Jim Lyngvild i chok: Har fået en elregning på 31.000 kroner ind ad døren
Det er åbenbart dyrt at drive en vikingeborg på Fyn. Hvem skulle have troet det.
Selvom de hjemme på Ravnsborg har taget højde for stigende elpriser gennem de seneste måneder, så er der landet en ”vanvidsregning” hjemme hos Jim Lyngvild og manden Morten.
31.000 kroner, lyder den på. Intet mindre.
Og det er altså en næsten tidobling, fortæller den 43-årige forfatter, kunstner og iværksætter.
– Det er jo bare en vanvidsregning. Simpelthen. Jeg kan ikke komme i tanke om en bedre måde at beskrive den på. Det er Morten (Paulsen, Jims mand gennem 15 år red.), der tager sig af den slags herhjemme, så det var ham, der fortalte mig, hvad kvartalsregningen lyder på, siger Jim Lyngvild til SE og HØR, før han fortsætter:
– Jeg fik et chok.
Ville undgå overraskelser
Kvartalsregningen på elektricitet hjemme hos parret lød sidste år på ”tilforladelige” 3500 kroner, og Jim Lyngvild tilføjer, at det altså er udelukkende den private del af forbruget. Og at de hjemme på Ravnsborg altid har haft solceller.
– Vi har gjort, hvad vi kunne. Og vores forbrug har endda været lavere end sidste år. Det, som vi har gjort, er at fastlåse vores elforbrug, sådan at det med vilje var lidt dyrere sat end den variable pris. Det var Morten, min mand, der var så smart at beslutte det, siger Jim Lyngvild, da SE og HØR mandag fanger ham på en telefon.
– Det var egentlig for ikke at blive ramt af nogle ubehagelige overraskelser. Men jeg skal da love for, at elselskabet har taget revanche, efter vores forbrug ikke længere er fastlåst.
Ligesom rigtig mange andre danskere, så er Jim Lyngvild blevet mere bevist om sit elforbrug, eftersom priserne på både strøm og varme bare stiger og stiger.
– Vi slukker altid lyset efter os nu, og det har vi altså ikke altid gjort. Det er ikke for at lyde arrogant, men jeg nægter simpelthen at bo i et kun 19 grader varmt hus. Jeg vågnede engang til et afbrudt fyr, så varmen stod på 16 grader. Det var som at være fanget i et iskoldt fængsel. I sit eget hjem, fortæller han.
– Nu gruer jeg for de næste måneder. Vi har jo haft det nemt på det seneste. Det er jo for fanden ikke engang blevet vinter og koldt endnu.
– Tænk hvis den næste gang ligger på 50.000?
En tanke til andre med chokregninger
Samtidig er Lyngvild bevidst om, at han har muligheder for at rutte rundt med økonomien, når elpriserne begynder at kaste eksorbitante regninger af sig.
Muligheder, som den gennemsnitlige lønmodtager-dansker måske ikke kan finde frem til.
– Altså jeg skal nok finde på en måde at overleve på. Så må jeg stramme mig an og sælge nogle flere bøger eller holde nogle flere foredrag. Men det er jo ikke alle, der kan det. Jeg tænker virkelig på de små familier, der skal slås med de her prisstigninger, samtidig med at de nede i supermarkedet ikke kan finde en pakke smør, der er billigere end 32 kroner.
Og selvom man hedder Jim Lyngvild, og umiddelbart er en stor kanon med masser af gode aftaler i kalenderen, så gibber en regning på 31.000 kroner trods alt lidt i en.
– Jeg har ondt i maven over det. Folk har meget travlt med min økonomi, og så siger de ting som: ”Åh, han har røven fuld af penge, og de er bundet op i huset", og så videre. Men hvad ved de egentlig om det?
Til slut slår han fast:
– Jeg får altså sved på panden ligesom alle andre.