Krimi9. oktober 2023

Fik uhyggelig trussel i telefonen: Så forsvandt hendes 16-årige søn

16-årige Farhad har været forsvundet i snart halvandet år. En ny dokumentar på DR "Forfulgt af politiet" sætter fokus på den mystiske sag. Inden drengens forsvinden blev hans mor truet af en endnu ukendt person
Shayan Ibrahims søn Farhad har været forsvundet siden 9. april 2022.
Shayan Ibrahims søn Farhad har været forsvundet siden 9. april 2022.
 Foto: Michael Damgaard Olesen

"Det skal stoppe lige nu. Ellers ender det galt for dig og dine børn".

Sådan lød truslen over telefonen til den syriske kvinde Shayan Ibrahim i efteråret 2021.

Kvinden ved ikke, hvem personen i den anden ende var. Men et lille halvt år senere forsvandt hendes søn Farhad – og han har været som sunket i jorden lige siden.

Tårerne triller ukontrolleret ned over kinderne, når hun i den nye DR-dokumentar "Forfulgt af politiet" fortæller om sin forsvundne søn.

Forfulgt af politiet?

Familien fra Vejle har igennem år følt sig chikaneret og forfulgt af en gruppe politibetjente fra Sydøstjyllands Politi.

Det hele begyndte ifølge familien med en brækket arm under en afhøring. Og en efterfølgende klage over politivold.

Dokumentaren viser en lang række telefon og overvågningsoptagelser der viser voldsomme anholdelse med brug af magt og peberspray. Betjentenes besøg hos familien ender ofte med, at forskellige familiemedlemmer bliver anholdt og senere tiltalt for blandt andet vold mod politiet.

Alle familiemedlemmerne har dog en ren straffeattest. Ingen af tiltalerne er endnu ført til dom

Shayan modtog det ildevarslende opkald en dag hun sad i familiens lejlighed i Vejle. Hun sad sammen med en ansat fra kommunen, fordi hun fire dage forinden havde indberettet til kommunen, at hun og hendes familie følte sig forfulgt og chikaneret af betjente fra Sydøstjyllands Politi.

– Nu skal du høre her. Du har været ved kommunen og lavet en klage over (navn udeladt red.). Det skal stoppe. Lige nu. Ellers ender det galt for dig og dine børn, lød det i røret.

Et år efter opkaldet skrev Politiken om sagen. Og det fik Den Uafhængige Politiklagemyndigheden (DUP) til at undersøge, om sagen skulle efterforskes.

Men seks dage senere meldte de ud, at der "ikke er grundlag for at iværksætte en efterforskning".

Det er umuligt at sige om, der er en sammenhæng mellem det mystiske opkald og den 16-årige Farhads forsvinden.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-10-09/microsoftteams-image-4.png
Familien har indrettet sig med overvågningskameraer og har lært sig selv at tage telefonen op og optage, når politiet kommer.
 Foto: Michael Damgaard Olesen

I dokumentaren kommer det frem, at teenageren var ekstremt bange for politiet, og at han af den grund ikke havde været i skole i en måned forinden sin forsvinden.

I dokumentaren udviser flere juridiske eksperter bekymring overfor politiets opførsel overfor familien fra Vejle.

I dokumentaren ser man flere møder, der er filmet af familien, mellem politiet og familien.

Videomaterialet får eksperterne i dokumentaren til at stille spørgsmål ved betjentenes hensigt og metoder.

– Det giver en meget ubehageligt fornemmelse af, at politiet forfølger den her gruppe mennesker, siger professor Emerita Eva Smith i dokumentaren.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-10-09/screenshot-2023-10-09-at-12.14.27.png
Farhad har været forsvundet siden 9. april sidste år.
 Foto: Sydøstjyllands Politi

– Jeg havde aldrig, aldrig ventet, at jeg ville få sådan et arsenal af klager over dansk politi og nogle bestemte politifolk i en bestemt by.

Farhad forsvandt efter et sammenstød med betjente ved sit hjem sent om aftenen 9. april.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-10-09/microsoftteams-image-6.png
Her billede fra et af de mange gange politiet opsøgte familien.
 Foto: Privatfoto

En videooptagelse fra episoden, som bliver vist i dokumentaren, antyder, at Farhad fik et slag, før han stak af fra stedet sammen med sin storebro og et andet familiemedlem.

De to andre blev fanget og anholdt.

Farhads familie frygter, at han er død, men politiet formoder ikke, at der er sket ham noget kriminelt.

Politiet: Kan ikke genkende billedet

Sydøstjyllands Politi har i forbindelse med offentliggørelsen af dokumentaren udsendt en pressemeddelelse. Her afviser de i det store hele den kritik som dokumentaren rejser.

"Politiforretninger kan udvikle sig til eller opleves som voldsomme. Det er ikke nødvendigvis kønt, når der opstår et højt konfliktniveau, eller behov for magtanvendelse, og slet ikke i videoer, der kun viser et lille udsnit og en bestemt vinkel af et typisk længerevarende og komplekst forløb. Vi stræber efter det modsatte, men ved at det nogle gange ikke kan være anderledes".

Ønsker ikke dialog

Politikredsen skriver, at i forhold til efterlysning af den nu 17-årige Farhad har politikredsen løbende været i dialog med moren, det på trods, at "dialogen oftest ikke har været ønsket".

"I forbindelse med sådanne efterforskninger er et samarbejde og en god dialog med nærmeste familie og omgangskreds meget vigtigt. Politikredsen har derfor løbende søgt dialogen, også i denne sag. Det er dog blevet oplevet som meget vanskeligt", står der videre i pressemeddelelsen.

De skriver videre, at politiet siden 2022 i hovedtræk er lykkedes med at gennemføre deres politiforretninger på et lavere konfliktniveau.

Dokumentaren "Forfulgt af politiet?" kan streames på DRTV og bliver sendt mandag aften klokken 21.25 på DR1.

Sponsoreret indhold