Kendte11. februar 2023

Jacob Mouritzen er TV 2’s nye profet: Nu spiller vejret

For TV 2’s nye vejrvært går det op i en højere enhed, når han sætter sig bag tangenter og piber
Jacob Mouritzen
34-årige Jacob Mouritzen blev som 18-årig så interesseret i orgelmusik, at han tog uddannelsen som organist – og nu har han været på TV 2 Vejret i et halvt år.
 Foto: Gregers Overvad

LÆS OGSÅ: Vejrvært slipper en vind på direkte tv: Ups!

Hvordan tager man springet fra musikkonservatoriet, Danmarks største orgler og utallige timer med Mozart og Bach – og så til TV 2’s vejrudsigter?

Jacob Mouritzen er ikke helt sikker, men det var nøjagtigt, hvad der skete, da den 34-årige amagerkaner i sommer blev ansat på Vejret og nu fungerer som fast morgenmand på kanalen.

SE og HØR møder ham i Helligåndskirken på Strøget i København, hvor Jacob som 18-årig for første gang fik lov til at fyre det gamle kæmpeorgel af.

Herefter kom han på musikkonservatoriet og trænede til et liv med guddommelige toner.

Jacob Mouritzen
– Som 18-årig ringede jeg til Helligåndskirken, og der fik jeg fat i Ole – en af Danmarks bedste på orgel – og han tilbød, at jeg kunne gå hos ham, og sådan begyndte det, fortæller organisten.
 Foto: Gregers Overvad

– Men så stoppede det også dér, fortæller Jacob Mouritzen, mens han kærtegner tangenterne.

– Jeg er ikke opvokset med klassisk musik, men jeg fik en bachelor fra konservatoriet. Mens jeg gik på skolen, byggede jeg et hus i Dragør, og min skulder blev smadret af murerarbejdet, så jeg kunne ikke øve op til min orgeleksamen.

Derfor fik jeg ikke min kandidat, og jeg fortalte aldrig min lærer hvorfor, griner vejrværten, som dog stadig ved, hvordan hænder og fødder betjener det ældgamle instrument.

Jacob Mouritzen
Hvilke piber! Inde i orglet undersøger TV 2-manden det flere hundrede år gamle instrument.
 Foto: Gregers Overvad

Opdaget af Tanev

Herefter fulgte et par år som kaptajn på egen båd på de syv verdenshave, og det var netop de maritime erfaringer, som overbeviste Jacob om at søge jobbet som vejrvært.

Derfor optog han en vejrudsigt med sig selv som vært og sendte den til vejrguden selv, Peter Tanev.

– Jeg ved ikke, hvad Tanev tænkte på, og jeg troede chancen var lig nul, men gennem mine sejlture ved jeg noget om vejr og vind og det virkede – og han kaldte mig ind til en snak.

Jacob Mouritzen
Hmmm, hvad skal jeg forkæle øregangene med i dag …?
 Foto: Gregers Overvad

Snakken blev til en kontrakt, og i sommer fik organisten så lov til at orkestrere en vejrudsendelse på egen hånd for første gang.

En oplevelse, som viste sig at sætte gang i nervesystemet som aldrig før.

– Det var møgubehageligt. Det gjorde mig mest nervøs, hvis Peter (Tanev, red.) eller Jens Ringgård var i nærheden, når jeg var på.

Jacob Mouritzen
Det var her i Helligåndskirken, vejrværten som 18-årig for første gang spillede på et stort orgel.
 Foto: Gregers Overvad

Tæt på tordenmave

Jeg var rigtig nervøs, og det er jeg stadig, hver gang jeg skal på. Især hvis jeg står og tænker på, hvad jeg skal begynde med at sige.

Men hjertet banker ikke ud af brystkassen længere, som det gjorde i starten, lyder det fra den nybagte vejrmand.

Jacob Mouritzen
Jacob bor i Valby med sin kæreste, men han viser også hjemmevant rundt i Helligåndskirken.
 Foto: Gregers Overvad

Faktisk var ubehaget så omfattende, at Mouritzen valgte at følge et godt råd, som Tanev selv fulgte, da han begyndte sin vejrkarriere i midten af 90’erne.

– Peter Tanev sagde til mig, at hvis han stadig havde det ligeså ubehageligt efter et halvt år som i starten, så stoppede han igen – og det tænkte jeg også.

For så kunne jeg ikke holde til det i længden. Det er altså 24 gange på en morgen, man laver en vejrudsigt, og det er mange gange at få angst.

Efter tre måneder begyndte jeg at nyde det, og nu er jeg begyndt at være lidt mere ligeglad med mine fejl, siger Jacob Mouritzen, som heldigvis har fået sin vejrmesters respekt.

– Peter skriver en sms engang imellem med: “Godt gået” – og så en masse emojis, griner det musikalske multitalent.

Sponsoreret indhold