Kongelige30. december 2024

Stor spænding: Har Mette Frederiksen skrevet kong Frederiks tale?

Det bliver afgørende for den første "Kongens nytårstale" siden 1971, om Frederik selv har siddet ved tasterne.
Proklamation af H.M. Kong Frederik 10.
Kong Frederik og statsminister Mette Frederiksen på Christiansborg Slots balkon ved proklamationen i januar 2024.
 Foto: Hanne Juul

Cava, kjoler og kransekager er så småt ved at være fundet frem i de danske hjem, og det eneste der mangler, før vi kan råbe "godt nytår" er efterhånden bare kongens nytårstale.

Efter 52 år, hvor dronning Margrethe med sikker hånd guidede sine undersåtter ind i et nyt år, er det i år debutanten Frederik, der har fået tjansen. Og det skaber selvfølgelig stor spænding for at se, om han kan klare sig godt, mens flere end to millioner danskere sidder og lytter til hvert et ord, han siger.

En detalje bekymrer dog flere af de eksperter, som SE og HØR har talt med op til talen. For hvis en tale skal leveres godt, skal man helst selv have skrevet den, forklarer retoriker Mette Højen Wiik.

- Jeg kan godt skrive en tale til dig, som er teknisk god. Men hvis du ikke tager ejerskab, eller kommer tilbage og udfordrer mig på nogle formuleringer eller eksempler, så kan det jo aldrig nogensinde blive andet end en teknisk korrekt tale.

- Det er sindssygt vigtigt for alle, at du har styr på dit stof. Altså, at du ved, hvad du skal tale om. Og så er det vigtigt, at du tager ejerskab over det, og at det så også er skrevet og formuleret på en måde, som er fængende, fortæller Mette Højen Wiik, der til daglig hjælper erhvervsledere med at brænde igennem.

Frygten er, at kongen gør lige det modsatte af at brænde igennem, når han holder landets største tale - altså, at han bare læser en tale op ord for ord.

Det har der nemlig været eksempler på før.

Det mener Hans Engell, som ikke behøver at grave længere tilbage i hukommelsen end til det nylige statsbesøg fra Egypten, hvor Frederik holdt tale for den gæstende præsident.

- Den handlede om Carsten Niebuhr i 1700-tallet og H.C. Andersens dagbøger. Man kan ikke komme længere væk fra den udvikling, der præger Egypten. Det var en tale, der i den grad var præget af, at den var skrevet af Statsministeriet og Udenrigsministeriet, fortæller den tidligere minister Hans Engell.

Netop Statsministeriet har normalt en finger med i spillet, når regentens nytårstale skal skrives - men dronning Margrethe lod sig aldrig kue.

- Det var helt tydeligt, at i mange år fik dronningen et udkast fra Statsministeriet, men hun omarbejdede det fuldstændig i sin egen stil, så det blev en rigtig Margrethe-tale. Jeg tror, det var meget, meget lidt af det, som hun fik fra statsministeren, som hun brugte, fortæller Hans Engell.

- Der frygter jeg, at Frederik bare læser Statsministeriets tale op, lyder det fra den politiske kommentator.

Det er også et scenarie, som historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen tror på.

- Det kan godt være, at kongen lader sig mere inspirere af det udkast, han modtager fra Statsministeriet, end dronning Margrethe gjorde. Det kan man forestille sig, fordi hun bare var så god til det der med at holde taler og skrive talerne selv.

Kongen selv har selvfølgleig ikke løftet særlig meget af sløret for, hvordan talen kommer til at blive.

Han har dog afsløret, at den vil slutte med ordene "Gud bevare Danmark".

Sponsoreret indhold