Margrethe stævnede ud i…. Danmarks dyreste plimsoller
Da dronning Margrethes kaptajn forleden startede motoren på kongeskibet Dannebrog og gjorde klar til en sommer på vandet, slugte den skattekroner med høj hast.
Men brændstoffet er den mindste udgift, når de kongelige stævner ud, for skatteyderne poster millioner af kroner i vedligeholdelse af skibet, der næste år kan fejre sin 90-års fødselsdag.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Dronning Margrethe, 81, gik forleden om bord på kongeskibet efter et 2020, hvor hun ikke brugte det på grund af coronasituationen. (Foto: Hanne Juul)
Det viser en aktindsigt, SE og HØR har foretaget i driften og vedligeholdelsen af skibet, der første gang “hejste kommando” 26. maj 1932.
I 2019 og 2020 brugte staten således 31.200.000 kroner på at vedligeholde skibet, hvilket svarer til 42.739 kroner om dagen.
Det er dog ikke kun i de senere år, at det slidte skib har haft brug for ekstraordinært mange håndværkere for at holde skuden flydende.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Skibet har stået til rådighed for de kongelige i snart 89 år, så de tre søstre Margrethe, Benedikte, 77, og Anne-Marie, 74, kender skibet ud og ind. (Foto: Claus Fisker)
En aktindsigt foretaget for årene 2005-2012 viste, at Dannebrog i løbet af de otte år var blevet repareret for intet mindre end 115 millioner kroner.
Matroser for millioner
Her stopper åreladningen af statskassen dog ikke.
For den 17 mand store faste besætning fik sidste år 10,1 millioner kroner i løn, mens de værnepligtige skulle have 4,4 millioner kroner for deres tjeneste.
Artiklen fortsætter under billedet ...
I år tager Margrethe familiens skib til ture til genforeningsfejring i Sønderjylland, togt til Færøerne og Grønland – og på sommertogt til kommunerne Thisted, Esbjerg og Fanø. (Foto: Hanne Juul)
Dermed er lønningerne alene på 14,5 millioner kroner.
Dronningen oser derudaf: Uden klimakvaler
De to poster alene beløber sig til lidt over 30 millioner kroner, hvilket betyder, at danskerne hver måned betaler 2,5 millioner kroner for, at de kongelige kan sejle rundt i de danske farvande i stedet for at tage bilen i de relativt korte afstande i kongeriget.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Kronprinsfamilien tog skibet til Færøerne, da de alle var på officielt besøg på øerne. (Foto: Ritzau Scanpix)
Dertil kommer der udgifter til brændstof, lods og havneplads rundtom i landet og verden.
Rule Britannia!
I 2018 var der kongelige om bord på kongeskibet i 41 af årets dage, hvilket bringer den daglige udgift op på 731.707 kroner pr. dag på havet – udelukkende beregnet ud fra vedligeholdelse og lønninger.
51.850 liter på én tur
Prins Henrik var særdeles glad for kongeskibet og brugte det flittigt – også privat.
Således tog han i 2010 kongeskibet til den franske by Douarnenez, fordi han skulle deltage i en dragesejlads.
Den lille private tur kostede skatteyderne 316.000 kroner, ligesom miljøet måtte finde sig i, at skuden spruttede 51.850 liter dieselolie ud.
I 2016 tog Henrik kongeskibet til Bornholm, hvor han var på jagt med vennerne.
De fire dage på øen kostede skatteyderne 575.464 kroner.
Mens det danske kongehus stædigt fastholder retten til eget skib og bliver ved med at reparere den gamle skude ud fra en bevidsthed om, at de formentlig ikke får bevillinger til et nyt, så læste det engelske monarki allerede i slutningen af 90’erne skriften på væggen.
Fyldebøtten kronprins Frederik: Bajere i hver havn
Det britiske kongeskib Britannia blev således skrottet i 1997 efter at have været i tjeneste fra 1954.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henrik brugte ofte skibet til private ture. (Foto: Ritzau Scanpix)
Og i England anskaffede man ikke et nyt til den forkælede familie.
Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.
Dronningens sejlende travle sommer: Indhenter det forsømte