Det utilgængelige kongepar: Gemmer sig på slottet
LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen blev i bilen ved kongelig middag
Det var hans mormor, der grundlagde stilen, som hans mor konsekvent førte ud i livet.
Men kong Frederik har valgt at bryde med sin forfædres åbne stil og er i stedet ved at lukke kongehuset om sig selv.
For siden han satte sig på tronen med sin Mary ved sin side, har der været en helt ny stil fra monarkiets side.
I stedet for at møde danskerne som det nye regentpar, så har Frederik og Mary i høj grad forskanset sig bag slottets mure.
Opgaverne er få, spørgsmål fra pressen er ikke blevet besvaret siden Frederiks besøg hos Genoveva Casanova i Madrid, og kan kongeparret slippe for at møde nysgerrige journalister, gør de det. Som da de forleden inviterede regeringen til statsrådsmiddag.
Den skulle oprindeligt have været holdt i Christian VII’s Palæ, men kongehuset ændrede det til at blive holdt i kongeparrets eget palæ.
Tavs om påsken
Er der to emner, de kongelige virkelig ikke kan lide at udtale sig om, så er det, hvor de skal holde jul og påske.
Af uforklarlige årsager er de to begivenheder omfattet af det største hemmelighedskræmmeri, og det har heller ikke været muligt at få at vide, hvor de kongelige opholder sig i denne påske.
Det samme skete, da de ugen forinden inviterede til hæderstegnsmiddag for forsvaret, flyvevåbnet og beredskabsstyrelsen. Også den middag blev rykker over i deres eget palæ.
På den måde slap kongeparret for at blive konfronteret med offentligheden, da de ankom til middagen. Og det flugter i høj grad med den stil, som Frederik og Mary har anlagt i forbindelse med tronskiftet.
Kan blive usynlige
– Det virker som om, de gør et nummer ud af, at de skal gøre ting anderledes end dronning Margrethe for at adskille sig fra hende, vurderer kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen.
Han mener, at der er en fare forbundet med at forsvinde fra mediebilledet, som de risikerer med den nye strategi.
– Hvis det er den nye stil, er der en risiko for, at de godt kan blive mere usynlige med tiden. Og derfor er det et tveægget sværd at holde sig så meget i baggrunden. For en ting er at prøve at adskille sig fra forgængerne. Man skal jo heller ikke nødvendigvis gøre det ved at være meget lidt synlige. Og det risikerer de jo, mener Hovbakke.
Afstand til folket
Som kronprinspar blev Frederik og Mary kendt for at være folkelige og meget synlige. Men med tronskiftet kom også et imageskift for parret, der måske har besluttet sig for at gøre kongehuset mere ophøjet, hvilket betyder mere afstand til befolkningen.
– Det paradoksale er, at som kronprinspar var de mere folkelige, men nu virker det som om, de ikke har så meget lyst til at være i daglig kontakt med befolkningen. Sådan kan det virke.
– Og det kan blive en ulempe på længere sigt. Margrethe var hele tiden fremme, så det er en konsekvens af strategien, men den kan give bagslag, understreger kongehuseksperten.
Må ikke slides op
At der er tale om en ny strategi overfor befolkningen, der betaler for de kongeliges liv, fortalte kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, om til fagbladet Journalisten i november:
– Men måske er vi blevet for tilgængelige. Måske skal vi trække lidt tilbage igen. Det er vigtigt, at monarkiet og de kongelige ikke slides op i en evig opmærksomhedsstrøm, sagde hun.
De udtalelser faldt måneden efter, det kom frem, at Frederik havde mødt den mexicanske jetsetter i den spanske hovedstad, så måske Casanova også spøger i kulisserne, når den nye strategi diskuteres i kongehusets kulisser.
Christian skred
Kronprins Christian, 18, var som myndig og tronarving, berettiget til at være med i middagen for regeringen, men inden de fine gæster kom til Amalienborg, forlod han ifølge BILLED-BLADET slottet i en eldrevet Porsche.
Som 18-årig er det måske heller ikke det fedeste at sidde og lytte til en minister, så Christian var ikke med til den middag, han selv kommer til at holde for regeringerne, når han en dag bliver konge.
Ifølge traditionen skal der være en statsrådsmiddag minimum en gang i valgperioden.
Sikkert er det, at siden Frederik blev chefen for det hele, har han valgt tavshed, utilgængelighed og distance som sit vigtigste våben mod kritiske spørgsmål i en sådan grad, at hele kongehusets strategi i dag er en anden under den nye regent.
– Det kan give bagslag. Især fordi vi de senere årtier har vænnet os til at komme tættere på de kongelige, så der er en forventning i befolkningen om, at det er sådan, det skal være. Og derfor kan det risikere at give bagslag, når man går den modsatte vej, slår Lars Hovbakke fast.