Margrethe rydder op efter Henrik: Udsalg!
Da prins Henrik udåndede for snart halvandet år siden, stod familien ikke kun tilbage med savn, minder, lettelse og sorg.
Den franskfødte kunstelsker og farfar til otte var nemlig samler.
I stor stil.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Stilfulde prins Henrik med et jadesmykke om halsen. Han blæste konventioner en lang march. (Foto: Krestine Havemann)
Og med adgang til en konto, der hver måned blev tanket op med hen ved otte millioner skattefri apanagekroner, var der nærmest ingen grænser for, hvad prinsen havde mulighed for at købe.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henrik har samlet på jadefigurer, siden han som dreng boede i Asien. (Foto: Krestine Havemann)
Mange af de gange, han forelskede sig i ure, køretøjer, kunst, beklædning eller andet jordisk gods, som kunne erhverves for penge, blev der handlet – tit i udlandet og oftest med stor begejstring.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Enorme mængder af træfigurer og masker blev opkøbt i Afrika af prinsen og sendt til Danmark i containere. (Foto: Hanne Juul)
Prins Henriks store interesse var afrikanske masker og asiatisk jadekunst, og størstedelen af de mere end seks tusind masker og jadefigurer, han gennem sit 83-årige liv nåede at samle, bliver nu solgt på auktion gennem auktionshuset Bruun Rasmussen.
Kun en mindre udvalgt del beholdes af Henriks arvinger og vil fremover blive bevaret på dronningens slot i Cayx i Frankrig.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henriks jadesamling har flere gange været udstillet. (Foto: Krestine Havemann)
Sådan en kunstsamling må da være millioner værd?
Ja, lige præcis – og en del af de millioner, som auktionen indbringer, vil ifølge en meddelelse fra kongehuset blive doneret til Kronprinsparrets Fond og Nikolai og Felix Fonden.
Sådan mindes Margrethe sin mand
Del af større oprydning
Salget af jade og masker er formentlig startskuddet til en større oprydning efter prins Henrik.
Alle i kongefamilien har en interesse i at få luget ud, for mange andre af prinsens ejendele kan omsættes til kontanter.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Mon ikke Henriks amerikanerøse kan få samlere til at finde dankortet frem? (Foto: Lars H. Laursen)
Prinsgemalen havde sine egne køretøjer, og det er oplagt, at kongehuset kan høste et anseligt beløb ved at sælge prinsens biler, som for eksempel den toprestaurerede Buick Centurion Cabriolet.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Der var ikke plads til chauffør i alle Henriks køretøjer. (Foto: René Schütze)
Tiden vil vise, om vinslottet i Frankrig kommer i spil under oprydningen.
Henrik var samlingspunkt
Dyrkningen af vinmarkerne omkring slottet i Cayx blev for flere år siden overdraget til et firma, som har ekspertisen i at forvandle druer til vin.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henrik på vandretur i sine vinmarker få måneder inden sin død. Bliver vinmarkerne også solgt fra? (Foto: Kaspar Wenstrup)
Henrik nød at gå ture mellem vinstokkene, og han havde en indgående viden om druens muligheder. 79-årige dronning Margrethes interesse for vin er derimod begrænset, og vi får hende næppe at se i vinmarkerne.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Er dronningens interesse for vin stor nok til, at hun gider beholde vinslottet i Frankrig? (Foto: Hanne Juul)
Selv om både Joachim og Frederik har mange minder knyttet til slottet i Cayx – det var for eksempel her, en kåd Frederik fra et vindue hoppede nøgen i slottets swimmingpool – så kræver den kongelige sommerbolig konstant vedligeholdelse.
Desuden ligger slottet langt fra havet og lufthavnen.
Kæmper om Cayx
Det vil derfor være et naturligt skridt, hvis vores dronning vælger at sælge sin franske besiddelse – enten som en samlet pakke med vinmarker og slot eller måske bare den knap 21 hektar store vinmark.
Et salg af slot med vinmarker kan formentlig indbringe på den gode side af 50 millioner kr.
Farverig garderobe
Prins Henrik var langtfra kedelig. Det var hans enorme garderobe heller ikke.
Hans mange farverige beklædningsstykker ville gøre regissøren på Det Kgl. Teater græsgrøn af misundelse, men de kan næppe sælges for et beløb, der kan mærkes i den kongelige økonomi.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henriks garderobe er unik, men næppe mange penge værd. Måske er kostumerne noget for Det Kgl. Teater? (Foto: Jesper Sunesen)
Farvel til humørbomben Henrik
Løsningen kan være at donere tøjbjerget med alt fra knickers og sjove pelshatte til lange røde uldstrømper til Det Kgl. Teaters kostumeafdeling eller et herberg.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Sjove huer og hatte var noget, Henrik elskede, og han efterlod en stor samling. (Foto: Dan Mariegaard)
På den måde vil en del af den kulørte prins stadig leve videre iblandt os, og Henrik ville elske at se sine kostumer blive brugt i et Holberg-stykke – eller til at varme en hjemløs.
Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.