Kronprins Christian bliver husar som far men...: Kan han klare det?
LÆS OGSÅ: Stephanie fra "Årgang 0" jubler over kronprins Christian
Flere tusinde kilometer sydpå er kronprins Christian ved at færdiggøre sin tremåneders dannelsestur i Østafrika, hvor han hjælper til på to farme.
Ved juletid er den kommende regent igen på dansk jord – og så venter et nyt eventyr i 2025, når han springer ud som rekrut i hæren.
– Nu begynder jeg også så småt at glæde mig til at vende hjem til familien i Danmark og fejre jul om nogle uger. Og så ser jeg frem til nye udfordringer!
I februar begynder jeg som værnepligtig ved Gardehusarregimentet i Slagelse, skriver 19-årige kronprins Christian på Instagram.
Dermed har kronprinsen valgt præcis den samme militære uddannelse som sin far – for kong Frederik var som 20-årig i 1988 også tilknyttet selvsamme gardehusarregiment, som dengang havde base i Næstved.
Én ting er dog at melde sig klar til en verden med armbøjninger, englehop og kæft, trit og retning.
Noget helt andet er at holde ud og gennemføre strabadserne.
Christians fætter, grev Nikolai, overraskede i 2018 ved efter kun to måneder på kasernen i Varde at droppe uddannelsen til reserveofficer på Hærens Sergentskole, mens lillebror Felix i 2021 fik nok efter bare én måned, da han hejste det hvide flag på Hærens Løjtnantsudannelse.
Netop derfor træder kronprins Christian ind i den militære verden med et kæmpe pres på sine unge skuldre, lyder det fra historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.
– Det må ikke gå galt denne gang. Det ville være meget, meget svært for ham at springe fra.
Selv hvis han synes, det ikke er sagen, så forventer vi, at han holder ud. Han SKAL gennemføre.
Hvis han dropper ud som Nikolai og Felix vil det virkelig være et nederlag, en fiasko og et problem for hele kongehuset, advarer kongehuseksperten.
Kan vi være sikre?
Prins Joachims sønners tidlige farvel til livet med feltrationer betyder dog, at både kong Frederik og ikke mindst dronning Mary formentlig har vurderet situationen længe for at være sikre på, at deres ældste søn nu også har det, der skal til, for at opfylde den royale tradition og gå i fars fodspor, lyder det.
– Netop på grund af Joachims børn må kongeparret tænke: ”Kan vi være helt sikre?”.
Men når de gør det på den her måde, så er de helt sikre. Nu gør han så det, der virkelig står i bogen.
Christian 10. var i hæren, Frederik 9. var i flåden og dronning Margrethe var under Den Kolde Krig tilknyttet Lottekorpset. Det er en forventning, forklarer Sebastian-Olden.
Helt på linje med sin far kommer kronprinsen dog ikke endnu – selv hvis han bider tænderne sammen og kommer over målstregen i Slagelse.
Kongen har gjort tjeneste i både hæren, flyvevåbnet og søværnet som officer af alle værn – og i 1995 satte han som bekendt kronen på værket, da han blev uddannet frømand og dermed tilsluttede sig en eksklusive elite i det mytiske korps.
Mindre kan dog heldigvis også gøre det, forsikrer kongehuseksperten.
– Der ligger et pres om en militær uddannelse, men ikke et pres der siger, at han også skal gå videre ad den vej og blive frømand.
Det forventer jeg ikke, beroliger Sebastian Olden-Jørgensen.