme krav er blevet stillet til TV-selskaberne i Portugal, Ukraine og Sverige de tre seneste år. I sidste ende er det EBU, der træffer afgørelsen. Den engelsksprogede israelske avis Haaretz skriver, at EBU er urolige over en eventuel politisering af konkurrencen. Og på den front kan Jerusalem godt være et kontroversielt valg med urolighederne i Gaza in mente, da Donald trump for nylig anerkendte Jerusalem som Israels nye hovedstad. At to israelske ministerier allerede kappes om at få lov at arrangere næste års ESC har ikke gjort situationen lettere set med EBU's øjne. Israels vicesundhedsminister, Yaakov Litzman, var også kort efter sejren i Lissabon ude at sige, at Eurovision Song Contest ikke måtte gribe ind i sabbatten jødernes ugentlige hviledag, der strækker sig fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag. Med finale lørdag vil det ganske givet udgøre et problem, hvis vicesundhedsmininsteren har noget at skulle have sagt. Det blev dog fejet af bordet med det samme af formanden for den delegation i EBU, der bestemmer værtsbyen, Frank-Dieter Freiling: – Med tanke på de mange millioner TV-seere over hele Europa, der sidder bænket foran Euroviosion Song Contest-finalen, så kan vi ikke tage hensyn til den jødiske sabbat, siger Frank-Dieter Freiling. Hvornår Jerusalem eller en anden israelsk by bliver udpeget som værtsby er endnu uvist.