Kongelige9 timer siden (opd. 9 timer siden)

Lars Hovbakke Sørensen i kovending om Marius-skandalen: - Det vil få konsekvenser

Marius Borg Høibys mange skandaler - senest de to sigtelser for voldtægt - vil komme til at få konsekvenser for det norske kongehus, vurderer dansk kongehusekspert
Marius Borg Høiby har bragt det norske kongehus ud i sin største krise i moderne tid. Og det ER slemt, vurderer den danske kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen nu over for SE og HØR.
Marius Borg Høiby har bragt det norske kongehus ud i sin største krise i moderne tid. Og det ER slemt, vurderer den danske kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen nu over for SE og HØR.
 Foto: Hakon Mosvold Larsen/AFP/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Mener voldtægt skete tæt på kongelig bolig

I sommer var det formentlig langt fra alle danskere, der kendte til den norske papprins Marius Borg Høiby. Men med den ene skandale efter den anden de seneste måneder, må man efterhånden formode, at navnet er på alles læber.

Det hele begyndte, da han tilbage i august blev anholdt og sigtet for trusler, vold og hærværk mod en 20-årig kvinde.

Dengang fortalte flere danske kongehuseksperter - herunder Lars Hovbakke Sørensen, som SE og HØR talte med - dog, at det ikke var en graverende sag for det norske kongehus, da Marius Borg Høiby ikke er tronarving eller "ægte" kongelig.

Sidenhen er skeletterne dog væltet ud af skabet hos papprinsen, hvis ekskærester bl.a. har beskyldt ham for psykisk og fysisk vold, samt for at have et narkotikamisbrug, ligesom han også nu er blevet sigtet for to voldtægter.

- Meget alvorligt

Udviklingen i skandalen har betydet, at piben har fået en helt anden lyd hos Lars Hovbakke Sørensen, som nu ser noget mere dystert på det norske kongehus' fremtid ovenpå denne skandale. Det fortæller han til SE og HØR:

Marius Borg Høibys fadæser kan og vil få store konsekvenser for kronprinsessen Mette-Marit.
Marius Borg Høibys fadæser kan og vil få store konsekvenser for kronprinsessen Mette-Marit.
 Foto: Martin Høien

- Ja, jeg var jo en af de eksperter, der i starten sagde, at det her ikke ville blive så grelt.

- Siden har det udviklet sig helt vildt meget, og nu er det meget alvorligt, og det vil få konsekvenser for kongehuset.

- Det her bliver en stor belastning for kongehuset i Norge, fordi selvom han ikke er en reel del af det, så bliver det et stort problem, når det handler om alvorlige anklager om personfarlig kriminalitet som eksempelvis voldtægt.

Marius Borg Høiby-sagen kort

4. august bliver Marius Borg Høiby anholdt, efter hans daværende kæreste, en 20-årig unavngiven kvinde, anmeldte ham for vold. Episoden skete om natten i en lejlighed i Oslo. Lejligheden var raseret, og politiet fandt desuden en stor kniv i væggen.

14. august tager papprinsen bladet fra munden og indrømmer stofmisbrug og psykiske lidelser.

- Forrige weekend skete der noget, som aldrig burde være sket. Jeg udøvede kropskrænkelser og ødelagde genstande i en lejlighed i en alkohol- og kokainrus efter et skænderi.

I dagene efter kommer flere anklager frem, da Marius' to ekskærester Nora Haukland og Juliane Snekkestad på sociale medier anklager papprinsen for psykisk og fysisk vold. Politiet går ind i sagen og efterforsker anklagerne.

23. august udvider politiet sigtelsen til også at gælde trusler mod den 20-årige ekskæreste. Efter voldsepisoden den 4. august ringede Marius angiveligt til den 20-årige kvinde og fremsatte trusler. Derudover politiet for tyveri af en knallert samt i to sager om mishandling af to andre ekskærester.

26. august udtaler Marius Borg Høibys papfar kronprins Haakon:

- Det er en alvorlig sag, og vi er optaget af, at alle involverede får god hjælp og støtte - at de har gode folk omkring sig.

3. september får den 20-årige forurettede kvinde et tilhold mod Marius, og han må hverken kontakte eller opsøge hende.

11. september kommer det frem, at politiet allerede sidste år havde fat i Marius for at have en såkaldt forebyggende samtale med ham, da han færdedes i et bekymrende miljø.

14. september kommer det frem, at Marius blev anholdt dagen før, og politiet udvider endnu engang sigtelsen, efter Marius har overtrådt tilholdet. Han sigtes desuden for hensynsløs adfærd.

Ifølge Marius' advokat nægter han sig skyldig i de nye anklager, som i advokatens optik bygger på et tyndt juridisk grundlag.

Politiet fortæller, at sagen mod ham nu omhandler fire ofre: Den forurettede 20-årige kvinde fra episoden i august, de to ekskærester Juliane Snekkestad og Nora Haukland, hvor han er sigtet for mishandling af nære relationer samt drabstrusler mod en unavngiven mand.

16. oktober kommer det frem, at Marius erkender vold med den 20-årige ekskæreste i Oslo-lejligheden. Til gengæld nægter han sig skyldig i anklagerne fra Juliane Snekkestad og Nora Haukland.

30. oktober tager sagen en vild drejning, da kronprinsesse Mette-Marit bliver inddraget. Det norske medie VG fortæller, at Marius' mor blev advaret forud for anholdelsen og derfor angiveligt nåede at gøre rent i Marius' lejlighed og bl.a. fjerne sim-kortet fra sønnens telefon.

7. november vakte kronprins Haakon opsigt, da han meldte afbud til den officielle frokost for statsforvalterne torsdag af "personlige årsager". Dagen efter kom det frem, at han var fløjet med Marius til London for at lade ham indlægge på en afvænningsklinik.

13. november står Nora Haukland frem og fortæller, at hun tidligere har advaret kronprinsparret i forsøget på at få dem til at skride ind over for Marius' misbrug og adfærd. Men forgæves.

19. november kommer det frem, at Marius er blevet anholdt og sigtet for voldtægt. Sigtelsen lyder på seksuel omgang uden samleje med en person, der er bevidstløs eller ude af stand til at modsætte sig handlingen.

- Hvordan vil det så påvirke kongehuset fremadrettet?

- Ligenu er de i en meget, meget vanskelig situation, fordi de kan jo ikke pludselig sige, at de ikke er i familie med Marius.

- De er jo bundet op på, at han har boet hos dem i en stor del af sin barndom og ungdom og været en del af den familie, og derfor er det jo noget, som også kommer til at påvirke både kronprinsen og kronprinsessen, fortæller Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- Folk vil altid spekulere i - som man allerede er begyndt på - hvor meget de har vidst, og hvorfor de ikke har grebet ind. Det gør sagen så utrolig alvorlig.

Opbakningen vil svækkes

Lars Hovbakke Sørensen fortalte også til SE og HØR i august, at Marius-sagen ikke ville svække tilliden til det norske kongehus, da de traditionelt set har været meget populære.

Siden da har fremkomsten af flere skandaler dog fået opbakningen til det norske monarki til at styrtdykke, og Lars Hovbakke Sørensen tror, det er en tendens, der vil fortsætte:

- Der er stor risiko for, at tilliden og opbakningen blot vil svækkes mere. Tilslutningen til monarkiet er jo faldet dramatisk fra inden alt der her kom og til nu.

- Og det er nok en udvikling, man ikke skal forvente vil vende sig til det positive lige foreløbig.

Sponsoreret indhold