Flere hadforbrydelser under Copenhagen Pride efterforskes
Sidste uges pride stod på glimmer, fest og politiske budskaber.
Men nye tal viser nu, at festen ikke var lige sjov for alle.
Københavns Politi oplyser til TV 2 Kosmopol, at politikredsen efterforsker syv sager som mulige hadforbrydelser i perioden 12.-20. august, hvor Copenhagen Pride løb af stablen.
Der er tale om sager, der er registreret som vold og/eller trusler, og hvor der indgår et muligt hadmotiv. I to af sagerne er der sigtede - én i hver.
I en enkelt af sagerne er der identificeret en mistænkt gerningsmand på 10 år, og sagen kan dermed ikke føres som en straffesag, men håndteres i stedet via de sociale myndigheder.
- Vi tager hver eneste sag alvorligt og er fuldt bevidste om det vigtige i at afdække, om motivet for volden eller truslerne bunder i den forurettedes seksuelle orientering. Hvis det kan sandsynliggøres, vil anklagemyndigheden kræve en skærpet straf, når der bliver rejst tiltale, siger vicepolitiinspektør Jesper Beuschel.
En af dem, der har oplevet at blive overfaldet under dette års pride, er filminstruktør Mathias Broe. Han har fortalt, at han var sammen med sin partner i metroen, da han blev truet af en person, der endte med at give Mathias Broe to knytnæveslag i ansigtet.
- Det var tydeligt for mig, at det kun handlede om min og min partners seksualitet og identitet, har han tidligere sagt til TV 2 Kosmopol.
En sag han meldte til poltiet.
- Jeg synes, at det er vigtigt, at min sag bliver en del af statistikken, og det er vigtigt, at sager som min bliver taget seriøst. Det er en principsag for mig, for der skal være plads til alle, og man skal ikke bare kunne gå og slå andre ned. Når det er sagt, så er der også et håb inde i mig om, at voldsudøvere kan få en lærestreg og få noget hjælp, siger han.
TV 2 Kosmopol har ikke fået bekræftet, om hans anmeldelse tæller med i politiets syv igangsværende efterforskninger om hadforbrydelser. Der skal nemlig opfyldes meget specifikke krav, før en voldsepisode kan behandles som en hadforbrydelse.
Københavns Politi ser ikke de syv sager som del af et systematisk overfald på LGBT+-personer.
- Der er ikke noget mønster i dette års sager – det vil sige, at vi ikke har kendskab til, at nogen systematisk skulle have opsøgt seksuelle minoriteter i bybilledet med det formål at overfalde eller chikanere dem, siger Jesper Beuschel.
Under sidste års pride modtog Københavns Politi to anmeldelser, hvor straffelovens betingelse for at strafskærpe med hadforbrydelse som motiv var opfyldt. I 2021 var der syv sager.
I januar i år offentliggjorde Rigspolitiet en rapport, som fastlagde, at antallet af anmeldelser om hadforbrydelser mod personer fra LGBT+-miljøet er steget fra 79 i 2020 til 102 i 2021.
Politiet fortæller dog, at der er et enormt mørketal på området, så de har reelt svært ved at sige, om der er en stigning i voldsepisoder, eller om der er en stigning i anmeldelser, som tallene er et udtryk for.