KongeligeI går

Kan du ikke vente? Her er kong Frederiks nytårstale

Fingernem dansk iværksætter har sat AI til at skrive talen, som alle venter på - men teknologien har sine klare begrænsninger, erkender både han og kongehuset
Nu er det Frederiks tur - og de store spørgsmål, udover talens indhold er: bruger han mon en teleprompter? Og har han leget med AI for at få talen skrevet?
Nu er det Frederiks tur - og de store spørgsmål, udover talens indhold, er: bruger han mon en teleprompter? Og har han leget med AI for at få talen skrevet?
 Fotocollage: Mikael Rieck/Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Nye detaljer om kong Frederiks første nytårstale

En nytårstale skrevet af kunstig intelligens?

Det lyder som noget fra fremtiden, men for den danske serieiværksætter og AI-ekspert Jonathan Løw er det virkelighed. Ved hjælp af den avancerede teknologi har han allerede skrevet nytårstalen, som den kan lyde, når kong Frederik om få dage skal opsummere 2024 og byde danskerne velkommen til 2025.

Ifølge AI’en vil talen - med stavefejl - begynde sådan her:

"Når vi nu træder ind i 2025, kan vi se tilbage på af året præget af både store udfordringer, men også håb, sammenhold og fremgang."

"Det er en tid for refleksion, men også for at se fremad med optimisme og beslutsomhed."

Og helt i ånden efter sin mor, dronning Margrethe, fortsætter talen med en gennemgang af årets store øjeblikke - altså alt fra statsbesøg i Sverige til rejser til Færøerne og Grønland.

Jonathan Løw har med vilje ladet være med at fodre sin AI-model med tidligere taler.
Jonathan Løw har med vilje ladet være med at fodre sin AI-model med tidligere taler.
 Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Sådan gjorde han

Jonathan Løw forklarer til SE og HØR, at han har brugt sin omfattende erfaring inden for kunstig intelligens til at skrive talen.

Det er sket ved hjælp af værktøjet ChatGPT, hvor Løw har udviklet en model, der kan simulere en kongelig tale.

For at sikre et realistisk resultat har han opstillet en række regler, så talen følger den traditionelle struktur i kongehusets nytårstaler, han har givet modellen indsigt i årets vigtigste begivenheder og indarbejdet retningslinjer for sprogtone og etikette.

Modellen har herefter udvalgt begivenheder og temaer, som den vurderer vil blive centrale i årets tale, samt foreslået en passende indledning og afslutning.

Derimod er modellen ikke blevet trænet på tidligere taler. Og Jonathan Løw mener også, at det næppe er sandsynligt, at kongehuset vil tage AI i brug til deres taleskrivning lige foreløbigt. Det er mere sandsynligt, at kongehuset fortsat benytter en kombination af professionelle taleskrivere og rådgivere, vurderer han.

Alligevel mener Jonathan Løw, at eksperimentet åbner en interessant diskussion om, hvordan kunstig intelligens potentielt kan blive en del af processen i fremtiden.

Det er i øvrigt ikke første gang, at emnet berøres i en kongelig sammenhæng, da Margrethe i sidste års nytårstale nævnte kunstig intelligens.

Krigen i Ukraine får også en central plads i talen:

"Vi har i år budt velkommen til endnu flere ukrainske flygtninge, der har søgt ly fra de voldsomme kampe."

"Det danske folk har endnu engang vist deres medmenneskelighed og åbnet både hjem og hjerter,” lyder det fra den kunstige skribent."

Spørgsmålet er så, om AI'en går for langt, når det handler om de personlige ting, kongen siger. En god del af talen er nemlig sat af til at skamrose hustru, børn og ikke mindst mor:

"Min mor, Dronning Margrethe, har som altid været et urokkeligt fundament for familien."

"Hendes visdom og støtte er uvurderlig, og hendes fortsatte engagement i kunsten har glædet mange både herhjemme og i udlandet. Familien er en kilde til styrke, og jeg er dybt taknemmelig for den glæde, de bringer ind i mit liv," lyder buddet på Frederiks hyldest til Daisy og familien.

SE og HØR bad vores AI lave et billede af kongens første tale med denne kommando: "Kan du lave et billede til mig, hvor man ser kong Frederik holde sin første nytårstale fra Amalienborg." Som det fremgår af resultatet, skal der nogle flere oplysninger til - eller bare en bedre AI-model - før vi rammer noget brugeligt.
SE og HØR bad vores AI lave et billede af kongens første tale med denne kommando: "Kan du lave et billede til mig, hvor man ser kong Frederik holde sin første nytårstale fra Amalienborg." Som det fremgår af resultatet, skal der nogle flere oplysninger til - eller bare en bedre AI-model - før vi rammer noget brugeligt.
 Billede: ChatGPT

Derimod er der ikke en linje om lillebror Joachim og hans "afskårne gren" af familien.

Og det kan jo passe meget godt med virkeligheden. Helt som AI'ens forslag til afslutningen:

"Gud bevare Danmark."

Du kan læse hele talen på nytårstalen2024.dk.

Det sagde dronningen om AI

I det forløbne år har der været talt meget om "kunstig intelligens". En ny teknologi, som vil kunne ændre vores liv på måder, vi næppe kan forestille os. Men hvordan? Hvad kan følgerne blive? Måske kan den forbedre vores samfund, men vil vi kunne styre det?

Skal vi være begejstrede eller bekymrede? Jeg tror, at vi skal være eftertænksomme og opmærksomme.

Den nye teknologi er jo netop "kunstig". Den tænker ikke selv. Den bliver fodret med det, mennesker allerede har skabt.

Kunstig intelligens efterlader os med et helt grundlæggende spørgsmål: "Hvad er det, der gør os mennesker til noget ganske særligt?"

Vi mennesker har håb og nysgerrighed. Vi har indlevelse og kreativitet. Vi har evnen til at skabe og til at tænke selv. Det er det, der har bragt os vidt. Det må vi ikke glemme.

Teknologien og maskinerne har for længst overtaget meget af håndens arbejde. Men alligevel betyder det ikke, at vi mennesker sidder med hænderne i skødet.

Kilde: Kongehuset

Sponsoreret indhold