Afsløring: Kendispræst Flemming Pless tvunget på orlov
Svinger man forbi Christians Kirke på Christianshavn i løbet af de kommende helligdage, skal man ikke forvente at se sognepræst Flemming Pless på prædikestolen.
Han er nemlig i øjeblikket på orlov fra præstegerningen i den københavnske kirke.
Og det er en hjemsendelse, som han ikke selv har taget beslutning om, oplyser han til SE og HØR.
- Jeg er blevet sendt på orlov, kan du sige.
- Hvad skyldes det?
- Jeg sidder og tænker mig om, svarer han.
Samtidig er SE og HØR kommet i besiddelse af en skriftlig klage. Afsenderne er en håndfuld kvinder, der alle mener at være blevet udsat for krænkende adfærd fra Flemming Pless’ side, mens han har varetaget sit arbejde som sognepræst.
Rækken af de detaljerede vidnesbyrd strækker sig over flere år. Og beskyldningerne tæller både uønskede tilnærmelser, brud på tavshedspligt, samt grænseoverskridende adfærd.
Centralt står anklagen om decideret embedsmisbrug, da flere af dem har mødt Pless i forbindelse med sorgbearbejdelse eller besøg i kirken.
Ikke et kvæk
Den kendte præst, som desuden er regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet, vil umiddelbart ikke svare entydigt på, om han kan genkende kvindernes oplevelser.
- Jeg kan svare dig på denne her måde, som er den eneste måde, jeg i virkeligheden kan svare dig på: Når man er tjenestemand, der får en klage, så er situationen den, at så skal man stå ret, og så får man at vide af sin biskop, at denne her klage skal behandles, fortæller han, før han fortsætter:
- Og mens den bliver behandlet, kan man som tjenestemand ikke sige et kvæk. Og det kan man ikke, fordi alle skal behandles lige og ordentligt. Og det er selvfølgelig bøvlet, men på den anden side, så sikrer man sig også, at der er lige ret for loven hele vejen rundt, for folk der måtte ville klage over en tjenestemand i en given situation.
Pless vil ikke ind på, hvad han forventer, der skal ske med kvindernes klage.
- Hvis du vil vide mere om det, så ville du skulle kontakte Københavns biskop, lyder det.
Biskoppen hedder Peter Skov-Jakobsen, og fra ham er beskeden, at han ikke kan kommentere konkrete personalesager.
Han tilføjer dog i et skriftligt svar til SE og HØR:
- Men generelt er det sådan, at hvis vi som folkekirkelig ansættelsesmyndighed modtager klager over en ansat, så overvejer vi, om omstændighederne i sagen betyder, at pågældende bør fritages for tjeneste.
Artiklen fortsætter under billedet:
Fra 1988 var Flemming Pless sognepræst ved Brorsons Kirke på Nørrebro i København. Siden 1994 har han været sognepræst ved Christians Kirke. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix)
Klagede over opførsel
I årevis har Flemming Pless bevæget sig i den kulørte presse. Han har deltaget i middagsprogrammer på TV3’, samt viet en række kendte danskere. Han stod for desuden for Henriette Zobel, Etta Cameron og Natasjas begravelser.
Der er før røget klager over Pless ind hos biskop Peter Skov-Jakobsen.
I 2010 modtog han en advarsel, da han brugte et kirkerum som spisestue, og inviterede sine ”Til middag hos”-gæster ind i Christians Kirke.
For et år siden stod en frustreret familie frem i Ekstra Bladet. De havde ligeledes sendt en klage til Københavns biskop.
I forbindelse med deres datter, lillesøster og mors bisættelse, oplevede de Flemming Pless som ”upassende og respektløs”.
Især undervejs i de indledende samtaler med præsten kunne de mærke, at den var ”helt gal”.
- Desværre formåede han ikke at bibringe os den trøst eller indlevelse, man kunne forvente ved en sådan samtale. Tværtimod oplevede vi samtalen som så respektløs, at vi overvejede at aflyse bisættelsen dagen efter - simpelthen fordi vi ikke havde lyst til, at Pless skulle forestå den, stod der blandt andet i deres klage.
Kirkeministeriet oplyser i et svar til SE og HØR, at de ikke kan informere yderligere om ansættelsesforhold i det offentliges tjeneste - og det gælder altså også eventuelle fyringer af sognepræster.
Der er dog ikke nogen tvivl om, at seksuel chikane er fuldstændig uacceptabelt, uanset om det måtte dreje sig om præster eller andre ansatte eller frivillige, lyder det slutteligt i deres svar.