Lise Nørgaard er gået bort: Matadors moder frygtede ikke døden
- Jeg bekymrer mig ikke om, hvor længe jeg lever.
Sådan lød nogle af ordene i et af de sidste interviews, som Lise Nørgaard lavede, inden hun sent søndag aften gik bort.
105 år gammel blev Matadors moder, som var berundret af ung som gammel helt til sin død. Beundret for sine kreative evner og sit knivskarpe hoved, som forblev skarpt til det sidste.
Selvom Lise Nørgaard er bedst kendt for at stå bag den legendariske danske tv-serie "Matador" fra 1978, så var det ikke titlen som manuskriptforfatter, hun var mest stolt af.
I sommer slog hun fast over for Politiken, at det var hendes mere end tre årtier lange karriere som journalist, hun vil huskes for.
En karriere, der startede på Roskilde Dagblad i hjembyen, hvor hun blev født og voksede op, og som senere førte hende til Politiken og ugebladet Hjemmet, hvor hun sågar blev chefredaktør.
Lise Nørgaard flyttede for halvandet år siden på plejehjem i Humlebæk.
Og selvom hun var fyldt imponerende 105 år, så tydede intet på, at Matador-skaberen var klar til at sige farvel til livet.
I hvert fald fortalte hun Billed-Bladet så sent som i december, at hun så frem til sine tvillingedøtres 80 års fødselsdag til februar.
En dag, hun altså ikke når at opleve, da årets første dag blev hendes sidste.
Ifølge familien gik hun bort som følge af kort tids sygdom, og selvom familien forståeligt er knuste i denne svære tid, så har Lise Nørgaard aldrig selv udvist den helt store sentimalitet, hvad angår døden.
Heller ikke når hun snakkede om sin egen død.
- Når du læser dødsannoncer, kan du se, at stort set ingen mennesker dør i Danmark, sagde hun til Kristeligt Dagblad i 2017 og fortsatte:
- Man sover ind. Man går bort, eller forlader os. Der er ikke et ord om, at folk er døde. Men når jeg dør, så er jeg død, og det må de gerne skrive.
Og skrive det er nu gjort.
Tidligt mandag morgen tog Lise Nørgaards død nemlig overskrifterne i noget nær alle landets medier.
Og nu skal hendes lange liv hyldes.
Et langt liv, hvor hun hele otte gange har kunnet se sin berømte tv-serie rulle over skærmen på DR, hvoraf én af gangene gav de højeste seertal målt på dansk fjernsyn nogensinde.
Et langt liv, hvor hun heldigvis nåede at opleve, hvordan hun blev et sandt ikon og et af landets største kulturpersonligheder.
Og et langt liv, hvor sidste kapitel vil blive skrevet, når hun en af dagene vil blive bisat fra Sankt Pauls Kirke i København.