”Borgen”-anmeldelse: Du er ikke alene, Birgitte. Vi skiftede også skjorte flere gange i løbet af afsnit 3
Hvis ”Borgen” var en Marvel-film, ville der lyde hvin, jubel og klapsalver i biografsalen i dét øjeblik, hvor Bent Sejrø vender sig om og smilende byder sin gamle protegé velkommen i sin drømmeagtige have.
I dag er han drivhusejer med demens, men engang var Lars Knutzons karakter Danmarks første fiktive kvindelige statsministers højre hånd og vigtigste rådgiver i hendes arbejde på magtens tinde.
Han var troldmanden, hun var lærlingen.
Og så var han engang tæt på at havne i EU som kommissær på grund af Birgitte Nyborgs dårlige samvittighed. Men Sejrøs vigtigste opgave gennem hele serien har været at stille det samme spørgsmål, når spillet på Christiansborg blev svært:
- Hvad er dine muligheder, Birgitte?
Og svært, det må man sige, det er blevet for den gode Nyborg igen.
Et mistillidsvotum hænger over hovedet på hende, og hvis taburetten vælter på grund af den lille fortielses i Nævnet, så risikerer hun at smadre det for hele regeringen og den populistiske Signe Kragh, der med succes poster Instagramopslag om madpakker.
BENT RETURNS
Mulighederne tæller kun to: Enten trækker hun sig som udenrigsminister, eller også laver hun en historisk grønlændervending og skifter holdning til olien i Grønland.
Derfor står hun nu i orangeriet hos sin Mr. Miyagi, der desværre er kørt i båndsløjfe, men som stadig er den person, der kan minde hende om det vigtigste: Hvem hun er.
Ja, intet mindre.
Artiklen fortsætter under billedet:
For inkarnerede "Borgen"-seere er Bent Sejrø-karakteren ikonisk. Lige fra starten har han været rygrad i Birgitte Nyborgs politiske karriere. (Foto: DR, Mike Kollöffel)
I det tredje afsnit af den fjerde ”Borgen”-sæson (link fjernet) bliver der skuet op for spændingen - hvilket er fantastisk. Scenen med den konfuse Sejrø er endda tilnærmelsesvist rørende. For hvor går Birgitte hen, når hendes lærermester mister overblikket?
Efter et underligt uddybende afsnit i sidste uge, hvor vi skulle forbi næsten samtlige karakterer, samt deres livretter og favoritfodboldhold, er det virkelig tiltrængt med lidt sved på panden – eller under armene, ikke Birgitte?
Artiklen fortsætter under billedet:
Tredje afsnit giver os et herligt gensyn med en desværre demensramt Bent Sejrø - i Lars Knutzons skikkelse. Det må da være dejligt at kunne nyde sit otium i en have, hvor der altid er solskin, mens det regner alle andre steder, i øvrigt. (Foto: DR, Mike Kollöffel)
Men vi er dog aldrig helt i tvivl om, hvad der skal ske. Og det er lidt en skam.
Scenerne foregår nemlig næsten udelukkende omkring Birgitte, hvilket ikke på noget tidspunkt efterlader os med ansvaret for selv at regne ud, hvad hun i vendepunktsscenen på direkte TV har tænkt sig at gøre.
Eller hvilke alliancer, der skyder op omkring hende i mellemtiden.
Artiklen fortsætter under billedet:
Birgitte Nyborg tvinges til at skifte kurs, hvis hun skal beholde sin post. Det er den slags spin-udfordringer, der gør "Borgen" spændende. (Foto: DR, Mike Kollöffel)
Hva' nu, Magnus?
Det er dog Mikkel Boe Følsgaard og Sidse Babett Knudsens fortjeneste, at man lader sig rive med, når der skal bygges en ny fortælling op om kursskiftet. Og et af afsnittets højdepunkter kommer, da de to ivrigt strikker et narrativ om skurkeagtige olierigmænd i Golfstaterne sammen.
Kan man lide at gætte med på plottets videre forløb, kan man med fordel se på alle de små tegn, som vi ikke får lov til at dvæle ved.
Hvis vi må have lov at komme med nogle forsigtige profetier, så har husfreden hjemme hos Birgitte og sønnen Magnus vel set bedre dage, nu da hun er sprunget ud som miljøsvin.
Og nu da den nye kvinde i Magnus’ liv, den idealistiske Alba, har givet svigermor Birgitte det sidste skub hen mod oliemilliarderne, er det oplagt, at hun samtidig skubber familien yderligere fra sig.
Artiklen fortsætter under billedet:
Magnus låner mors bil, da han skal til afhøring sammen med sin aktivistveninde - og det går åbenbart rent ind hos miljøbevidste damer, at man kommer i en bil, for de to ender i hvert fald med en flaske rødvin hjemme på sofaen i Birgittes stue. (Foto: DR, Mike Kollöffel)
Men mon Magnus er færdig med at bryde loven? Eller er han klar til at stikke en kæp i hjulet på mors planer? Og mon han ”nøjes” med at snuse rundt i skufferne fremfor at kapre lastbiler i Jylland fremover?
Desuden kommer vi muligvis til at se en mere folkelig Birgitte Nyborg. Og flere cykelture med iført Hövding, hvis hun skal have sin oliedrøm til at glide let ned hos vælgere såvel som kollegaer.
Og hvis vi så lige må være ”pisseirriterende og spørge alligevel”: Gad vide, om Torben Friis og Michael Laugesen er gamle studiekammerater?
Artiklen fortsætter under billedet:
Flere serier - uanset genre - burde foregå i Grønland. Det er ganske enkelt en fornøjelse at se dramaet smelte sammen med den bjergtagende natur og den spændende kultur.
(Foto: DR, Mike Kollöffel)
Is er til Gin og tonics
Vi er også nødt til at vende scenografien igen. Den leverer som bekendt af den absolut mest troværdige præstationer i castet. Den storslåede grønlandske natur.
Det kridhvide land skaber en helt fantastisk ro, som for eksempel gør begravelsesscenen drønhamrende smuk. Men den spiller også den ulmende, skæmmende, truende natur, der ligger lige neden under det hele.
Helt knitrende. Inuit Nunaat, kaldte man det engang. Menneskets land.
Og i ”Borgen”? Jo, der er det så også disse mennesker, der udnytter naturen til ikke bare at udvinde fossile brændstoffer, men ved Gud også til at nedkøle gin og tonics i billige papkrus.
Artiklen fortsætter under billedet:
Guds prutter, lol. Hvem der bare kunne nyde en iskold drink ved Knud Rasmussens hus.
(Foto: DR, Mike Kollöffel)
Den perfekte isklare stemning spoleres dog gevaldigt, da den efterhånden storflirtende beta male, Asger Holm Kirkegaard, gør kur til den desværre big time afsatte Emmy.
I det tredje afsnit af ”Borgen: Riget, Magten og Æren” (link fjernet) får vi endelig vores spændingsfix. Vi må dog undvære overraskelsesmomentet, da vi løbende gennem afsnittet har fulgt Birgitte Nyborgs point of view.
Men det går nok. Jeg har hørt, at det er karakteropbyggende at undvære.
5/6 stjerner.
Læs anmeldelserne af de forrige "Borgen"-afsnit her: