Hans-Jørgen var Lises faste chauffør: I dag tager de "sidste tur" sammen
LÆS OGSÅ: De skal bære Lise Nørgaards kiste
Rigtig mange ventes at lægge vejen forbi Sankt Pauls Kirke i København lørdag, når der for sidste gang siges farvel til journalist og forfatter Lise Nørgaard. Hun blev 105 år og døde 1. januar i år.
En af dem, der kommer, er Hans-Jørgen Bøgfeldt. Ud over at være Lise Nørgaards ven gennem mere end 30 år, har han været hendes faste taxachauffør fra 1992, til han gik på pension i 2021.
Han har fået den ære sammen fem andre at bære kisten ud af kirken lørdag eftermiddag.
I årtier kørte Bøgfeldt Lise Nørgaard rundt, hvor hun end skulle hen.
I de første mange år var det alene hendes ture på Sjælland og Lolland-Falster, som Bøgfeldt stod for.
Men da DSB i 2007 indførte rygeforbud i tog og på stationer, valgte hun at skifte togvognene ud med taxaen, og Bøgfeldt endte derfor med også at sidde bag rattet, når Nørgaard skulle køres rundt på Fyn og i Jylland.
- Man måtte jo ikke ryge i taxaer heller, men nu var det jo mig, der ejede bilen – og der er jo særlige vilkår for særlige personer, er der ikke?, har Hans-Jørgen Bøgfeldt sagt til B.T.
På hans bagsæde måtte Lise Nørgaard både ryge, drikke og spise, hvis det var det, hun ville.
Det skal du vide om bisættelsen
* Lise Nørgaard bisættes lørdag den 14. januar fra Sankt Pauls Kirke, der ligger på Gernersgade 33 i det indre København.
* Hendes familie, tætte venner og professionelle relationer gennem hendes liv er inviteret. Derudover er alle, der har lyst til at sige et sidste farvel, velkomne i det omfang, der er plads i og uden for kirken.
* Der er ca. 570 pladser i kirken. 170 pladser er reserveret, mens de resterende pladser er tilgængelige for offentligheden.
* Desuden vil både TV 2, TV 2 News, DR1 og DRTV sende direkte fra kirken, og der er nogle pladser til pressefolk i kirken. Pressen må ligeledes fotografere uden for kirken.
* Kirken åbner for adgang klokken 12.30, og selve kirkehandlingen begynder klokken 14.00.
* Fra klokken 13.30 til klokken 14.00 opføres Gabriel Faurés "Requiem".
* Det er Lise Nørgaards nære ven, sognepræst Kathrine Lilleør, der forestår bisættelsen.
* Under kirkehandlingen synges de følgende salmer:
- Brorson: "Op al den ting".
- Ingemann: "Nu vågner alle Guds fugle små".
- Ingemann: "Til himlene".
- Ingemann: "Dejlig er jorden".
* Lise Nørgaard har bedt sognepræsten læse et særligt citat op fra Bibelen. Det stammer fra Matthæusevangeliets sjette kapitel og lyder:
- Saml jer ikke skatte på jorden, hvor møl og rust fortærer, og hvor tyve bryder ind og stjæler. Men saml jer skatte i himlen, hvor hverken møl eller rust fortærer, og hvor tyve ikke bryder ind og stjæler. For hvor din skat er, dér vil også dit hjerte være.
* Når følget går ud af kirken vil komponist og organist Frederik Magle improvisere over "Dejlig er jorden".
* Lise Nørgaard har i sin bog "Livet ifølge Lise Nørgaard" fra 2020 givet udtryk for, at hun ønsker et ordentligt gravøl. Det afholdes privat.
* Lise Nørgaard bliver stedt til hvile på Sankt Ibs kirkegård i Roskilde. Her ligger også hendes forældre og søn begravet.
Kilder: Lise Nørgaards familie, Billed-Bladet, tv2.dk, dr.dk
De øvrige, der skal bære kisten, er hendes svigersøn, et oldebarn, et barnebarn og to andre venner, som er henholdsvis forlægger og professor.
Der vil ikke være taler i kirken fra familien, men et af Lise Nørgaards oldebørn vil læse en bøn.
I sine 105 år nåede Lise Nørgaard at møde mange mennesker og få en del tætte venskaber.
Nogle er inviteret til begivenheden, men alle, der har lyst, må komme og sige deres sidste farvel til Lise Nørgaard.
Folk vil blive lukket ind, så længe der er ledige pladser i Sankt Pauls Kirke.
Det fortæller Lise Nørgaards ven Kathrine Lilleør, der er sognepræsten, som skal forestå bisættelsen.
- Det er en af Københavns fem største kirker. Vi fylder op til bristepunktet, og så må de, der ikke får en plads, følge med via tv eller på deres telefoner, siger hun til Ritzau med henvisning til, at både TV 2 og DR sender fra bisættelsen.
Lilleør løfter sløret for, at hun har et særligt budskab i forbindelse med Lise Nørgaards bisættelse. Hvad det er, vil hun først afsløre under bisættelsen.
Københavns Politi oplyser til Ritzau, at der vil være politi i området for at sikre, at trafikken glider efter bedste evne.
- Vi er selvfølgelig opmærksomme på, at det er en begivenhed, som man kunne tænkes at deltage i, da Lise Nørgaard var den, hun var. Derfor vil vi være til stede for at sikre adgangsforhold og så videre, lyder det fra politiet.
Har man et ærinde i området i tidsrummet for bisættelsen, opfordrer politiet til, at man tager afsted i god tid, og at man lader bilen stå hjemme.
Kirken åbner klokken 12.30 for gæster til bisættelsen.
Kirkehandlingen begynder klokken 14, og efterfølgende vil der blive holdt et privat gravøl for en udvalgt gruppe.