Krimi10. september 2024 (opd. 10. september 2024)

DF-medlem om bedragerisigtet S-politiker: - Han er utrolig dygtig

Den tidligere S-profil Kasper Sand Kjær forventes på fredag at tilstå et forsøg på bedrageri. Alligevel fredes han indtil videre som bestyrelsesformand i statsstøttet institut
Kasper Sand Kjær (S) havde tidligere en høj profil i sit parti. Her ankommer han til Drabantsalen før aftenselskab på Christiansborg Slot under fejringen af dronningens 50-års regeringsjubilæum i København i 2022.
Kasper Sand Kjær (S) havde tidligere en høj profil i sit parti. Her ankommer han til Drabantsalen før et aftenselskab på Christiansborg Slot under fejringen af dronningens 50-års regeringsjubilæum i København i 2022.
 Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpi

LÆS OGSÅ: - Ligner et forsøg på damagecontrol

I dag kunne SE og HØR afsløre, at den tidligere S-profil Kasper Sand Kjær skal i retten i forbindelse med en tilståelsessag, hvor han er sigtet for falsk anmeldelse og forsøg på bedrageri for lidt over 45.000 kroner.

Hændelsen foregik i maj 2023, og i oktober samme år meldte han så ud, at han ville trække sig fra Folketinget.

Men det betyder ikke, at Kasper Sand Kjær trak sig fra alle sine politiske poster. Han fortsatte nemlig som bestyrelsesformand i Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD, hvor han er med til at forvalte skattekroner til forskellige projekter og organisationer.

Charlotte Munch, der er folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, siger i dag til Ekstra Bladet, at Kasper Sand Kjærs “mulighed for at sidde i bestyrelsen” må tages op i bestyrelsen, såfremt han bliver kendt skyldig på fredag.

Freder ham

SE og HØR har dagen igennem også forsøgt at få fat på DIPD’s bestyrelsesmedlemmer for at høre, om de mener, at Kasper Sand Kjær kan blive siddende som formand, hvis han bliver dømt skyldig fredag. I en sag, han vel og mærke forventes at tilstå i.

De fleste af dem er ikke vendt tilbage, men det er Dansk Folkepartis medlem, Jan-Erik Messmann. Han sad tidligere i Folketinget for partiet og mener godt, at Kasper Sand Kjær kan blive siddende.

- Nu kommer der en dom på fredag, så vidt jeg ved. Og os, der sidder i bestyrelsen, vi er ikke med til at have noget som helst med penge at gøre. Vi har intet med økonomi at gøre, udover at vi kontrollerer, at pengene ender de rigtige steder, siger han til SE og HØR.

Sagen er ikke alvorlig nok til, at Jan-Erik Messmann fra Dansk Folkeparti allerede nu vil slå hånden af sin formand.
Sagen er ikke alvorlig nok til, at Jan-Erik Messmann fra Dansk Folkeparti allerede nu vil slå hånden af sin formand.
 Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

- Og for hans vedkommende vil jeg sige rent personligt, at han er utrolig dygtig til sit hverv. Jeg kan ikke se, hvem jeg skulle pege på af de andre medlemmer, og det ville blot forsinke arbejdet. Jeg mener også, at man bør give folk en chance.

Jan-Erik Messmann understreger desuden, at Kasper Sand Kjær er et “ordentligt” og “dygtigt” menneske.

Får løn for det 

Kasper Sand Kjærs post som formand i DIPD er aflønnet.

Det fremgår af DIPD’s årsrapport fra 2018, at de 16 bestyrelsesmedlemmer i alt fik udbetalt 472.007 kroner i honorar.

Det vides ikke præcist, hvordan pengene fordeles mellem dem.

Burde have sagt noget

- Men der er formentlig mange andre steder, hvor den her ikke var gået uanset ens faglighed?

- Det har du ret i. Og uagtet om man svindler for 400 kroner eller 400.000, så har man gjort noget forkert. Men alligevel skal man have en chance.

- Men kan man vide sig sikker på, at en mand - som måske har forsøgt sig med bedrageri - er i stand til at kontrollere pengestrømme?

- Ej, men nu kontrollerer han jo intet alene. Vi er 16 personer, så… ja. Men det må være op til direktøren og samtlige bestyrelsesmedlemmer. Den beslutning træffer jeg ikke alene.

- Okay, så du synes, at sagen skal tages op på et møde i bestyrelsen, hvis han bliver dømt skyldig?

- Ja, det er klart. Også fordi jeg kan ikke forstå, han ikke har sagt noget. Havde han nu bare sagt noget, så kunne vi have forberedt os på det her. Så derfor skal der selvfølgelig afklares og drøftes nogle ting uanset hvad.

SE og HØR har tirsdag også forsøgt at få en kommentar fra Mathias Parsbæk Skibsdal, der er direktør i DIPD. Men han vil ikke udtale sig:

- Sagen har intet med DIPD at gøre, og jeg har derfor ingen kommentarer på nuværende tidspunkt, lyder det fra direktøren, der heller ikke vil at tale om bestyrelsesmedlemmernes ønske om at tage sagen op til en drøftelse.

SE og HØR har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Kasper Sand Kjær, men han er ikke vendt tilbage. Hans advokat ønsker ikke at udtale sig i sagen.

SE og HØR arbejder desuden på en kommentar fra Socialdemokratiet, som udpegede Kasper Sand Kjær til DIPD tilbage i 2019. Tidligere i dag lød det fra partiet, at sagen er helt ny for dem.

Sponsoreret indhold