Kongehuset tavs om Joachims arbejde
Årpengene kan ikke uden Folketingets samtykke nydes uden for riget.
Så klokkeklart står det skrevet i grundlovens kapitel 2 – ”Kongehuset”.
Men når prins Joachim til sommer flytter til Frankrig med prinsesse Marie, prins Henrik, ni, og prinsesse Athena, syv, tager han alligevel de 299.125 kr., danskerne giver ham hver måned, med til den franske hovedstad.
Det sker, når han påbegynder sin uddannelse på Frankrigs højest rangerende militære uddannelse på École Militaire i Paris.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Til sommer drager hele familien til Paris på første klasse. Her er det prins Henrik, ni, prinsesse Marie, 43, prinsesse Athena, syv, og prins Joachim. (Foto: Thomas Laursen)
Mor bakker op
Det oplyser kongehusets kommunikationsafdeling, hvilket stemmer helt overens med den udmelding, Statsministeriet nu kommer med:
– Der er praksis for, at de kongelige også kan modtage årpenge, uden at det har været i Folketinget, når der er tale om uddannelsesophold i udlandet af midlertidig karakter.
Det samme gjorde H.K.H. kronprins Frederik, da han i 1992-93 læste statskundskab i USA, oplyser ministeriet til SE og HØR.
Dermed mener både hoffet og ministeriet, at loven kan bøjes, fordi der er tale om et uddannelsesophold.
Det står der dog ikke noget som helst om i loven, men paragraffen om udlandet kunne således også sikre, at grevinde Alexandra ikke flyttede ud af landet, da skilsmissen fra prins Joachim blev en realitet i 2004.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Det er muligvis grevinde Alexandras fortjeneste, at grundloven foreskriver, at apanage ikke kan tages med til udlandet. (Foto: Kaspar Wenstrup)
Kongehusekspert om Alex' frasigelse: Det vil nok glæde Kongehuset
Prins Nikolai skal klare sig selv - får ikke apanage
Uændret lov
Sådan gik det som bekendt ikke, men loven står uændret.
Det kommer prins Joachim nu til at føle. Da hoffet i januar meddelte, at Joachim skulle flytte til Paris, sagde man samtidig, at uddannelsen ikke ville påvirke prinsens protektioner eller samarbejdspartnere.
I dag ønsker hoffet dog ikke at kommentere, hvordan han vil passe sine studier og sine protektioner. Faktum er nemlig, at Joachim vil sidde på skolebænken i Frankrig seks dage ugentligt – hvilket kun efterlader en enkelt dag til at passe pligterne i Danmark.
– Det er jo klart, at prins Joachim ikke kommer til at passe sine protektioner. Det kan man sige sig selv.
Skulle man så forestille sig, at han ville arbejde i Danmark, den eneste fridag han har? Man har ikke tænkt det igennem, siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
78-årige Margrethe støtter sin søn: – Dronningen har været meget interesseret i det også, og hun har positivt bakket op om det, siger prins Joachim. (Foto: Aller Media)
Grundig forklaring
Han forklarer, at kongehuset simpelthen er blevet taget på sengen i den her sag.
– Det er jo tosset, at man ikke undersøger sådan noget, inden man går ud med det. Men det overrasker mig ikke.
Kongehuset er slet ikke vant til, at der bliver sat spørgsmålstegn ved det, de foretager sig, understreger han.
Enhedslistens Søren Søndergaard undrer sig også.
For at komme til bunds i sagen vil han stille et såkaldt paragraf 20-spørgsmål i Folketinget.
– Jeg synes, at sagen kalder på en grundig forklaring. Man kan ikke bare tolke grundloven, som det passer en, siger han til SE og HØR.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prinsesse Benedikte modtager årpenge via dronning Margrethe, og derfor kan hun modtage danske skattekroner, på trods af at hun bor i Tyskland. Benedikte får 1,3 mio. kr. (Foto: Peter Grosen)
Margrethes vilde forbrug: 98.000 kroner om dagen
Kongefamilien shopper for 5.500 kroner i timen
Det står i Grundloven
§ 11: For medlemmer af det kongelige hus kan der bestemmes årpenge ved lov. Årpengene kan ikke uden Folketingets samtykke nydes uden for riget.
Kommentar:
Flere medlemmer af den kongelige familie får et årligt beløb af staten. Det kaldes for årpenge. Kronprinsen får f.eks. 18 mio. kr., hvoraf de 1,8 mio. kr. går til kronprinsesse Mary (pr. november 2013). De kongelige kan ikke flytte til udlandet og modtage årpengene dér, medmindre de først får tilladelse af Folketinget.
Kilde: Grundlovens kapitel 2 – Kongehuset (FT.dk)
Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.