Kendte6. juli 2021

Masser af sovs og toastbrød: Det spiser landsholdstjernerne før og efter kampene

Kendiskokken Per Thøstesen har været fast kok for det danske fodboldlandshold i imponerende 19 år, og været med ombord i seks slutrunder. Han afslører, hvad der skal ligge på tallerknerne, når de danske drenge skal svinge sig op til de krævende kampe – og fortæller desuden om en brunsviger-krig, der gennem flere år har udspillet sig mellem holdets massør og ”madmoren”
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sportsfolk skal have sund mad.

Sådan lyder folks generelle opfattelse vel langt hen ad vejen. For det giver næsten sig selv, at man ikke kan løbe ud på alverdens udebaner med intet andet end sukker og hvidt brød i benene.

Eller hvad?

Stjernekokken Per Thøstesen - som selv kalder sig holdets "madmor" - er vant til at servere for det danske fodboldlandshold, og det er altså en sulten flok, der før en vigtig kamp skal have én ting, som der aldrig bliver lavet om på:

Toastbrød med Nutella.

En fast tradition, som Thøstesen lige skal vove på at eksperimentere med.

I podcasten ”Bech bag bolden” fortæller kokken, der har været med i seks slutrunder gennem de sidste 19 år, at spillernes ”prematch-måltid” – toasten – skal serveres tre timer før kampstart.

Kage-krig

Til hverdag serverer Thøstesen dog sund og nærende mad for de danske drenge, og gennem årene har menuen ændret sig i retning af mere og mere fisk og grønt fremfor pasta og kødsovs.

Og så er der den stor kage-uenighed.

- Min værste fjende er brunsvigeren, fortæller han til vært Troels Bech, lige før han dog skynder sig at understrege:

- Altså jeg elsker selv brunsviger, min svoger og svigerinde bor i Nyborg og vi kommer meget på Fyn. Men når man har to i trænerstab, massørstab og som regel en tre-fire spillere og alle har en mening om, hvordan den skal laves. Hvordan den ser ud. Hvor høj den er. Om der er det ene eller det andet på.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/ce.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Eriksen fra Vissenbjerg på Fyn er ud af en stolt bagerfamilie - oveni købet med en onkel, der har bagt Danmarks bedste brunsviger (Foto: Thomas Laursen)

Der er stort set intet som en brunsviger-opskrift, der kan dele en kagenation som Danmark op. Skal der eksempelvis være mere blød bund end sødt farin-fyld? Og dur en fynsk brunsviger som fundament i en kagemand?

- Er der en dessert, som spillerne er særligt glade for, blev Bistro Boheme-kokken spurgt i et interview i Jyllands-Posten.

- Brunsviger. Men de siger, jeg ikke kan finde ud af at lave en brunsviger. I alle 19 år, jeg har været med dem, har de aldrig ment, at jeg har lavet den rigtigt, men de tager alligevel kæmpestykker af den, svarede han.

Eriksens bagerfamilie

Per Thøstesen er faktisk ikke den eneste, der gennem tiden har løftet sløret for landsholdets interne ”brunner”-stridigheder.

Allan Poulsen, der i 37 år var fast massør for det danske fodboldherrelandshold – og som deltog i 327 kampe og samtlige slutrunder siden 1984 – fortæller:

- Jeg fik indført, at vi skulle spise brunsviger tre dage inden en stor kamp og til alle fødselsdage.

Og som en lille krølle blev den stolte kagetradition skabt i tæt samarbejde med to andre fynske fodboldstjerner. Nemlig Christian Eriksen, som oveni købet er ud af en prisvindende bagerfamilie samt den legendariske OB-målmand Lars Høgh.

Og den søde tand er ikke til at rokke med, har Per Thøstesen måtte erkende.

- Og så er der det ernæringsmæssige, fortæller han lettere opgivende.

- Jeg laver den jo med rigtig briochebund, så der er jo smør der. Og så er der ellers bare sukker, sukker og sukker.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/per_thoestesen_1_preview.jpg
 Foto: Claes Bech-Poulsen

Per Thøstesen er også manden bag restaurantsuccesen Bistro Boheme i København.
(Foto: Claes Bech-Poulsen)

Bearnaise-krav

Men hvad så med natmaden, tænker du måske?

Hvad spiser et vinderhold, der har banket den ene bold efter den anden i kassen under et hæsblæsende 4-1-opgør?

Køkkenchef på Marienlyst Strandhotel i Helsingør, hvor EM-lejren ligger, har svaret.

- Når de kommer hjem efter en kamp, så skal de have noget bearnaisesauce. Og det skal bare være der. De skulle have bøf og bearnaise efter den fantastiske kamp forleden. De skulle jo hjem og have mad, og klokken var halv to om natten, fortalte hun efter kampen mod Rusland i ”Go’ Morgen Danmark”.

- Og jeg laver mad til mange gæster heroppe, men den der service til dem… Det var de gladeste gæster, jeg nogensinde har lavet mad til. Det var fantastisk, tilføjer hun.

Sponsoreret indhold