Politimorderen dræbte fire betjente
Det sendte chokbølger igennem befolkningen, da Palle Sørensen i 1965 skød og dræbte fire politifolk, der passede deres arbejde.
Det var et tyvetogt, som gik fuldstændig galt om natten den 18. september.
38-årige Palle Sørensen, der var kendt som en mester i at bryde pengeskabe og andre låse op, havde været på rov i Roskilde og på Amager sammen med sin kammerat, den 47-årige invalidepensionist Normann Lee Bune.
De var på vej mod sidstnævntes lejlighed på Sirgræsvej for at dele kosterne, da en politibil satte efter den hvide Simca, som de kørte i.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Palle Sørensen tilbragte sine sidste år i en toværelseslejlighed i Valby. (Foto: Ritzau Scanpix)
Krimisager, vi aldrig glemmer: Escortpige blev dobbeltmorder
Stak af
Selv om Palle Sørensen med høj hastighed forsøgte at ryste patruljevognen af, blev de indhentet på Amager Strandvej. Grebet af panik aftalte de at skyde sig fri med de tre skarpladte pistoler, som de havde i bilen, men kammeraten stak af og smed under flugten sin pistol ind i en hæk.
Palle Sørensen hævede derimod sin pistol, skød og dræbte de to betjente.
Herefter fortsatte han sin flugt i bilen, men blev på Vermlandsgade indhentet af en anden politibil, som kørte ind foran ham. De to betjente i patruljevognen vidste ikke, at han havde dræbt to af deres kolleger.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Her i Vermlandsgade blev to betjente skudt og dræbt. De vidste ikke, at Palle Sørensen forinden havde myrdet to af deres kolleger. (Foto: Ritzau Scanpix)
”Det er åndssvagt. Der gik panik i mig"
Igen trak Palle Sørensen pistolen og skød, og igen dræbte han to betjente.
– Det er åndssvagt. Der gik panik i mig. Det er ikke godt, fortalte Palle Sørensen i 2015 om den nat til P1 Dokumentar.
Tre betjente på 24 år og en på 28 blev brutalt revet væk. De var alle gift, og tre af dem havde også børn.
Sådan endte andre danske drabssager
Belgisk dobbeltmorder kvalte danske Anne
Hovedstaden var kort efter på den anden ende. Der blev ledt efter den firdobbelte politimorder overalt. Palle Sørensen endte med at melde sig selv og tilstå sin ugerning.
Han havde affyret de 15 skud, hvoraf 12 ramte, fordi han ikke ville i fængsel igen, forklarede han. Der havde han allerede siddet i 11 år.
Den 18. marts 1966 blev han idømt livsvarigt fængsel i Østre Landsret, og den dom blev senere stadfæstet af Højesteret.
Artiklen fortsætter under billedet ...
De fire betjente fik en statsbegravelse fra Vor Frue Kirke i København. (Foto: Ritzau Scanpix)
Sad i 32 år
I mange år var Palle Sørensen den danske fange, som havde siddet længst tid i fængsel. Først som 71-årig i 1998 blev han løsladt efter at have afsonet 32 år, syv måneder og 15 dage. Han gav flere interviews og beskrev, hvordan han havde destrueret sit liv.
– Hele mit liv er jo ødelagt. Det er det. Jeg har siddet inde i 44 år i alt, sagde han til P1 Dokumentar.
Den 1. februar i år døde han i en alder af 90 år.
Palle Sørensens ugerning kom til at ændre flere ting i politiet. Blandt andet blev det obligatorisk, at betjente skulle bære våben.
Lig i slagtekar
Den blodigste sommer: 18 mord på to måneder
Myrdet i tjeneste
15 danske politibetjente er siden 2. verdenskrig dræbt i tjeneste som følge af en strafbar handling. Det gælder bl.a. ved skud, knivstik og en terrorbombning i udlandet.
Den seneste er hundefører Jesper Jul, som den 6. december 2016 blev skudt i hovedet foran politigården i Albertslund, da han mødte på arbejde. Han afgik ved døden dagen efter, 43 år gammel. Drabsmanden er idømt forvaring.