Gyldent ikon lyser op i asken
Midt i asken rejser nogle af Paris’ mest ikoniske kulturskatte sig nu.
Billeder inde fra Notre Dame kirken i den østlige del af Île de la Cité viser således, at flere af kirkens uvurderlige og ikoniske kulturskatte – nærmest mod alle odds – overlevede den omfattende brand, der i går ødelagde store dele af den gamle kirke i Paris.
Et af billederne fra kirken viser blandt andet, at det ikoniske gyldne kors ved kirkens alter har overlevet branden, der brød ud omkring klokken 19 mandag aften.
Branden spredte sig med lynets hast og overtændte hurtigt kirken, der blev bygget fra 1163 og cirka 100 år frem. Brandvæsenet var i første omgang usikker på, om det ville lykkedes dem at få kontrol over branden.
Artiklen fortsætter under billedet...
Korset lyser op midt i asken i den gamle katedral. Foto: Reddit
Klokken 20.30 var stort set hele Notre Dame antændt, og en talsperson for kirken fortalte, at stort set hele det indvendige træværk stod i flammer. Man frygtede, at hele kirken ville kollapse.
- Alt brænder. Intet vil bestå, sagde kirkens talsmand, Andre Finot, til franske medier.
En halv time forinden var kirkens ikoniske spir kollapset som følge af branden.
Artiklen fortsætter under billedet...
Det ikoniske spir omsluttet af flammer, før det kollapsede mandag aften. Foto: MEGA
Klokken 23 kunne brandfolket dog oplyse, at branden nu var under kontrol, og at det var lykkedes at bremse ilden så meget, at kirkens to ikoniske klokketårnet var reddet. Dog var store dele af taget styrtet sammen.
Rosevinduer reddet
Under hele slukningsarbejdet gjorde brandvæsnet det til topprioritet at forsøge at redde så mange kulturskatte som muligt.
Det er derfor ikke kun kirketårnene og det ikoniske guldkors, der overlevede branden. Kirkens tre uvurderlige rosenvinduer, der kan dateres helt tilbage til 1200-tallet, har også overlevet.
Artiklen fortsætter under billedet...
En af de tre unikke vinduer, der alle overlevede flammerne. Foto: Reddit
Også Jesus’ hellige tronekrans samt en hellig tunika båret af den franske kong Ludvig IX i det 13. århundrede har overlevet branden.
Der er dog endnu ikke et fuldt overblik over, hvad der er reddet og gået tabt.
Myndighederne i Paris har nu i gangsat en større efterforskning for at finde ud af, hvordan branden kunne opstå.