Krimi25. januar 2022

Dramatisk flugt for landsretten: Nu slås de om straffen

Hvad skal det koste at flygte fra Slagelses Psykiatriske Hospital med brug af en kage og trusler? Det skal landsretten nu afgøre
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/nnv_logo.png
 Foto: Privat

Fem personer med forskellig tilknytning til bandegrupperingen NNV fik tirsdag behandlet deres anke i den dramatiske flugtsag fra Slagelses Psykiatriske Hospital 19. november 2019.

NNV er for tiden er i konflikt med et navngivet svensk kriminelt netværk, men bruger også år på at kæmpe deres sager i retten.

Oprindeligt skulle skyldsspørgsmålet i flugtsagen fra Slagelse i dag behandles ved Østre Landsret.

Men fem af sagens tiltalte overraskede allerede på første retsdag tidligere på måneden, da de accepterede skyldsspørgsmålet og dermed kun anker straffens længde.

ULASTELIGT KLÆDT

Bandelederen sad som den eneste med sit mundbind foran mund og næse under store dele af retssagen tirsdag.

Derudover var han nydeligt klædt i sorte sko, sorte jeans og en langærmet mørkegrøn polo.

Sagens øvrige tiltalte var ligeledes ulasteligt klædt. Flere af de tiltalte var iklædt dyrt mærkevaretøj fra mærker som Givenchy og Prada.

kommenterede flittigt

Ankesagens fem hovedpersoner var derfor alle mødt op i Landsretten tirsdag med deres respektive forsvarsadvokater.

Hemin Dilshad Saleh, der af anklagemyndigheden - og politiet - bliver betragtet som lederen af NNV (Nørrebro Nordvest red.), fremstod dagen igennem rolig, men også yderst engageret i sagen.

Flere gange under behandlingen tirsdag fik anklagerens påstande derfor den påståede bandeleder til at kommentere sagen til sin forsvarsadvokat.

Blandt andet da anklageren i sin procedure påstod, at Hemin Saleh havde peget på personalet med den gaspistol, der var blevet bragt ind på afdelingen i en kage.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20191120-064329-l-242x373we.jpg

Hemin Dilshad Saleh betragtes af politiet som lederen af bandegrupperingen NNV (Nørrebro Nordvest red.). Foto: Politifoto.

UDVIDet OPHOLDSFORBUD afvist

Retten i Næstved idømte i sin tid de tiltalte et opholdsforbud i et større område af Nørrebro og Nordvest, hvor bandegrupperingen NNV hører til.

Det område vil anklagemyndigheden have udvidet, fordi NNV siden dommen i 2019 har haft vokseværk, og blandt andet også er til stede i Herlev nu. Derfor skal opholdsforbuddet netop inkludere Herlev, mente anklageren.

Det vurderer landsrettens dommere dog ikke kan lade sig gøre, da sagen skal behandles ud fra byrettens dom i 2019 og afviste for kravet i dag.

TVIST OM MEDLEMSKAB AF NNV

Sagens tiltalte blev som nævnt idømt et opholdsforbud i et større område af Nørrebro og Nordvest af Retten i Næstved.

Det har de fem tiltalte fået på baggrund af, at de ved byretten blev vurderet til at være medlemmer af eller tilknyttet bandegrupperingen NNV.

Det var to af sagens tiltalte meget uenige i.

Forsvarsadvokat Naja Wærness Larsen’s klient var den ene. Hun kunne tirsdag fortælle, at hendes klient, der lige nu afsoner en anden fængselsdom for salg af narkotika, under sin afsoning har været i exit-program hos kriminalforsorgen.

Derfor mente hun heller ikke, at politiet stadig kunne kalde hendes klient for medlem eller tilknyttet til NNV.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/hemin_anholdt_i_spanien_0.png

Hemin Dilshad Saleh blev anholdt i Spanien efter at have været på flugt i en længere periode. Tirsdag sad han i Østre Landsret, hvor han opmærksomt fulgte ankesagen for den dramatiske flugt hvor to gaspistoler blev smuglet ind på hospitalet i en kage. Foto: Politifoto

MØDE MELLEM NNV OG HELLS ANGELS

Den anden er en mand i midten af tyverne, der driver to forretninger i København.

Han bor derudover lige udenfor det område, hvor han er blevet idømt et opholdsforbud.

Den tiltaltes forretninger er samtidig beliggende udenfor opholdsforbuddets område, men på den modsatte side af hans bopæl. Derfor var den tiltalte i vidneskranken tirsdag, hvor han forklarede, at opholdsforbuddet var til gene, når han skulle drive sine to forretninger.

Som bevis på, at den tiltalte stadig har tilknytning til NNV, fremviste anklagemyndigheden et billede af den tiltalte, hvor han poserer på et gruppebillede taget i Hells Angels klubhus på Svanevej sammen med cirka ti andre personer.

Tiltalte forklarede, at han i november 2021 var ude og spise med en gruppe venner på MASH, der blandt andet inkluderede en håndfuld medlemmer af NNV og Hells Angels.

Efter restaurantbesøget rykkede festen videre til Hells Angels klubhus på Svanevej i København.

Tiltalte forklarede dog i retten tirsdag, at han ikke kan se noget problem i, at han har deltaget til en fest med Hells Angels-medlemmer og NNV-medlemmer. Det gør ham ikke til medlem af hverken Hells Angels eller NNV, forklarede han tirsdag i Østre Landsret.

Den tiltalte forklarede til SE og HØR i en pause af behandlingen tirsdag, at han har barndomsvenner i både Hells Angels og NNV, men afviste at være medlem af begge grupper.

STOR UENIGHED OM STRAFFENS LÆNGDE

Anklagemyndigheden mener, at straffen på et år og tre måneders fængsel, som Retten i Næstved kom frem til, er for mild.

Samtidig mener de fem tiltaltes forsvarsadvokater, at længden på straffen er alt for høj.

Derfor handlede dagens procedurer også meget om en eventuel længde på straffen.

Trak Peter Madsen frem

Statsadvokaten havde i dagens anledning fundet et par tidligere domme frem. Her kom Peter Madsen, den dømte morder, noget overraskende op i Østre Landsret.

Han blev i 2021 idømt to års fængsel for sit spektakulære flugtforsøg, hvor han undervejs truede med en bombe og en attrappistol.

Det eksempel var forsvarsadvokaterne noget overraskede over og uenige i. Mai-Brit Storm Thygesen, der er forsvarsadvokat for en af de tiltalte, mente slet ikke man kunne sammenligne livstidsfangens flugtforsøg med denne sag.

Forsvarsadvokaterne sammenlignede derimod sagen med et flugtforsøg fra fængslet i Nykøbing, hvor de tiltalte endte med en dom på seks måneders fængsel.

Anklagemyndigheden argumenterede alligevel for en dom til sagens tiltalte på to års fængsel. Forsvarsadvokaterne mener derimod, at sagens tiltalte skal have mellem tre og seks måneders fængsel.

Der falder dom 4. februar.

SE og HØR følger sagen.

Sponsoreret indhold