Krimi6. juli 2019

Et år efter miraklet lever sorgen videre hos én

Ét år efter 12 thailandske drenge og deres fodboldtræner blev reddet ud af en grotte i Thailand, lever én kvinde stadig med en dyb og evig smerte: Thailandske Valepon Gunan mistede sin mand, der som den eneste omkom under redningsaktionen
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-07-02_kl._15.30.13.png
 (Foto: MEGA)

I disse dage er det ét år siden, at verden holdt vejret, mens der dybt inde i en thailandsk grotte blev forsøgt det umulige:

At redde 12 unge drenge og deres fodboldtræner ud af en dyb og oversvømmet grotte, hvor de havde siddet indespærret i to uger.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/upiphotostwo612057.jpg
 (Foto: MEGA)

Drengene blev fundet i grotten efter at have været forsvundet i ni dage. Men først herefter begyndte det virkelige mareridt: At få dem ud i sikkerhed. Foto: MEGA

Redningsaktionen lykkedes mod alle odds, og alle drengene blev reddet i sikkerhed én efter én.

Men selv om det meste af verden var i ekstase over redningsaktionen, blev den for én kvinde den ultimative tragedie.

Den thailandske NAVY SEAL-dykker Saman Kunan druknede 5. juli 2018, efter han løb tør for ilt under redningsaktionen.

I dag – ét år senere – kæmper hans kone stadig med den dybe sorg.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-07-02_kl._15.30.13.png
 (Foto: MEGA)

Valepon og Saman før tragedien. Foto: MEGA

I et interview med Channel News Asia fortæller hans enke, Valepon Gunan, at hun dagligt kæmper med at forstå og rumme, at hun mistede sin mand.

Hun kan end ikke kigge på billeder af ham, før tårerne presser sig på.

Og for at dulme tanken og smerten har hun den seneste år begravet sig i både arbejde og undervisning. Valepon siger, at hun har brug for at holde sig i gang, så hun ikke falder ned i de mørke og triste tanker.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-07-02_kl._15.30.17.png
 (Foto: MEGA)

Valepon fortæller, at sorgen stadig er så stor, at hun ikke kan tænke på sin mand, uden at hun begynder at græde. Foto: MEGA

- Det er derfor, jeg læser meget. Jeg kan ikke holde mit hoved klar, når jeg er derhjemme. Så jeg laver en masse socialt og arbejder for at bekæmpe alene-tiden. Men hver gang jeg er hjemme, savner jeg ham stadig, fortæller hun.

Anede ikke, han gik i grotten

I interviewet fortæller hun også, at hun ikke vidste, at hendes dykkermand ville begive sig ind i grotten. Hun havde – ligesom det meste af verden – fulgt dramaet i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand. Men hun anede ikke, at hendes mand ville blive en del af det.

Han havde blot fortalt hende, at han skulle aflevere noget ved grotten, og han havde tilføjet, at han ville vende tilbage samme aften.

Men det gjorde han ikke.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-07-02_kl._15.29.17.png
 (Foto: MEGA)

Det sidste billede af Saman taget i grotten, kort før han druknede. Foto: MEGA

Saman Kunan var på vej ud af grotten, hvor han havde placeret en række iltflasker, da det gik galt. Han tabte sit mundstykke, og i det mudrede og mørke vand kunne han ikke finde sit livsvigtige udstyr. Det endte med, at han druknede.

Trods dødsfaldet blev redningsaktionen udråbt til et vaskeægte mirakel – og særligt de 12 thailandske drenge blev hyldet én efter én.

I ni dage havde drengene opholdt sig alene dybt inde i grotten. Her havde de forvildet sig ind sammen med deres træner den 23. juni – uvidende om, at monsunregnen ville komme og oversvømme grottesystemet.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/kyodowc209544.jpg
 (Foto: MEGA)

Familien til de 12 drenge bad dagligt bønner og håbede på et mirakel. Foto: MEGA

Da drengene ikke vendte tilbage som aftalt – og da deres efterladte cykler blev fundet ved indgangen til grotten – blev der slået storalarm.

Bedøvet én efter én

Redningsaktionen involverede mere end 10.000 – alt fra hæren til søværnet, politi, ambulancepersonale, læger, grotteeksperter, ingeniører, geologer og frivillige var en del af redningsaktionen, der varede tre dage.

Én for én blev drengene og deres træner ført ud af grotten. For at undgå at de gik i panik, blev de bedøvet, før de blev reddet ud og efterfølgende kørt på hospitalet, hvor de var indlagt i flere dage for at komme til hægterne.

De havde tabt sig meget – først da de blev fundet efter ni dage alene i grotten, fik de mad.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-07-02_kl._15.29.32.png
 (Foto: MEGA)

Drengene var de første dage isolerede på hospitalet, så deres trætte kroppe kunne komme sig. Foto: MEGA

De 12 drenge græd og skrev rørende hilsner, da de fik beskeden om, at Saman Kunan var død under redningsaktionen. De lovede desuden, at de ”ville vokse op og blive gode drenge”.

I en udtalelse skrev de unge drenge:

- Det er som at have fået et nyt liv. Vi er sunde, vi får det bedre dag for dag, og vi er i vores familiers skød igen. Det er et mirakel. Et mirakel der aldrig ville være sket, hvis det ikke havde været for så mange menneskers viljestyrke, og en meget vigtig person i denne mission er ”Brother Sam”.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/xnaphotos895144.jpg
 (Foto: MEGA)

Redningsaktionen involverede i alt omkring 10.000, der hjalp til på enten den ene eller anden måde. Foto: MEGA

I dag drømmer de fleste af drengene stadig om at blive professionelle fodboldspillere. De har alle fået tilbudt legater og medvirket i utallige talkshows. De drenge, der ikke havde thailandsk statsborgerskab, har fået det.

Drengene får millioner for Netflix-serie

Netflix er endda i gang med en miniserie og en film om redningsaktionen. Filmen ”The Cave” får premiere 12. september, mens der endnu ikke er sat en dato for premieren på miniserien.

Hver af de 12 drenge og deres familier får tre millioner bath (640.000 kroner) for Netflix-serien. Derudover vil 15 procent af indtægterne blive givet til organisationer, der hjælper ofre for katastrofer.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-07-02_kl._15.29.25.png
 (Foto: MEGA)

37-årige Saman Kunan døde som den eneste under den vilde redningsaktion. Foto: MEGA

Valepon fik i stedet et permanent job hos Airports of Thailand, hvor hun erstattede sin afdøde mand.

Desuden har hun modtaget en række trofæer og certifikater til minde om hendes mands heltemodige indsats, der gjorde det umulige muligt.

Sponsoreret indhold