Caroline Fleming reddede sønnens skæbne
Allerede som niårig havde Caroline Flemings ældste søn, Alexander, 18, som hun har med den engelske rigmand Rory Fleming, udset som arving til Valdemars Slot på den sydfynske ø Tåsinge.
Dermed gik den unge knejt en fremtidig i møde som godsejer. Det lyder måske fashionabelt, men sandheden er en helt anden. For udover at arve Valdemars Slot, ville Alexander også arve en kæmpe gæld, på daværende tidspunkt på 76 millioner kr.) samt en enorm arbejdsbyrde for at veksle godsets røde tal på bundlinjen til sorte.
Dog havde Alexander den engelske seddelpresse – nærmere betegnet familien Fleming i ryggen. Som den fjerde rigeste familie i England, var der rigelig kapital til at lappe de økonomiske huller og drive slottet videre med Iuel-slægten som ejer.
Det var hans morfars, den nu afdøde Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, store ønske, at Valdemars Slot skulle fortsætte med at være i slægtens eje, lige som det havde været i 10 generationer.
Derfor indgik han ifølge Caroline Fleming en aftale med Carolines eksmand, Rory Fleming, om, at Alexander skulle arve slottet, når han fyldte 25 år. Indtil da ville Caroline tidligere svigerfamilie drive det på samme måde, som Niels Krabbe Iuel-Brockdorff havde gjort det indtil da.
– Jeg tror, min far regnede med, at det var aftalen, at min tidligere svigerfamilie ville drive Valdemar Slot på vegne af Alexander og sørge for, at han fik det, når han blev 25 år, som Danmarks flotteste og mest velholdte gods uden ret meget gæld, Men aftalen blev aldrig skrevet klart ned, og det er bare ikke gået på den måde, min far forventede, sagde hun til magasinet IN i 2020.
Godsets fremtid var så vigtig for lensbaronen, at han ifølge Caroline faldt hende i ryggen.
- Jeg var så skuffet over, at min far ikke havde stået ved min side, både i relation til Valdemars Slot, men også i relation til Nicholas. Jeg følte ikke, at han havde været mig tro og loyal – men i stedet valgt Fleming-familien, og hvad han troede ville være en langtidsholdbar løsning for Valdemar Slot, sagde hun til magasinet.
I begyndelsen af 2019 meldte Caroline Fleming ud, at hun og søsteren Louise ”Duddi” Albinus havde overtaget hver 50 pct. af Valdemars Slot. Duddi satte sig i direktørstolen, mens hendes mand, finansmanden Nikolaj Albinus, overtog formandsposten i bestyrelsen.
- Vi har brugt de seneste to år på at drøfte det i familien, og vi er kommet frem til, at den bedste løsning er, at Caroline og jeg overtager det, sagde Duddi dengang til Fyns Amts Avis uden at ville gå i detaljer om omstændighederne.
Men noget tyder på, at Caroline Fleming overtog det gældsplagede gods for at redde sin søns skæbne.
– Alle kan se, hvordan bundlinjen ser ud i dag: Der er en gæld på over 80 millioner kroner. Generationsskiftet var og er meget kompliceret, og jeg kan ikke sige så meget, ud over at det ikke er i Alexanders interesse at overtage Valdemar Slot i dets nuværende økonomiske tilstand. Det er uansvarligt at lægge den byrde på et ungt menneske, sagde hun i interviewet med IN for to år siden.
Siden ragede Caroline uklar med sin søster og hendes mand, og slottet blev sat til salg for svimlende 165 millioner kroner.
22. april skrev Duddi under på skødet og reddede det gods, som har været i familiens eje i 11 generationer. Med hende som ejer, er det højst usandsynligt, at Carolines søn kommer til at arve Valdemars Slot.
Han er dog stadig arving til møblerne og trofæerne, men ifølge en servitut fra 1923 må inventaret ikke fjernes fra ejendommen.
Og dermed er det sidste punktum i sagaen om Valdemars Slot endnu ikke sat.