I kapløb med tiden: Når Margrethe at blive klar?
Det har knaget og braget i majestætens ryg de seneste par år.
Når hun har været til åbninger og andre arrangementer, har hun taget et hvil på en stol og lånet sig ind over gelændere for at lette smerterne fra ryggen.
Dronningens mantra synes at være ”skæbne forpligter”, og hun har derfor bidt smerterne i sig i stedet for at melde afbud.
Men nu går den ikke længere, og pligterne bliver sat på pause.
Forleden meldte kongehuset således ud, at hun den 22. februar skal igennem en større rygoperation på Rigshospitalet i den forbindelse er den årlige vinterferie i Norge aflyst og dronningens kalender ryddet.
Majestæten har tidligere gennemgået en rygoperation. I 2003 blev hun opereret i lænden og var derefter igennem et seks ugers langt genoptræningsforløb.
Denne gang er hun 20 år ældre, og genoptræningen må forventes at tage lidt længere tid.
Mens dronningen kommer sig og kæmper sig tilbage i topform, overtager den øvrige familie nogle af de planlagte programpunkter i den kongelige kalender, fremgår det af pressemeddelelsen.
Den 16. april fylder Daisy år, og det er unægtelig svært at sende en vikar i den forbindelse. Skal hun hyldes fra balkonen, som traditionen foreskriver, er hun således i kapløb med tiden.
Fødselsdagen falder lige knap otte uger efter operationen.
Sejlplanen for årets to sommertogter blev desuden offentliggjort i sidste uge, og det forventes, at dronningen vinker fra dækket af Kongeskibet Dannebrog allerede den 2. maj, hvor den første af to sommertogter skydes i gang.
De går ifølge planen i land på første stop den 15. maj i Allerød.
Ingen ved, hvad dronningen helt specifikt skal opereres for, men tv-læge Charlotte Bøving gav et par bud på årsager til rygoperationen.
Diskusprolaps og spinalstenose var blandt Bøvings kvalificerede bud – begge diagnoser giver stærke smerter.
- Når nerver udsættes for tryk, kan man få ulidelige smerter og forfærdelige nervesmerter. Vi har jo alle prøvet at få et albuestød og ved, hvor ondt det gør. Så forestil dig de smerter i ryggen konstant, sagde hun forleden til SE og HØR.
Bøving understreger, at operationen ikke er uden risici, og derfor ligger der mange overvejelser bag beslutningen om at lade sig operere.
- Hun kan risikere at opleve infektion, nervetryk, komplicerede blødninger, hvilket kan resultere i nerveskader, fortæller Bøving og fortsætter:
- Der er altid en risiko, og det er også derfor, man altid skal gøre op, hvordan man har det. Kan man leve med smerterne, eller vil man løbe den risiko, der er ved at blive opereret?
Dronningen har som tidligere nævnt været plaget af smerterne gennem de seneste år. Da Margrethe åbnede en ny udstilling i Den gamle by i Aarhus var hun allerede tydeligt plaget af smerterne.
Hun gik yderst forsigtigt gennem den brostensbelagte by, og de hun sammen med museumsinspektøren stoppede op for at inspicere den nye udstilling, lænede sig ind over gelænderet for at lette smerterne.
Da hun samme år åbnede det nye kulturhus Odeon i Odense, stod der ligeledes en stol klar, da hun og borgmester Peter Rahbek Juul og kunstneren Kathrine Ærtebjerg beundrede malerierne, der pryder væggene i byens kulturcentrum.
Om dronningen når at blive klar til at modtage folkets hyldest på sin fødselsdag, og om hun springer ombord på Dannebrog som en genfødt vårhare, må tiden vise.