Kommunikationsekspert Anna Thygesen raser over Jes Dorph-sag: - Hvad fanden!
Der blev talt med særdeles store bogstaver i studiet hos Henrik Qvortrup, da han i sin podcast ”Q og CO.” havde inviteret henholdsvis kommunikationsekspert Anna Thygesen og advokat Mette Grith Stage ind til debat torsdag.
For den 55-årige erhvervskvinde og indehaver af eget PR-bureau synes, at der mangler svar på ét væsentligt spørgsmål i debatten om Jes Dorph-Petersen, der i slutningen af 2020 mistede sin tjans på skærmen på grund af to sager, der er kommet frem under TV2’s undersøgelser om krænkelser og sexisme på kanalen.
- Hvad fanden laver to profilerede værter på 45 og 50 år med en 22-årig praktikant i en lejlighed?
Hvad skulle de ellers have gjort?
Thygesen skrev før sin radio-medvirken i en klumme i Jyllands-Posten, at hun ikke kan se, hvordan TV2 ellers skulle have handlet.
Sagen handler ifølge hende ikke om retssikkerhed, men om personalepolitik og virksomhedsmoral.
Thygesen henvender sig i programmet direkte til Grith Stage, der er med på telefon. Hun er Dorphs advokat i sagen.
- Hvad havde du sagt til din datter, hvis det var hende, der var kommet hjem fra den lejlighed, som hun måtte flygte væk fra?
Bølgerne går højt i studiet. Thygesen mener ikke, at debatten om fyringen er fair overfor kvinderne, der har fortalt deres historier (Foto: Marie Hald)
Sagerne, der fældede Jes
Anklagerne, der nu har kostet Dorph sine jobs for TV2, kommer fra to forskellige kvinder.
I det ene tilfælde har en kvindelig journalistpraktikant forklaret, at hun i 2001 blev inviteret hjem til Jes Dorph-Petersen af en fælles kollega. Ifølge kvinden lagde tv-værten på et tidspunkt en hånd over hendes mund, hvorefter han pressede hende ned på en briks. Herefter skulle han angiveligt have tiltvunget sig sex med kvinden.
I den anden anklage fortæller endnu en kvindelig journalistpraktikant, at Jes Dorph og en mandlig kollega lagde op til sex under et besøg i Dorphs lejlighed i 2003, og at hun kun tænkte på at komme væk derfra.
Det er altså disse to episoder, som Anna Thygesen refererer til.
Tid er ikke en undskyldning
Jes Dorph-Petersen har selv lagt vægt på, at sagerne ligger langt tilbage i tiden. Han afviser al beskyldning om tiltvunget samleje, ligesom han ikke kan mindes den anden episode.
- Jeg kan ikke forstå, at han ikke kan se, at den måde – også for 20 år siden – man opførte sig på, uanset om de her kvinder ville det eller ej, er et udslag af usædvanlig dårlig dømmekraft, siger Thygesen i ”Q og CO”, før hun fortsætter:
- Jeg arbejdede også for tyve år siden, og jeg har da aldrig oplevet, at man kunne tage villige eller ikkevillige praktikanter med op i en lejlighed og knalde dem.
Undervejs i programmet lægger Mette Grith Stage på den anden side af bordet vægt på, at hendes klient er en offentlig person, og at der ligesom i tidligere overborgmester Frank Jensens og tidligere leder af Radikale Venstre Morten Østergaards tilfælde, har været tale om en offentlig person.
Og at der efter hendes mening aldrig var fældet dom, havde Dorphs sag været for retten.
Her kan du høre debatten mellem Anna Thygesen og Mette Grith Stage. Spol frem til omkring 10.00:
Du kan læse om MeToo-sagerne, der har ramt Jes Dorph-Petersen og kostet ham TV2-jobbet her: