Børns Vilkår kritiserer børneprofil på Instagram: Det kan være risikabelt
Elvira Pitzner og Mortada Haddad har fra begyndelsen af deres forældreskab været klare i spyttet omkring deres holdning til at eksponere deres datter på sociale medier.
Det kom ikke til at ske, lød meldingen.
Med en samlet følgerskare på næsten 451.000 nysgerrige følgere er interessen for parrets liv stor. Alligevel valgte de konsekvent at beskytte deres datters privatliv ved at undlade billeder af hende online.
Kort tid efter fødslen fik piben en anden lyd, og parret valgte at dele billeder af datteren, hvor ansigtet var skjult. Nu har de altså taget næste skridt og oprettet en privat Instagram-profil til hende.
Det valg møder kritik fra Børns Vilkår.
Organisationens digitale medieekspert, Kathrine Elmose Jørgensen, understreger overfor SE og HØR, at de ikke kan forholde sig til specifikke personsager, men at forældre bør overholde aldersgrænsen på 13 år for sociale medier.
- Vi er grundlæggende imod, at man deler billeder af sine børn online uden deres samtykke og, at man opretter profiler til børn under 13 år. Der er en grund til, at man har en aldersgrænse på 13 år, lyder det fra Kathrine Elmose Jørgensen.
Retter kritik
Ifølge Kathrine Elmose Jørgensen kan forældres beslutning om at oprette profiler til deres børn ofte handle mere om deres egne behov end barnets interesser.
- Vi er kritiske over for det og har svært ved at se, at det kan være i barnets interesse at oprette profiler før de er fyldt 13 år. Det virker mere til at være for forældrenes behov.
Elvira Pitzner og Mortada Haddad har forsøgt at tage deres forehold ved at lave profilen privat, og ifølge dem er det kun nære venner, der får lov til at få et glimt af hverdagens billeder som forældrene deler på profilen.
Men det er nødvendigvis ikke sikkert nok, fortæller Kathrine Elmose Jørgensen.
- Selv når profilerne er private, deles der data med tech-platformene – i det her tilfælde Meta – og der er en risiko for at billederne kan blive misbrugt. Det er meget tidligt i et barns liv, at det udsættes for den type risici.
Det kan have konsekvenser
SE og HØR har også været i kontakt med Red Barnet, der ikke ønsker at kommentere på den specifikke sag, men udtaler sig generelt om tendensen ved at dele billeder af børn på sociale medier.
Malte Siglev, der er digital trivselsrådgiver hos Red Barnet, fortæller at det er helt forståeligt, at forældre bør tænke over de langsigtede konsekvenser, der kan være forbundet med at dele billeder af børn på sociale medier.
- Helt overordnet, så har børn ret til at blive glemt. Børn skal skal have ret til ikke at skulle forklare sig om en masse billeder, der er blevet delt af dem som små, siger Malte Siglev.
- Der er jo forskellige alvorsgrader af de konsekvenser, som det kan have. Det vi tit ser er, at børn kan blive udsat for mobning af dem på deres egen alder på baggrund af baby og småbørns-billeder, der er blevet delt af dem. Men der er også mere alvorlige sager, hvor billederne bliver manipuleret af voksne personer og så bliver misbrugt, siger Malte Siglev til SE og HØR.
Selvom forældrene har taget flere forbehold ved at gøre deres profil privat, er der stadigvæk en risiko forbundet med, at billeder kan blive videredelt.
- Det er stort set umuligt at slippe udenom – både fordi, man kan blive hacket, men også fordi, at det kan være, nogle af dem, som er en del af den lukkede skare, ikke tænker over eller er ligeglade med, at det er en lukket gruppe, og så videredeler de billeder derfra. Den risiko stiger, når man er en offentligt kendt person.
SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra Elivra Pitzner og Mortada Haddad, men de har i skrivende stund ikke vendt tilbage på vores henvendelser.