Krimi22. maj 2019

Dobbeltdrabet på Femøren: Slog to tilfældige drenge ihjel

Det er 35 år siden, at Naum Conevski skød og dræbte to unge mænd, som hyggede sig ved et natligt lejrbål på Amager.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/naum_conevski.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det var en lun majaften, da tre kammerater slog lejr på Femøren ved Amager Strand. Enrico Per Nielsen på 20 år og de to 16-årige Brian John Petersen og Dennis Ruben Andersen havde besluttet sig for at overnatte i det fri.

De havde tændt bål, slået et telt op og var ved at gå til ro, men inden natten var omme, var to af dem blevet myrdet.

Den 35-årige Naum Conevski, der var gift og far til tre små børn, kom ud på morgenen hen til de tre unge mænd og beordrede dem til at aflevere deres pistol.

Sådan en havde de ikke, svarede de, hvorefter Conevski krævede, at de tømte deres soveposer og lagde sig ned på maven. Han gik rundt mellem dem og fløjtede, før han pressede en Colt-revolver med hvidt skæfte mod Dennis’ nakke:

– Skal jeg skyde dig? spurgte han.

– Nej, nej, nej, råbte Dennis.

Derefter gik Conevski hen til Enrico og stillede samme spørgsmål.

– Det er op til dig, svarede Enrico.

Herefter satte han pistolen mod Enricos nakke og skød.

Det fik Dennis til at rejse sig og løbe væk. På vej væk hørte han yderligere to skud. Det ene dræbte hans kammerat Brian, mens det andet gik gennem hans egen jakke og ud gennem kraven uden at ramme ham.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/naum_conevski3.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

60 mand deltog i opklaringen af dobbeltdrabet på Femøren. (Foto: Ritzau Scanpix)

Anholdt i lufthavnen

Dobbeltdrabet fandt sted den 20. maj 1984, og Naum Conevski blev anholdt den 23. juli samme år, da han landede i Københavns Lufthavn med et fly fra Beograd.

Det var pistolen, som gav politiet gennembruddet i efterforskningen. Den var nemlig stjålet under et indbrud hos en tandlæge i Nordsjælland, som kunne fortælle, at der havde været en mand for at kigge på våbnet, som han havde sat til salg i Den Blå Avis.

Manden var kørende i en Mercedes, som viste sig at tilhøre Naum Conevski.

Idømt livstid

Gerningsvåbnet blev senere fundet i en garage i Sydhavnen sammen med andre ting fra indbruddet. Politiet fandt frem til skjulestedet, efter at der under en ransagning på Conevskis bopæl var fundet en kvittering for lejen.

Den 26. juni 1985 blev Naum Conevski idømt livsvarigt fængsel og udvisning for bestandigt efter udstået straf. Ud over dobbeltdrabet og drabsforsøget blev han dømt for en voldtægt af en ung kvinde i 1979.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/naum_conevski2.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Tre måneder før han begik dobbeltdrabet, fejrede Naum Conevski, at han var blevet frikendt for en voldtægt, som han havde siddet i fængsel for. (Foto: Ritzau Scanpix)

Han nægtede sig skyldig og ankede dommen, som fem måneder senere blev stadfæstet af Højesteret.

Naum Conevski vil løslades

Naum Conevski er den fange i Danmark, som har siddet længst tid spærret inde siden 2. verdenskrig. Han er fyldt 70 år for nylig og har tilbragt halvdelen af sit liv bag tremmer.

Flere gange har han fået afslag på at blive prøveløsladt – senest i Østre Landsret i oktober 2017 – men nu i starten af maj har han søgt igen om at blive prøveløsladt. Det oplyser hans forsvarsadvokat, Bjørn Elmquist.

– Siden sidst er der ikke sket noget som helst fra Kriminalforsorgens side i retning af at få ham videre i systemet med henblik på prøveløsladelse. Han sidder stadig på en lukket afdeling. Fra afdelingens lægers side er der på ny kommet en indstilling om, at han skal flyttes til en åben afdeling, men det afslog Kriminalforsorgen med henvisning til retsfølelsen, siger han.

Conevski har i de seneste 20 år afsonet på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans nær Roskilde.

Et alternativ til at blive prøveløsladt er at blive overført til videre afsoning i Makedonien. Det er også afslået flere gange.

Senest satte Københavns Politi sig i 2012 imod med henvisning til den dødsliste, som blev fundet i Conevskis celle, kort tid efter at han var idømt livstidsstraffen. Her stod blandt andre navnene på tre betjente, som efterforskede sagen i sin tid, på en retspræsident og på Dennis Andersen, som overlevede på Femøren.

– Makedonien søgte sidst om at få ham overført i 2011. I alle disse otte år siden er der med stigende intensitet meldt ud fra Socialdemokratiet og hele vejen ud på højrefløjen, at udlændinge skal udvises og afsone i deres hjemlande. Men justitsministeren har ikke givet hans hjemland et klart svar i otte år. Det hænger ikke sammen, siger Bjørn Elmquist.

Naum Conevski ønsker at blive genforenet med sin kone, sine tre børn og børnebørn.

Sponsoreret indhold