Hip hurra for Henning Jensen: 80 lys i lagkagen til dansk teaters grand old man

Han har sat et solidt aftryk på de skrå scenebrædder på landets største teatre siden 1968.
Skuespilleren Henning Jensen fyldte 80 år torsdag den 5. januar, og han kan se tilbage på en imponerende karriere i rampelyset.
114 teaterforestillinger og 94 film- og tv-produktioner er det blevet til.
I perlerækken af tv- og filmroller kan nævnes rigspolitichefen Palsby i DR-serien “Rejseholdet”, den sladderglade Palle i “En kort en lang” og Livas far Mogens i “Langt fra Las Vegas”.
Slem sygdom
I mere end 40 år optrådte han på Det Kgl. Teater, men i 2018 knækkede han sammen.

Fire hovedroller på knap 12 måneder udløste voldsom stress, og i 2019 måtte han stoppe med at spille teater, kun et år inden han ellers kunne fejre sit 50-års jubilæum.
Selv om han ikke længere spiller teater, arbejder 80-års-fødselaren stadig med film og tv – dog har han droslet ned.
Men da stjerneinstruktøren Lars von Trier ringede og ville have den erfarne skuespiller til endnu en gang at spille hospitalsdirektøren Bob i den tredje og sidste sæson af kultserien “Riget”, så sprang Henning Jensen til.

Et tungt sind
Det er ingen hemmelighed, at Henning Jensen i store dele af sit voksenliv har kæmpet med mørke skyer i sit sind.
I 2020 udgav han den anmelderroste bog “Gennem glasvæggen” om sin depression og angst.

Her beskrev han hudløst ærligt, hvordan han som 38-årig første gang mærkede det mørke dyb ved, at han “gled gennem en tynd glasvæg ind i en anden verden”.
Fik en blodprop
Heldigvis har Henning Jensen kæmpet sig igennem depressionerne med den stærke drivkraft, han har.
Endnu en prøvelse kom sidste år, da skuespilleren fik en blodprop i hjernen.
Vidste du det?
– Han har spillet over for selveste Bodil Kjer, da han var ung skuespiller på Det Kgl. Teater i 1970’erne.
– Henning Jensen blev udnævnt til ridder af 1. grad af Dannebrogsordenen i 2000.
– Han og fruen Solbjørg har sommerhus i Rågeleje.
– Man kan ikke operere, desværre, så jeg må bare håbe, at den forsvinder med tiden. Den er allerede blevet en hel del mindre, men jeg skal holde mig i ro. Det har naturligvis fået mig til at tænke anderledes på mit liv, absolut, men også på min død, fortalte Henning Jensen i sommer til Weekendavisen.
Var i et forhold med Ghita
Henning og Ghita mødte hinanden under indspilningerne til filmen “Den korte sommer”, som havde premiere i 1976.

– Alt var tilsyneladende godt, men Ghita og jeg havde nogle intime scener sammen, som det ikke lykkedes os at begrænse til selve optagelserne. Vi åbnede os mere og mere for hinanden, og en dag gik det galt. Ulla opdagede det, skriver han i bogen.
En barsk barndom
I 2022 udgav han sin anden erindringsbog, den meget anmelderroste “En skidt knægt”, hvor han fortæller om sin opvækst i et fattigt landbomiljø på Østsjælland ved Store Heddinge.

Henning Jensen skriver om en barndom, der bliver nøglen til at forstå det voksne sinds dybe huller. Han beretter om et liv præget af moderens skyggesider, hendes verbale og fysiske overgreb, de blinde raserianfald.
– Hun skammede sig meget over mig, fortalte hun mig, har Henning sagt til forlaget Gyldendal.
En stor gave
For skuespilleren betyder det at fylde 80 år, at han gør status over sit liv. Om alderen og den runde fødselsdag har han sagt:

– Jeg har selvfølgelig tænkt en hel del over det. Det har betydet, at jeg har forliget mig med døden. Virkelig. Noget, jeg ellers aldrig har tænkt på før. Det var sgu en stor gave at få. Jeg synes ikke, jeg ville kunne få ret meget mere ud af det, end jeg har fået. Jeg mangler ikke noget, fortalte han til Ritzau Fokus i efteråret.