Krimi24. december 2021

Emilie Meng fundet for fem år siden: Her er politiets fejl

Politiets efterforskning af Emilie Meng-drabet er langt fra fejlfri, og i dag er drabet fortsat uopklaret
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Emilie Meng er død. Og hendes morder er på fri fod.

Det er stadig status på drabssagen her fem år efter, at hendes lig blev fundet. Mysteriet står uløst tilbage.

Det var juleaftensdag, at en hundelufter opdagede det, der viste sig at være dræbte Emilie Meng, ved en sø ved Regnemarks Bakke nær Borup - cirka 60 kilometer væk fra det sted i Korsør, hvor hun forsvandt fem måneder forinden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/udklip_88.jpg
 Foto: Privatfoto

Emilie Mengs sag skiftede først karakter i offentligheden fra forsvindingssag til drabssag, da hun blev fundet dræbt 24. december 2016. (Privatfoto)

Det var i de tidligere morgentimer 10. juli 2016, den 17-årige sidste gang blev set i live. Hun havde været i byen med sine veninder i Slagelse.

Da de ved 4-tiden ankom til Korsør Station, stod en taxa klar til dem.

Men Emilie Meng ville hellere gå hjem alene, og hun sagde farvel til veninderne. Men hjem kom hun aldrig.

Siden hendes forsvinden har politiet og frivillige arbejdet intenst. Først for at finde den dræbte korsanger og gymnasieelev. Senere for at finde drabsmanden.

Men politiets efterforskning har bestemt ikke været fri for mangler, og politiet har selv indrømmet, at de har begået fejl.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20180628_wen_-_emilie_13.jpg
 Foto: Kaspar Wenstrup

Her ligger Emilie Meng begravet. Det er aldrig blevet fortalt i offentligheden, hvordan hun mistede livet. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Mistede mulige spor

Inden veninderne tog hjem fra byturen i Slagelse, besøgte de byens McDonald's. Og her var Emilie Meng ikke længere i et muntert festhumør.

- Jeg tænkte, at der nok var noget galt. Jeg tror, at Emilie har grædt på turen hen mod McDonald's, har veninden Nicole Gundtoft, som var med på byturen, fortalt i Kanal 5-programmet "Forbrydelser der rystede Danmark" fra 2019.

Ifølge veninden var Emilie Meng blevet ked af det på vej hen til burgerrestauranten, efter hun havde fået en Messenger-besked fra en flirt.

Men. Politiet indhentede aldrig videoovervågningsfilmen fra McDonald's, og filen blev slettet efter 30 dage.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/discovery_networks_0.jpg
 Foto: Discovery Networks Danmark

Nicole Grundtoft (til venstre) var med i byen den aften, hvor 17-årige Emilie Meng forsvandt sporløst. (Foto: Discovery Networks Danmark)

Det har Meng-familiens bistandsadvokat Mai-Brit Storm-Thygesen fortalt i TV 2-dokumentaten "Hvor er politiet". Det kunne have været et vigtigt spor, der nu er tabt for altid, lyder hendes kritik.

Politiet nåede heller ikke at indhente videoovervågningen fra de fire private veje, der fører væk fra Korsør Station, hvor en mulig gerningsmands bil kunne være blevet filmet.

Politiet forsøgte at få fat i videoerne, men i DR-dokumentaren "Emilie Meng - en efterforskning går galt" fra 2019 står det klart, det var for sent, da de prøvede.

- Det er rigtigt, at politiet – på baggrund af de dengang foreliggende oplysninger – i den helt indledende fase, vurderede, at sagen drejede sig om en eftersøgningssag.

- Det medførte, at visse efterforskningsskridt ikke blev taget i opstartsfasen, hvilket ville være sket, hvis vi havde vurderet sagen anderledes, udtalte Sydsjællands og Lolland-Falsters politi i oktober 2019 i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/emelie2.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Sagen berørte mange, og det kunne tydeligt ses til mindegudstjenesten for Emilie Meng. (Foto: Dan Mariegaard)

Der blev dog indhentet videoovervågning fra Korsør Station.

I den forbindelse har politiet efterlyst en lys Hyundai, som blev set på videomaterialet klokken 04.07. Ejeren har aldrig meldt sig.

BRUGTE FORKERTE OPLYSNINGER I ÅREVIS

Et helt centralt element i politiets efterforskning og jagt efter drabsmanden er teledata.

Politiet havde i et såkaldte mastesug indhentet data om aktive telefoner omkring interessante tidspunkter i Korsør og Borup.

Virker det hele, som det skal, kan man meget præcist lokalisere, hvor folk har befundet sig på præcise tidspunkter. Men i 2018 blev det opdaget, at der var fejl i dataet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/emilie_meng_dm-0025-2016_0.jpg

Flere lokale kræfter brugte også tid på at lede efter Emilie Meng i ugerne efter hendes forsvinden. (Foto: Dan Mariegaard)

Det viste sig, at der var et hul på en hel time, hvor politiet manglede data, og en lang række telemaster havde ikke den placering i virkeligheden, som data ellers viste.

At politiet har brugt fejlagtige og upræcise data kan have bidraget til at holde gerningsmanden skjult, lyder kritikken.

Rigspolitiet har tidligere ikke ønsket at svare på, om de skæve mastedata kan have medført fejltolkninger i efterforskningen.

- Detaljerede oplysninger om politiets efterforskning kan give gerningsmanden et indblik, som i værste fald vil kunne besværliggøre efterforskningen, sagde Anders Frandsen i en udtalelse til Politiken.

Fejlen blev rettet i 2019, og efterforskningen ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har fået fat i al rådata og dermed det data og de telefonnumre, de manglede i sagen.

raketmadsens bil ikke undersøgt til bunds

Peter Madsen, som er dømt for det bestialske mord på den svenske journalist Kim Wall, har været i politiets søgelys om Emilie Meng-sagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/nogen-ved-noget-om-e_615448b02810a.jpg
 Foto: Toke Mathias Riskjær / GODT Media

I "Nogen ved noget om Emilie Meng" ses det, af politiet henter den varevogn, Peter Madsen leasede frem til 2017. (Foto: Toke Mathias Riskjær / GODT Media)

Mindst tre gange har Raketmadsen været undersøgt i relation til Emilie Meng-drabet, og politiet har tidligere været i besiddelse af den varevogn, Peter Madsen leasede for en periode.

En hvid varevogn som vel at mærke matcher beskrivelsen af en bil, politiet efterlyste allerede i tiden inden, Emilie Mengs lig blev fundet.

Selvom Peter Madsen har været i politiets søgelys, opdagede to journalister i Discovery-dokumentaren "Nogen ved noget om Emilie Meng", at politiet aldrig havde foretaget en kriminalteknisk undersøgelse af den bil, han blandt andet kørte i sommeren 2016.

Journalisterne fik selv fat i den konkrete bil og fik den undersøgt. Til deres gru opdagede de spor i bilens lastrum, der kunne være blod.

I dokumentaren beslaglægger politiet bilen, men politiet har hverken ville kommentere eller bekræfte beslaglæggelsen eller de mulige blodspor.

I dokumentaren kommer det også frem, at politiet tilsyneladende er kommet til at tale over sig til en vognmand.

SE og HØR har været i kontakt med Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, der ikke ønsker at give en kommentar om de fejl og mangler, der har været i sagen.

Sponsoreret indhold