Kongelige12 timer siden

Derfor kan kronprins Christian ikke droppe militæret som Nikolai og Felix

Ifølge kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen ligger der et større pres på kronprins Christian end hans fætre, når han skal i værnepligt til februar
Skulle kronprins Christian afslutte sin værnepligt før tid, vil det alt andet lige blevet set som et større nederlag, end da hans to fætre Nikolai og Felix gjorde det samme ifølge kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.
Skulle kronprins Christian afslutte sin værnepligt før tid, vil det alt andet lige blevet set som et større nederlag, end da hans to fætre Nikolai og Felix gjorde det samme ifølge kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.
 Foto: Hanne Juul

– Nu begynder jeg også så småt at glæde mig til at vende hjem til familien i Danmark og fejre jul om nogle uger. Og så ser jeg frem til nye udfordringer! I februar begynder jeg som værnepligtig ved Gardehusarregimentet i Slagelse.

Sådan lød ordene fra Afrika-udsendte kronprins Christian i slutningen af november, da han gjorde det klart, at planerne for det kommende år var lagt.

Vejen forbi militæret kom ikke som nogen overraskelse, da det oftere er reglen end undtagelsen, at de unge medlemmer af kongehuset melder sig til tjeneste som værnepligtig.

Således har både onkel Joachim og far Frederik valgt at gå forsvarsvejen, og i nyere tid har også Christians to fætre, Nikolai og Felix, forsøgt sig med uniformskontrol og høj pistolføring.

Men hvor dronning Margrethes sønner klarede sig gennem militærtiden med bravur, så haltede det mere med prins Joachims ældste sønner.

Både grev Nikolai og grev Felix hoppede fra livet på kasernen efter henholdsvis to og en måned.

– Det er jo aldrig sjovt at erkende... ikke et nederlag, men... det er jo aldrig sjovt at bakke ud af noget, sagde grev Nikolai, der dengang havde en prinsetitel, efterfølgende til Billed-Bladet.

Et større nederlag, hvis Christian hopper fra

Der ligger dog et større pres på kronprins Christian forud for opholdet i Slagelse.

Skulle han vælge ikke at gennemføre værnepligtstiden, vil det nemlig være et større nederlag, end da hans fætre gjorde det.

Det vurderer kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen overfor SE og HØR.

– Det er en ren spekulativ betragtning, men det er vigtigere, hvad kronprinsen gør, end hvad andre gør. Fordi han er den, han er.

– Kongehuset har tænkt sig godt om med den her beslutning, efter de to fætre ikke klarede det. Og Christian har jo vist sig ganske driftssikker, siger eksperten.

Han understreger, at der ikke står skrevet i loven, at en kronprins ikke må hoppe fra i militæret.

Værnepligten varer som udgangspunkt i fire måneder med mulighed for at fortsætte i en af hærens mange afdelinger.

Kong Frederik valgte som bekendt at gennemføre uddannelsen inden for forsvarets maritime specialoperationsstyrke, Frømandskorpset.

I første omgang gælder det dog om bare at gennemføre for kronprins Christian, understreger Sebastian Olden-Jørgensen.

Det, der gør det penibelt, er kombinationen af, at han er kronprins, og at fætrene ikke færdiggjorde. 

Kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen

Militæret har dog længe været en del af kronprinsens bevidsthed.

Allerede i 2023 løftede han sløret for sin drøm om at blive en del af det danske militær.

Det skete i programmet "Prins Christian - en kongelig rejse", der blev sendt forud for hans 18-års fødselsdag.

Her faldt han i snak med en værnepligtig, og samtalen drejede sig hurtig om teori, praksis og udendørslivet.

– Det tror jeg også personligt selv, jeg vil gøre. Når jeg en dag også selv skal ind og være værnepligtig. Det glæder jeg mig til, sagde prins Christian i programmet.

Kronprins Christian begynder sin værnepligt i Slagelse 3. februar.

Sponsoreret indhold