Det tog livet af Matthew Perry: Men hvad er ketamin, og hvorfor bruges det i terapi?
Læs også: Skræmmende: Matthew Perrry forudså sin egen død
– De førte mig ind i et rum, placerede mig i en stol, gav mig hovedtelefoner på, så jeg kunne lytte til musik, gav mig bind for øjnene og lagde IV’en.
Sådan beskrev Matthew Perry de ketamin-behandlinger han – måske for mange ganske kontraintuitivt – modtog på en afvænningsklinik i Schweiz.
Alt imens stoffet løb gennem hans blod, begyndte tanker om egoets død at flyde sammen med musikken, og ofte følte han, at han var tæt på at miste livet gennem den timelange behandlingen.
– Ah, det er det, der sker, når man dør, skrev Perry, der kun nåede at blive 54 år, i sin biografi ”Friends, Lovers and the Big Terrible Thing” fra 2022.
Som en skæbnens ironi stod det så klart fredag, at det netop på tragisk vis var stoffet ketamin, der slog Matthew Perry ihjel.
Det kom desuden for en dag, at Perry modtog netop denne form for behandling senest halvanden uge før sin død. Ifølge ekskæresten er det dog ikke sandsynligt, at der har været rester af stoffet i hans blod, men at han snarere må have gledet tilbage i et misbrug af ketamin igen.
Men hvad er ketamin – og hvad får en hollywoodstjerne som Matthew Perry til at gå gennem behandlinger med det bedøvende stof?
Besøger man Bispebjergs giftlinje, beskrives dette som et stof med en hallucinogen virkning. Stoffet anvendes som medicin til dyr, hvor det anvendes ved operationer og stærke smerter.
Det er et hvidt krystallinsk saltlignende pulver eller klar farveløs opløsning, og det indtages som pulvertablet, sniffes eller ryges.
Virkningen beskrives som syns- og hørehallucinationer.
Man mister kontrollen med sin krop, musklerne stivner, man føler ikke smerte, man kan sidde og stirre stift frem for sig.
Bruges i behandlinger
De seneste år er ketamin blevet brugt som behandling af psykologiske lidelser som depression og posttraumatiskstress, og stoffets antidepressive effekt har i de senere år været genstand for fornyet interesse, skrev Ugeskrift for læger allerede for ti år siden.
På netdoktor.dk præciserer speciallæge i psykiatri, Hans Mørch, at behandlingen hr en relativ høj risiko for en række alvorlige bivirkninger, og man bør under ingen omstændigheder forsøge sig frem på egen hånd.
Hvad er ketamin?
Ketamin er et bedøvelsesmiddel, der anvendes ved kirurgiske indgreb, især på større dyr fx heste.
Stoffet virker også bedøvende på mennesker, men da det giver forholdsvis kraftige hallucinogene virkninger, bruges det sjældent. Ketamin bliver derimod brugt som et rusmiddel på grund af dets hallucinogene effekt.
At ketamin er et hallucinogent stof, betyder, at det ved indtagelse gennem snifning, indtagelse, rygning eller indsprøjtning i en blodåre, giver sanseindtryk i centralnervesystemet, så man ser ting og hører lyde, der ikke findes i virkeligheden.
Ketamin kan give nogle alvorlige skader som fx urinvejsskader og nyresvigt.
Kilde: Leksikonet Altomstoffer.dk
Vender vi blikket mod Hollywood endnu en gang, så har flere stjerner før fortalt åbent om at benytte sig af ketamin – både i forbindelse med psykiske lidelse, men også – ligesom i Matthew Perrys tilfælde – som et middel mod afhængighed.
I 2021 fortalte tidligere NBA-stjerne Lamar Odom i ”Good Morning America”, at han havde brugt terapiformen i netop den forbindelse.
– Jeg gik i afvænning, og prøvede nogle andre ting, men ketamin dukkede op i mit liv på det helt rigtige tidspunkt, lød det.
Tre gange om dagen - i fire år
Den britisk-amerikanske tv-stjerne og hustru til Black Sabbath-ikonet Ozzy Osbourne, 71-årige Sharon Osbourne, er også en af de filmbybeboere, der har talt om infusioner med ketamin.
Forrige år indrømmede hun, at hun havde gjort brug af terapi med stoffet, da hun forlod jobbet som vært på ”The Talk” efter en storm af hård kritik, som hun og tv-kollegaen Piers Morgan modtog, da de påstod, at Meghan Markle løj i sit store Oprah-interview.
Seerne beskyldte hende for at rette racistiske kommentarer, da hun forsvarede sin vens kritik.
I perioden modtog Osbourne indsprøjtningerne tre gange om ugen for at komme sig over kontroverserne, og da hun afslørede sin brug af metoden sidste år, kaldte hun ketaminen for ”sandhedsstoffet”.
Ketamin som selve omdrejningspunktet for stofmisbrug og -afhængighed ses også blandt store stjerner.
Komiker Pete Davidson fortalte i september, at han netop var kommet ud af sit syvende afvænningsforløb – og at det var et massivt misbrug med det bedøvende stof, han havde kæmpet med.
Den tidligere ”SNL”-stjerne fortalte, at han havde benyttet sig af stoffet dagligt i en periode på fire år, før han tjekkede ind på rehab.
I sommer kom det frem at Tesla-CEO, opfinder og rigmand Elon Musk tager ketamin.
Musk gør ifølge Wall Street Journal brug af såkaldt mikrodosering, hvilket betyder, at man anvender stoffet i små doser – en metode, der også er set anvendt i psykiatrien.
Samme afsløring om Musks angivelige forbrug nævner, at stoffet er set anvendt i høj grad blandt andre af Silicon Valleys spidser.
Iværksættere skulle angiveligt i højere grad end før bruge psykedeliske midler - hvorunder ketamin er nævnt som et af dem - for at øge ydeevne og kreativitet, skrev mediet.
HAR DU DET SVÆRT?
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.
Ring til Livslinien på 70 201 201.
Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.
Men hvor farligt er det?
Dog skal det slutteligt siges, at ketamin er ekstremt vanedannende og potentielt farligt - for lige at vende tilbage til den dødelige udgang på Matthew Perrys angivelige misbrug.
Ved høje doser kan der opstå livstruende forgiftning med høj puls, kraftig temperaturstigning og ubehagelige nærdødsoplevelser. Desuden bør man ikke blande ketamin med andre rusmidler, særligt ikke alkohol og opioider, fx tramadol eller dolol.
Dette skyldes, at åndedrættet ikke kan tåle at blive beroliget af flere stoffer på én gang.
Ketamin kan desuden virke forstørkende på netop de ting, man forsøger at komme til livs.
Stoffet kan nemlig give en psykoselignende tilstand, hvor man kan få angst, paniske oplevelser og forfølgelsesfantasier.
Lyt til SE og HØRs "Sladderministeriet" her: