Krimi6 timer siden

Dansk superiværksætter på anklagebænken: Solgte kunstværker ulovligt for kæmpe beløb

En dansk forretningsmand er under anklage for at have solgt adskillige dyre malerier, selv om han ifølge politiet ikke var den rette ejer - anklagemyndigheden vil nu have ham i fængsel
KIDS NEWS: Michael Kvium - CIRKUS EUROPA på ARKEN
En dansk erhvervsmand er under anklage for at have solgt en bunke malerier, selv om han egentlig ikke måtte. Der er blandt andet tale om kunstværker fra Michael Kvium. OBS: Personen på billedet har ikke noget med den aktuelle sag at gøre.
 Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Tv-kendis udsat for månedlang mishandling: Fik pistol sat for panden

Var det skyldnersvig eller mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, da en nu tidligere dansk direktør tilbage i 2012 og 2013 solgte adskillige kunstværker fra store danske kunstnere?

Det skal Retten i Aarhus afgøre, når den tiltalte superiværksætter snart sætter sig på anklagebænken tiltalt for lige netop skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed.

Ifølge Østjyllands Politis anklagemyndighed har serieiværksætteren solgt kunstværker for hele 432.000 kroner, selv om de mange malerier slet ikke var hans.

Der er blandt andet tale om malerier fra store danske kunstnere som Asger Jorn og Michael Kvium.

Udnyttede position som direktør

Den midaldrende tidligere direktør er tiltalt for syv forskellige forhold - de seks første omhandler alle skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed, men anklagemyndigheden har som alternativ til den paragraf også tiltalt manden for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed i seks af forholdene.

I sagens første forhold er iværksætteren tiltalt for at have solgt kunstværker fra Ejler Bille, Asger Jorn og Corneille for samlet 228.000 kroner - problemer er bare, at malerierne ifølge politiet var pantsat til anden side, hvorfor den tidligere direktør slet ikke måtte sælge de dyre kunstværker.

Retten i ÅrhusÅrhus RetRetten i Aarhus
Den kendte erhvervsmand var særdeles omtalt i 00'erne og 10'erne - nu er han igen kommet i mediernes søgelys, efter han er blevet tiltalt for at have solgt de mange dyre malerier. Sagen behandles ved Retten i Aarhus.
 Foto: Jesper Sunesen / Aller Medier

I sagens øvrige fem forhold, som alle omhandler solgte kunstværker, anklages den midaldrende erhvervsmand for at have udnyttet sin position som direktør eller tidligere direktør til at sælge fem forskellige kunstværker fra blandt andet Michael Kvium og Niels Erik Skovballe.

Politiet mener dog, at manden har solgt kunstværkerne ulovligt, da virksomheden blev taget under konkursbehandling forud for salgene - på den måde skal han angiveligt have snydt kreditorerne, som stod til at få del i konkursboet.

Flere af værkerne er blevet solgt på et ikke navngivet auktionshus, mens enkelte ifølge anklageskriftet ser ud til at være solgt privat.

Ifølge anklagemyndigheden har manden samlet tjent 204.000 kroner i de fem forhold, som ifølge anklagerne mod ham er blevet sat ind på en ikke navngivet persons konto.

Står det til anklagemyndigheden, så skal den danske iværksætter idømmes en fængselsstraf, hvis han ender med at blive dømt i sagen.

Derudover har de også nedlagt påstand om konfiskation af de 204.000 kroner, som han menes at have tjent ved at sælge kunstværkerne.

I det syvende forhold mener politiet, at superiværksætteren har haft lidt af en tung speederfod tilbage i 2019 - han er i hvert fald anklaget for at have kørt hele 124 kilometer i timen i sin Mercedes Benz på Skanderborgvej i Viby ved Aarhus - en strækning, hvor man kun må køre 60 kilometer i timen.

Det er en overskridelse på mere end 100 procent - havde den tidligere direktør kørt med samme hastighed i dag, var han også blevet sigtet for vanvidskørsel, og ville dermed risikere at miste sin bil.

Men da den lovgivning endnu ikke var trådt i kraft tilbage i 2019, kan anklagemyndigheden ikke dømme ham for vanvidskørsel.

Derfor går anklagemyndigheden til syvende og sidst også efter at fratage ham retten til at køre bil.

SE og HØR arbejder på at få en kommentar fra mandens forsvarer, men det har ikke været muligt i skrivende stund.

Sponsoreret indhold