Som far så søn: Jamrer som Henrik
I mange år var det prins Henrik, der sang klagesange fra de danske slotte, men nu er det hans yngste søn, prins Joachim, 51, der har snuppet rollen som ham, der jamrer over sin skæbne.
I et eksklusivt interview med det franske ugeblad Point de Vue slår Joachim fast, at det er svært at stå i skyggen af sin storebror, ligesom Henrik fandt det svært at være nummer to i forhold til sin kone.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Joachim har med det nye interview overtaget Henriks rolle som familiens jamrehoved. (Foto: Mikael Rieck)
Joachim har svært ved at definere, hvordan han skal forholde sig til at være nummer to af brødrene.
– Mellem os er det mere kompliceret. Kronprinsen skal blot følge tingenes gang. Men intet er defineret for nummer to og vedkommendes hustru, hverken på skrift eller i tale, siger han til ugebladet.
Utilfreds med sin rolle
Dermed går han i sin fars triste fodspor, som da prins Henrik fortalte, at han følte sig kasseret, fordi Frederik var vært ved en nytårskur, da dronningen var for syg til at deltage.
– I mange år har jeg været nummer to i Danmark. Det er en rolle, jeg er tilfreds med, men jeg vil ikke pludselig efter så mange år i Danmark se mig degraderet til nummer tre som en slags ligegyldigt vedhæng, lød det fornærmet fra ham til B.T. Han havde dog svært ved at høste sympati med tanke på hans utrolig privilegerede tilværelse.
Artiklen fortsætter under billedet ...
At dronning Margrethe som dronning kom før sin mand, skabte problemer. (Foto: Jesper Sunesen)
Joachim kommer da også selv ind på ligheden med sin fars situation.
– Min far stiftede bekendtskab med samme utilfredsstillelse og formåede aldrig at få klargjort sin plads i kongefamilien, forklarer Joachim, der med udtalelsen kommer til at give indtryk af, at han var på sin fars side i spørgsmålet.
Ros til prins Harry
Ugebladet spørger prins Joachim, om prinser som ham og Henrik selv skal definere, hvordan de udfylder deres roller, hvortil Joachim svarer:
– Det er ikke altid lige let. Det er op til os selv at finde ud af det, mens vi bliver på pladsen som nummer to.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henrik havde det meget svært med at være nummer to, og han luftede gentagne gange sin utilfredshed. (Foto: Niels Henrik Dam)
– Jeg har enormt respekt for prins Harry. Han er meget modig. Han har turdet følge sit hjerte. Han er den eneste, der ved, hvordan han tænker, siger Joachim i interviewet.
Prins Henriks testamente: Bombe fra graven
Og umiddelbart kunne man da også tro, at Joachim havde gjort Harry kunsten efter, da det kom frem, at han havde besluttet sig for at flytte til Paris med familien. Men sådan hang tingene ikke sammen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Joachim synes, det er svært at definere sig selv som nummer to efter kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. (Foto: Hanne Juul)
– Det er ikke altid os, der bestemmer. Jeg synes, det er vigtigt at vide, fortalte prinsesse Marie til SE og HØR om flytningen til Frankrig.
I dag har hun dog fundet sig til rette i den nye tilværelse.
Ærlig Alexandra afslører: Derfor blev jeg skilt fra prins Joachim
– Det er rigtigt, at jeg føler mig lidt friere. Dette vil måske give os mulighed for at finde vores sted, altid med den mission at repræsentere familien og vores land godt, siger hun til Point de Vue.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Parret siger, at det ikke var deres valg at flytte til Paris.
– Jeg føler mig lidt friere, siger Marie dog i dag om tilværelsen i Frankrig. (Foto: Dan Mariegaard)
Og nu har Joachim og Marie givet tilbage ved dels at give et interview, hvor han brokker sig over sin position – dels ved at blive væk fra prins Christians konfirmation.
Roser fransk skolesystem
Midt i sin brok over sin egen rolle fik Joachim også leveret en bredside til det danske skolesystem ved at rose det franske.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prinsen sendte en bredside af sted mod sin familie fra Paris, hvor han arbejder. (Foto: Martin Høien)
– I Danmark drejer alt sig om barnets trivsel, hvilket betyder, at det akademiske niveau nogle gange ikke er så højt som i Frankrig. Henrik og Athena ved meget i dag, og det er også, fordi de går i en tosproget skole. I starten forstod de ikke helt det med karaktererne, da vi i Danmark ikke giver børn karakterer. Det kommer først senere. Men de virker glade. Under alle omstændigheder klarer de sig meget godt, lyder det fra Joachim, hvortil Marie supplerer:
– Her er systemet meget akademisk. Vi lærer meget og hurtigt. I Danmark tages der mere hensyn til barnets psykologiske udvikling, og det opfordres til at udtrykke sig mere.
Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.
Joachim fik en ekstraregning: Skattesmæk