Christiane elsker hverdagen: Men nedturene banker også på hendes dør
Det er veninderne, der er Christiane Schaumburg-Müller Åxmans ventil, når livet byder hende imod, når der går leverpostej i hverdagen eller når den dårlige dag sniger sig ind på hende.
Det er også veninderne og samtalerne med dem, der har givet hende inspiration til den nye podcast ”Hverdag”, som handler om lige netop det, den hedder.
Det fortæller hun, da SE og HØR møder hende i Bernstorff Slotspark på hjemmebanen i Gentofte.
- Det koncept tog udgangspunkt i, hvad jeg selv snakker med mine veninder om. Når vi mødes, hvad laver vi så? Vi snakker sindssygt meget om hverdagsting: det, der fylder lige her og nu. Og det fylder måske ikke i morgen, men lige nu fylder det.
Hverdag er en universel ting, for alle har en. Og Christiane selv holder utrolig meget af hverdagen, hvor hun har indrettet sig med sin mand Daniel, sin søn Constantin og Daniels to døtre og et yderst alsidigt arbejde, hun er oprigtigt glad for.
Og selv om Christianes liv i den store digitale glansbilledbog kaldet Instagram ser legende lyst og let ud, så er græsset ikke grønnere på hendes matrikel end på mange andres, slår hun fast.
- Det er bare så nemt at sige, at græsset er grønnere på den anden side, men vi kan ikke komme udenom, at vi alle sammen har en hverdag. Vi kan heller ikke komme udenom, at udfordringer banker på vores alles døre - det være sig udfordringer, tragedier eller sorg. Alle folk går gennem alt muligt bag lukkede døre.
Når de mindre udfordringer eller livets store prøvelser rammer, kører hverdagen videre, og det er dét, Christiane og hendes medvært, psykolog Sisse Find, sætter fokus på i podcasten. For hvordan overkommer man livets prøvelser, når man ikke kan sætte hverdagen på pause?
Og meningen med det hele er, at lytterne skal kunne spejle sig i oplevelserne eller lade sig inspirere.
Modgang og tragedier er da heller ikke fremmede i Christianes liv. Hun har både været igennem en skilsmisse, kæmpet for at blive gravid, været plaget af hyperemesis gravidarum, som er svær graviditetskvalme og vedvarende opkastninger, og mistet sit barn i 6. måned.
Så udfordringerne går ikke udenom hendes dør, men hendes lyse sind forhindrer hende i at dvæle for længe i mørket.
- Det er ikke sådan, at jeg aldrig falder i et sort hul, men jeg kommer aldrig så langt ned, og jeg kommer også hurtigt op igen. Jeg har en drivkraft, som jeg i bund og grund tror stammer fra at jeg elsker livet. Jeg værdsætter det, jeg har, enormt meget, og jeg er enormt taknemmelig for mit liv.
- Det handler ikke om det store hus og bilen, men om mine venner og familie, og at jeg laver det, jeg elsker. Når jeg går op i helikopteren, kan jeg altid finde et safe haven, der hedder, at jeg elsker livet. Så uanset hvad der kommer min vej, skal jeg nok komme igennem det.
Når de dårlige tanker overmander den tidligere ”Vild med dans”-vært med det betagende smil, fjerner hun sig fra situationen. Både fysisk og psykisk.
Hun tager en aktiv beslutning om at lave om på dagen. Gøre den god. Slet og ret ved at foretage sig noget andet end at lade sig opsluge i sofaens dyb.
Ofte er det kogebøger, der redder hende fra en dårlig dag.
For når hun bladrer i en kogebog og udvælger en ret – helst en udfordrende en af slagsen – så går turen bagefter i supermarkedet, hvor der skal handles ind, og derhjemme starter snittearbejdet. Og inden hun får set sig om, har hun glemt, at dagen slog et træls sving.
For hun har formået at flytte sit fokus et andet sted hen. Samme opskrift bruger hun til at skabe noget hverdagsmagi, når der går leverpostej i tilværelsen.
For Christiane går all in på alt, hvad hun foretager sig, og hvis siden i kogebogen siger pasta, kan hun forvandle spisestuen til en italiensk restaurant. Og stemningen smitter af på familiens øvrige medlemmer, fortæller hun.
Det er naturligvis ikke en one size fits all-løsning. For nogle gange stikker sorgerne dybere end blot hverdagens bekymringer.
Som for eksempel da hun sidste år mistede sit og Daniels højtønskede barn i sjette graviditetsmåned.
Håbet om at tilføje et fælles barn til deres sammenbragte familie er langt fra slukket, men om der en dag igen er to streger på graviditetstesten er ude af hendes hænder.
Fertilitetskampen er for mange mennesker svært at leve i, og derfor er det heller ikke det ufødte ønskebarn, der har Christianes fokus, men ønskesønnen Constantin.
- Jeg priser mig lykkelig over den familie, jeg har. Jeg er jo allerede mor. Det ville være en helt anden sorg, hvis jeg slet ikke havde nogen børn – en identitetskrise. Men jeg har en søn, så det er et ønske, men det er ingen nødvendighed.
Trofaste følgere på Instagram ved, at Christiane deler drypvis ud af sit liv på Instagram, men i sin nye podcast, åbner hun hoveddøren ind til privatlivet på en helt ny måde, hvor hun fortæller om konflikterne med sin seksårige søn, om søvnjalousi, der kan gøre hende sur på Daniel, fordi han har sovet bedre end hende og om hvor svært det kan være at prioritere kærligheden, når man hellere vil have en god nats søvn.
Modet til at lukke lytterne med ind i det private er kommet med alderen.
- Jeg er altså nu er jeg 41 år, og jeg tror, at jeg med alderen hviler meget mere i mig selv og min karriere. Nu føler jeg mig i en alder, hvor det også er okay at vise noget sårbarhed, og det vælger jeg så at gøre i ”The Journey – 15 dage i Nepal” og efterfølgende i podcasten.