Henrik Qvortrup har fået nok: Stopper sure læserbreve
Trofaste læsere af Ekstra Bladets læserbrevs-sider har de seneste par uger måtte undvære en helt særlig type af indlæg.
Nemlig de mange læserbreve, som siden efteråret har fyldt godt i spalterne med kritik af chefredaktør Henrik Qvortrup og avisens nye stil.
Kort efter nytår sendte en højtstående nyhedschef nemlig en meget klar besked til sine ansatte: Der skal være mindre kritik af Qvortrup og Ekstra Bladet i spalterne på debatsiderne.
Og beskeden, som Henrik Qvortrup har bedt om at få sendt ud, har virket helt efter hensigten, kan SE og HØR i dag afsløre.
Siden mailen kom ud 5. januar, har der på 13 dage således blot været et enkelt kritisk indlæg om Ekstra Bladet og et meget positivt om Qvortrup.
Tæller man samme antal dage tilbage før ledelsens ordre, bragte avisen ti kritiske og to positive læserbreve om samme emner, viser SE og HØR's optælling.
Der bliver truet i mailen med, at hvis der ikke kan findes andre læserbreve end om Qvortrup, så kan man helt lukke læserbrevs-siderne. Skærmdump fra mailen
Det står i mailen
Under overskriften “Højt til loftet, men ikke uendeligt” blev ledelsens ønsker 5. januar klokken 11.42 meget klart tegnet op:
“Husk at køberne af avisen forhåbentligt godt kan lide den og derfor ikke dagligt behøver at få at vide i spalterne, at de angiveligt har betalt for noget lort.”
Mailen ledsages af tre eksempler på læserbreve, som man ønske færre af. Alle handler om utilfredshed med Henrik Qvortrup. Og det skal være slut nu med så mange læserbreve som tidligere, konstaterer den højtstående nyhedschef:
“Så nu synes jeg, at vi godt kan begynde at se mere fremad. Også på Nationens sider (Ekstra Bladets debatunivers, red.).”
I slutningen af mailen bliver der sat trumf på:
“Hvis udfordringen er, at der ikke er andre breve at vælge imellem, åbner det for en helt anden diskussion - nemlig i hvilket omfang læserbrev-siderne skal fortsætte.”
Det er ikke censur
Ifølge Henrik Qvortrup er mailen dog hverken en besked om at udøve censur eller smagsdommeri, men derimod alene sund fornuft.
Derfor bakker han også 100 procent op om formuleringerne i mailen, selvom han ikke selv har sendt den.
Der har ganske enkelt været trykt for mange kritiske læserbreve om ham og avisens retning de seneste måneder, mener han:
- Det er i orden at trykke kritik - det er ikke i orden at trykke for meget kritik, siger chefredaktøren til SE og HØR.
- Det er klart, at hvis man hver eneste gang fem-seks sure mennesker skriver ind og trykker det og sætter det stort op, så får læserne af Ekstra Bladet et forkert billede af, hvorvidt folk er glade eller ikke er glade for Ekstra Bladet.
- Og derfor har vi nok også - set i bakspejlet - trykt for mange af den slags kritiske indlæg i starten, fordi vi ikke ville have siddende på os, at vi ikke ville lægge spalter til kritik.
Artiklen fortsætter under billedet...
Så mange kritiske indlæg om ham og Ekstra Bladet blev der bragt i perioden, før ledelsen greb ind - han får kun brug for en enkelt finger for at vise antallet af kritiske indlæg, der er bragt efter mailen om "kritik-stop" kom ud. Foto: Hanne Juul
Kritik er forvansket
Den frygt for at blive kritiseret for, hvad der ligner censur, har Henrik Qvortrup dog ikke i dag:
- Vi justerede ind sådan, at det billede, man får når man læser debatsiderne, svarer til virkeligheden.
- Så nu har I har I nået den øvre grænse for, hvor meget kritik I vil lægge spalteplads til?
- Nej, vi vil bare have, at det billede, man får, når man læser vores debatsider, svarer til virkeligheden.
- Resultatet af den her mail er, at der trods alt er blevet skruet en del ned på kritikken i spalterne? Er du tilfreds med det resultat?
- Der er justeret.
- Der er justeret?
- Der er justeret, så proportionerne svarer til virkeligheden.
- Så I får også færre læserbreve ind… Jeg skal lige forstå? Altså med kritik?
- Prøv lige at høre her. Vi har aldrig fået særligt mange kritiske læserbreve ind. Det har vi faktisk ikke.
- Der er hverken flere eller færre af den slags læserbreve - nu har jeg ikke lige tjekket de sidste par uger - men der vil altid være nogen, som synes, at jeg er en idiot. Eller at Ekstra Bladet er noget, som katten har slæbt ind.
- De skal da også i et vist omfang have mulighed for at komme i vores spalter. Men også kun i et vist omfang.
Artiklen fortsætter under billedet...
Henrik Qvortrup er normalt ikke bange for at træde frem i spalterne eller på tv, når der skal underholdes, berettes om en coronaferie i Thailand eller som her reklameres for side-9-manden. Men de seneste uger har der været næsten totalt stille i læserbrevsspalterne, som ellers har været fyldt med kritik af chefredaktøren og hans nye stil på bladet. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
- Ekstra Bladet markedsfører sig jo i disse måneder især meget på, at der er uendeligt højt til loftet på Ekstra Bladet. Qvortrup, hvordan hænger det sammen med, at kritikken af dig og Ekstra Bladet bliver skåret ned, når I selv stiller så store krav til, at andre skal tage imod kritik?
- Jamen, hvis jeg havde nedlagt forbud mod kritik i Ekstra Bladets spalter, så havde du en pointe. Men det har jeg ikke gjort.
- Men de facto er der blevet skruet ned for kritikken?
- Sådan at det modsvarer virkeligheden. Der er højt til loftet - men måske har vi har haft for højt til loftet i sådan en grad, at folk har fået et forkert billede af, hvorvidt man var glade eller ikke glade for Ekstra Bladet.
- OK - hvis vi lige legede, at det var et andet medie, der havde sendt en lignende mail ud til deres debatredaktion om, at nu skulle de lige skrue lidt ned for de kritiske læserbreve om avisen og ledelsen - og Ekstra Bladet havde fået fat i sådan en mail - hvad ville der så stå på din forside? Ville der stå selvcensur? Hykler?
- Nææh nææh, det ville der da ikke - fordi det må du da vurdere - for jeg synes, at der bliver givet en fornuftig forklaring på det. Og jeg synes, at det er ethvert medies opgave at give et retvisende billede af, hvad der sker ude i virkeligheden. Hvad enten det er positivt eller negativt.
- Og det billede, vi fik skabt på vores debatsider, var forvansket.
- Er det noget, du har tænkt dig at lave om, efter vi har haft den her snak?
- Næææh, det er der faktisk ikke. Til gengæld vil jeg gerne have mine citater lige til gennemsyn, inden du skriver.