Døde mink i din radiator
Onsdag fik alle danske mink en dødsdom.
Statsminister Mette Frederiksen fortalte på et pressemøde, at coronavirussen har muteret sig i mink og smittet 12 personer i Nordjylland. For at undgå yderligere spredning, der potentielt kan sprede sig til hele verden og forpurre den nye kommen vaccine, skal alle mink aflives.
Normalt er det står DAKA for at destruere alle dyr i Danmark, men de kører på pumperne på grund af de mange aflivede mink.
Nu skal danske forbrændingsanlæg stå for at brænde de døde dyr. Lige nu er der 17 millioner mink i Danmark. De danske forbrændingsanlæg laver normalt energi til de danske hjem, når de f.eks afbrænder skrald.
Det skriver TV 2.
Det er Fødevarestyrelsen, der nu har lavet en aftale med flere danske forbrændingsanlæg om at hjælpe til med at skaffe de døde mink af vejen, skriver de i en pressemeddelelse.
- De mange aflivninger har betydet, at vi enkelte steder har været udfordret på både containerkapacitet og med at få destrueret dyrene. Derfor er vi også meget tilfredse med, at flere forbrændingsanlæg vil hjælpe med at destruere de ikke-smittede mink, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove til TV 2.
Sådan ender mink i din radiator:
AffaldsforbrændingDanmark har pt. 28 affaldsforbrændingsanlæg, hvor 22 er dedikerede affaldsforbrændingsanlæg, der primært nyttiggør husholdnings- og erhvervsaffald til energiproduktion, og 4 er multifyrede forbrændingsanlæg, der både forbrænder husholdningsaffald og erhvervsaffald samt biomasse og/eller naturgas. De resterende to anlæg er specielle anlæg, hvor ét medforbrænder affald og ét hovedsageligt forbrænder farligt affald. De danske anlæg forbrændte 3,9 mio. tons affald i 2015, heraf var omkring 10 % importeret, primært britisk affald. Energien fra anlæggene dækker op imod 25 % af fjernvarmebehovet i Danmark og leverer op imod 5 % af den danskproducerede elektricitet.
Kilde: DAKOFA (Danske kompetencecenter for affald og ressourcer).
DAKA kan normalt håndtere store mængder døde dyr, men beslutningen om at stoppe dansk minkavl har sat deres produktion på overarbejde. Samtidig går det langsommere, fordi minkene skal håndteres forsigtigt for ikke at sprede sig til medarbejderne.
- Den ekstra udfordring er, at når vi får minkene med pels på, så er det en ny situation, som vi ikke har prøvet før, og det har vist sig, at de er sværere at køre igennem anlægget med pels på. Og de syge mink er der også meget strenge foranstaltninger omkring håndteringen af, og den specielle måde at håndtere dem på med heldragter og den slags tager lidt længere tid, siger Per Dunkelskov Thomsen, der er kommunikationsdirektør i DAKA til TV 2.
Mange danske forbrændingsanlæg leverer energi til de danske hjem, skriver Danske kompetencecenter for affald og ressourcer på deres hjemmeside.