KongeligeI går

Dronning Margrethe udpegede ham personligt: Jeg spurgte ham sådan lidt forsigtigt

I en ny DR-dokumentar fortæller dronning Margrethe i detaljer om det særlige forhold, hun fik til sin hofchef Ebbe Munck – og hvordan hun i sin tid lokkede modstandsmanden og eventyreren til at sige til ja til jobbet
Dronning Margrethes rejse til Sydøstasien. Her med Bangkoks ambassadør Ebbe Munck.
Dronning Margrethes rejse til Sydøstasien. Her med Bangkoks ambassadør Ebbe Munck, der altså senere blev hendes hofchef.
 Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe var blot 23 år gammel, da hun første gang traf den mand, der endte med at få en ganske stor betydning for hende: Modstandsmanden Ebbe Munck.

Nu sætter den 84-årige dronning så flere ord på det ukuelige venskab, der for alvor kulminerede, da Ebbe Munck blev hendes hofchef i midten af 1960’erne.

https://imgix.seoghoer.dk/2025-01-27/DR-0832768.jpg
I en ny DR-dokumentar fortæller dronning Margrethe i detaljer om det særlige forhold, hun fik til sin hofchef Ebbe Munck.
 Foto: DR

I DR-dokumentaren ”Ebbe Munck - Fra modstandsmand til hofchef” fortæller Margrethe, at hun var ganske spændt på at møde Ebbe Munck under sin rejse til Østen. På det tidspunkt boede og arbejdede Ebbe Munck i Østen, men den daværende prinsesse Margrethe vidste, at han derudover bar rundt på en ganske interessant historie:

Ebbe Munck var nemlig modstandsmand.

- Jeg havde læst om krigen og besættelsen og derfor også om Ebbe Munck, fortæller Margrethe.

Hun var især interesseret i at høre mere om hans tid i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig.

https://imgix.seoghoer.dk/2025-01-27/DR-0830738.jpg
Ebbe Munck nåede at opleve meget i sit liv - han arbejdede i Østen, var modstandsmand og blev sidenhen hofchef for daværende prinsesse Margrethe.
 Foto: DR

- Han kunne fortælle mange spændende ting om tiden op til besættelsen.

- Blandt andet fortalte han mig, at der var et vist pres fra tysk side om, hvad der foregik i Danmark. Han oplevede, at man ikke kunne skrive hvad som helst i Danmarks største avis. Han rejste rundt med et foredrag om, hvad man ikke kunne skrive i Berlingske. Det gjorde et kæmpe indtryk, fortæller dronning Margrethe i dokumentaren.

Hun nød at tilbringe tid med Ebbe Munck, der eskorterede den unge prinsesse, mens hun var på sin første store udlandsrejse i Østen.

- Det var fantastisk morsomt at være sammen med en, der kunne fortælle så meget. Han var god til at fortælle, beretter dronning Margrethe i dag.

Tronfølger Prinsesse Margrethe og Prins Henrik på vej til Italien. I flyveren på vejen får Tronfølgeren sig et spil bridge med hendes hofchef Ebbe Munck.
Daværende tronfølger prinsesse Margrethe og prins Henrik på vej til Italien. I flyveren på vejen fik tronfølgeren sig et spil bridge med sin hofchef Ebbe Munck.
 Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix

At Ebbe Munck var både berejst og belæst, bevirkede også, at den unge prinsesse Margrethe fik en idé: Hun kunne sagtens se ham i rollen som kommende hofchef.

- Dette at han havde oplevet så meget, betød meget for mig. Også det at han havde været så dybt involveret i krigens tid, fortæller hun i DR-dokumentaren.

Her røber hun også, hvornår hun første gang spurgte Ebbe Munck, om han kunne være interesseret i det fornemme job:

- Jeg spurgte ham sådan lidt forsigtigt under slutningen af rejsen, om det kunne tænkes, når jeg engang skulle giftes, om han kunne forstille sig at blive hofchef hos mig. Og det afslog han i hvert fald ikke blankt.

Dronning Margrethes rejse til Sydøstasien. Her med Bangkoks ambassadør Ebbe Munck.
Dronning Margrethes rejse til Sydøstasien. Her med Bangkoks ambassadør Ebbe Munck, der altså senere blev hendes hofchef.
 Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

Tre år senere – i 1966 – gør prinsesse Margrethe så alvor af sine tanker. Her sender hun et håndskrevet brev til ambassaden i Bangkok, hvor Ebbe Munck opholder sig.

Hun røber overfor Ebbe Munck, at hun i hemmelighed er blevet forlovet med prins Henrik og vil høre, om han vil gøre alvor af hendes jobtilbud og vende hjem til Danmark.

Og det takkede Ebbe Munck ja til – han forlod sin ambassadepost i Thailand og var de næste mange år hofchef for den unge prinsesse Margrethe og hendes forlovede, Henrik.

Dronning Margrethe fylder 70 år fredag d. 16. april 1971.- Under en flyrejse til Italien spiller Prinsesse Margrethe bridge med bl.a hofchef Ebbe Munck og handelsminister henry Christensen.
Med en smøg i munden nød daværende prinsesse Margrethe et spil bridge med bl.a hofchef Ebbe Munck og handelsminister Henry Christensen.
 Foto: Moe/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Ebbe Munck fulgte parret rundt, når de var på jordomrejser og sørgede for, at de begge var bedst rustede til at overtage tronen en dag.

Ebbe Munck fortsatte i det fornemme hverv, indtil Margrethe overtog tronen i 1972.

I dag siger hun om forholdet til Ebbe Munck:

- Han har fået stor betydning for mig.

Ebbe Munck døde i 1974 af en blodprop. Han blev 67 år.

Sponsoreret indhold