Kendte12. december 2024

Alvorlige forhold afsløret i danske grisestalde: Nu reagerer Thomas Bertram

TV 2-dokumentaren "Hvem passer på grisene?" tegner et dystert billede af forholdene i danske grisestalde, men landmand Thomas Bertram efterlyser en mere nuanceret debat om dyrevelfærd og forbrugernes ansvar
Thomas Bertam fra "Landmand søger kærlighed" er rystet over videooptagelser af grisestalde.
Thomas Bertam fra "Landmand søger kærlighed" er rystet over videooptagelser af grisestalde.
 Foto: Lars Horn

LÆS OGSÅ: "Landmand søger kærlighed"-parret Nicoline og Thomas Bertam er blevet forældre

Nye oplysninger kaster lys over de barske realiteter for dyrevelfærd i danske grisestalde.

I TV 2 dokumentaren "Hvem passer på grisene?" viser videooptagelser fra myndighedernes kontrolbesøg grise, der lider under kritisable forhold.

Blandt de afslørende klip ser man en gris, der kun med nød og næppe rejser sig efter flere spark, mens den slæber sine bagben efter sig og skriger af smerte, mens et andet klip viser en gris med en enorm broksæk, som næsten rører jorden.

Thomas Bertram, der er kendt fra "Landmand søger kærlighed", udtaler til SE og HØR, at der kan være mange forhold, der spiller ind, og at dokumentaren primært fokuserer på de mest ekstreme tilfælde, hvilket tegner et ensidigt billede af situationen.

- Det ser helt forkert ud. Sådanne grise skal vi ikke have gående, og det er ikke til diskussion. Jeg synes, det er en skam. Jeg er ikke i tvivl om, at de viste grise i dokumentaren skulle have været aflivet, fordi grisen lider. Men der er også mulighed for at grisen kunne få behandling i tide.

Ifølge landmanden er videooptagelserne langt over grænsen, men der kan være nuancer, der går tabt.

- De har måske også set 12.000 gode grise. Det kan være én promille, de har fundet, og det er også én promille for meget. Men det er liv, vi taler om, og det er liv, landmanden lever af, og det er rart at give den syge gris muligheden for livet ved en særbehandling. Det kan være en sygesti, aflastningssti eller eventuelt medicinsk behandling.

Er ikke hellig

Thomas Bertram holder til hverdag 260 søer, og laver 6.500 smågrise om året. De fleste sælges videre ved 18 kilo.

Thomas laver selv en mindre mængde slagtesvin, og derfor ser han ikke sig selv som hellig.

- Jeg holder ikke grise, som de, der bliver vist i dokumentaren - vores dyr har det bedre og går ude. Men der kan godt være en gris, der brækker et ben eller har det dårligt, og hvis kontrollen kommer før os den dag, kan de lave samme billede ved os, som i dokumentaren, siger Thomas Bertram.

- Det er en evig dyrevelfærdsdiskussion. Branchen er presset, det er svært at tjene penge, og det kan være, at det går for hurtigt nogle steder. Men hvis vi skal tale til forbrugeren, så kan de også vælge at stemme med tegnebogen og købe mere økologi og med højere dyrevelfærd, siger Thomas Bertram og henviser til, at økologiske dyr har det bedre.

Sponsoreret indhold