Kongelige6. december 2024

Politikere raser over Kongehuset: - Det er langt ude

Både Enhedslisten og Alternativet raser over Kongehuset, efter man har valgt at tildele den egyptiske diktator Elefantordenen
Dronning Mary, Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi og kong Frederik smilede fredag morgen til kameraerne.
Dronning Mary, Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi og kong Frederik smilede fredag morgen til kameraerne.
 Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Mary og Frederik fortsætter: Skumle typer

Fredag besøger Egyptens leder og diktator, Abdel al-Sissi, Danmark i forbindelse med et officielt statsbesøg.

Et statsbesøg, som startede med, at det danske kongepar modtog diktatoren ved Christiansborg, hvorefter det blev meldt ud, at han var blevet tildelt Elefantordenen - den højeste hæder, som man kan opnå i Danmark.

Og selvom det egentlig er standard procedure ifølge Kongehusets pressemeddelelse, så har hædersoverrækkelsen til diktatoren alligevel fået et par politikere op i det røde felt.

Der er her tale om Rosa Lund, demokratiordfører i Enhedslisten, og Sascha Faxe, kulturordfører i Alternativet, som både kalder det "udemokratisk", "dybt problematisk" og "langt ude", da SE og HØR taler med dem fredag.

- Jeg skal besinde mit sprog for at kunne beskrive, hvor langt ude det er. Det er jo en kæmpe våd klud i hovedet på Egyptens opposition, som bliver fængslet og som man forsøger at lukke munden på, Vi plejer altid at sige i Danmark, at vi er så demoktraiske og vi elsker ytringsfrihed, fortæller en rasende Rosa Lund, som fortsætter:

Rosa Lund (EL) kalder Kongehusets beslutning for "fucked up".
Rosa Lund (EL) kalder Kongehusets beslutning for "fucked up".
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Men det hænger jo ikke sammen, når man så giver Elefantordenen, til den mand, som er en udemokratisk leder. Det synes jeg, er langt ude.

Og det er en holdning, som Alternativet også tilslutter sig, lader Sascha Faxe forstå på sig.

- Det er selvfølgelig dybt problematisk, når man vælger at give Elefantordenen væk til en så problematisk leder, som Egyptens Abdel al-Sissi, som jo vidt og bredt karakteriseres af både store internationale medier og organisationener som en diktator.

- Det er helt vildt. Det undergraver fuldstændig de demokratiske værdier og idealer, som vi står for som land. Vi blåstempler hans måde, at behandle hans folk på. Det er dybt problematisk.

Ikke en undskyldning

- Kongehuset skriver jo selv, at det er tradition, at man forærer ordenen væk til ledere, der er på statsbesøg. Er det så ikke fint nok, hvis det bare er en standard procedure?

- Bare fordi noget er standard, så betyder det jo ikke, at det er iorden. Der er en masse ting, der engang var standard, eksempelvis at slå sine børn. Men det har vi jo lavet om på. Så jeg synes ikke, det er et argument, at det skulle være iorden, bare fordi det er det, man normalvis gør, fortæller Rosa Lund.

Sascha Faxe mener heller ikke, det er en undskyldning, fortæller hun og uddyber:

Sascha Faxe (Å) er langt fra tilfreds med Kongehusets tildeling af Elefantordenen til al-Sissi.
Sascha Faxe (Å) er langt fra tilfreds med Kongehusets tildeling af Elefantordenen til al-Sissi.
 Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

- Nej, altså, først og fremmest er det jo et generelt problem, at de overhovedet giver ordener væk, fordi det bliver et politisk budskab. Og vores kongehus skal ikke være politiske. Det er en diskussion, som vi meget gerne vil have taget op i Alternativet, fordi det, at kongehuset skulle være upolitiske, er noget, vi bilder os selv ind.

Man må skelne

Sascha Faxe forklarer videre, at selvom man giver ordener til nogen, må man kunne skelne imellem modtagerne.

- Derudover må man simpelthen skelne her. Det er jo en våd klud i ansigtet på de mennesker, som bor i Egypten og lever under al-Sissis regime, siger hun og fortsætter:

- Og det betyder ikke, at vi ikke skal kunne mødes på diplomatisk manér med al-Sissi. Det synes vi sagtens, at man kan i Alternativet, og vi går da også ind for, at vi netop skal søge fredelige løsninger på konflikter gennem diplomati, selv med folk der er anderledes end os. Men der er forskellige måder at besøge et land på.

- Og når vi møder ham med vores kongehus og en orden, så blåstempler vi ham som leder på en helt anden måde, end hvis han eksempelvis blot mødtes med Mette Frederiksen og Lars Løkke. Det kan ikke tolkes anderledes af omverdenen end som så.

SE og HØR forsøger at få en kommentar fra Kongehuset.

Sponsoreret indhold