Ekspert: Sådan får du penge tilbage i skat - og undgår smæk

Vi er simpelthen for dovne.
Sådan lyder den overordnede forklaring på, hvorfor mange danskere, hvert år snyder sig selv for fradrag og dermed for at få penge tilbage i skat.
Det samme gælder, når man skal undgå at få et skattesmæk eller betale restskat.
Mandag den 15. marts bliver danskernes årsopgørelse officielt frigivet på borger.dk, og så kan tusindvis af danskere gå ind og tjekke deres årsopgørelse, og se om de får en ekstra regning, eller om man skal have gode danske skattekroner tilbage.
SE og HØR har talt med skatteekspert og chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO, Henning Boye Hansen, om, hvordan man undgår at snyde sig selv for fradrag.
- Det største problem i forhold til at undgå at snyde sig selv i skat, det er, at vi bruger for lidt tid på årsopgørelsen, og vi forbereder os ikke på årsopgørelsen. Alt for mange sidder i kø i alt for lang tid og venter på at komme ind, og så kigger de kun på, om de skal have penge tilbage eller om de skal betale skat, og det er sådan set ikke den mest hensigtsmæssige strategi, siger chefkonsulenten og fortsætter:
- Fordi, når vi overser fradrag, så er det typisk fordi, at enten så kender vi ikke reglerne, eller også så har vi glemt, hvad vi foretog os, og den tredje ting er, at vi er for dovne. Det er de tre ting, der er årsag til, at vi misser fradrag, siger Henning Boye Hansen.
- Kan man sige noget om, hvilke typer fradrag, man rent konkret snyder sig selv for?
- Vi har lavet en liste med fem fradrag som vi mener er de mest glemte fradrag. Og det er kørselsfradrag til bijobs, det er mobilepay-donationer til velgørenhed, det er håndværker-fradraget, det er rejsefradrag, og det er noget med ejendomsværdiskat, siger skatteeksperten.
Og det er dem som de oplever, at flest overser, forklarer han.
Sådan noget som håndværker-fradraget er ejendommeligt, fordi der i virkeligheden er en halv mio. danskere, der indtaster håndværkerfradraget hvert år. Og alligevel oplever revisionsfirmaet, at folk glemmer det igen og igen.
- Især folk, der har fået hjælp til at pudse vinduer af en vinduespudser, eller har haft en havemand til at hjælpe sig. Og det glemmer man, fordi det er længe siden, man har fået det gjort. Hvis man har haft en havemand tilbage i sommer, så har man glemt, man har brugt penge på det.
- Så det er simpelthen, fordi vi glemmer, hvad vi har brugt penge på, når vi sidder der med årsopgørelsen, siger Henning Boye Hansen.

Skatteekspert Henning Boye Hansen, forklarer, hvordan man undgår at betale restskat. Foto: Revisionsfirmaet BDO.
Og så gælder det om at gemme kvitteringen for det udførte arbejde, forklarer han.
Det gennemsnitlige fradrag er dog ikke så stort. Det ligger måske på niveauet mellem 1.000 - 3.000 kroner, som man går glip af på årsopgørelsen.
- Men det er da ærgerlige penge, siger han.
Det er relativt nemt at undgå, og det handler om at bruge tid på det.
- Så er der det her med skattesmækket. Hvordan undgår man at få et skattesmæk?
- Jamen, det gør man jo ved, at man løbende holder lidt øje med sin forskudsopgørelse, så den indeholder de tal, som også kommer til at passe med årsopgørelsen. Fordi, hvis man løbende har justeret sin forskudsopgørelse med det man tjener og de fradrag, man har, så kommer der jo ikke nogen restskat, siger Henning Boye Hansen.
Men virkeligheden er, at det ikke er ret mange danskere, der overhovedet får restskat, og det drejer sig heller ikke om de store beløb.
- Altså den gennemsnitlige restskat sidste år lød på 4.000 kroner. Så i virkeligheden er vi knaldhamrende gode til det med skat, vi går bare og bilder hinanden ind, at det er vi ikke. Men de tørre tal viser faktisk noget andet, siger Henning Boye Hansen.