Krimi24. marts 2025

Kritiseret politidirektør Lene Frank afviser misvisende oplysninger i Emilie Meng-sagen

Politidirektøren i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Lene Frank, afviser at have givet misvisende oplysninger til daværende justitsministeren Søren Pape Poulsen
Emilie Meng forsvandt efter en bytur med vennerne den 10. juli 2016. Hun blev fundet død i en sø ved Borup fem måneder efter.
Emilie Meng forsvandt efter en bytur med vennerne den 10. juli 2016. Hun blev fundet død i en sø ved Borup fem måneder efter.
 Foto: Privatfoto

LÆS OGSÅ: Bedste ven indrømmer: Troede Philip Westh var aseksuel

En håndfuld retsordførere i Folketinget søger nu svar på, hvorfor politidirektøren i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Lene Frank, undlod flere dele af efterforskningen af Emilie Meng-sagen over for Justitsministeret i 2018.

Ifølge direktøren talte hun dog aldrig usandt, da hun fik stillet opgaven om at redegøre for sagens efterforskning, inden Emilie Mengs mor Helene Meng sad til møde med den daværende justitsminister Søren Pape Poulsen.

Det skriver TV 2,

- Politikredsen var således af den opfattelse, at der med efterforskningsindsatsen i fortsættelse af peer review 1 var fulgt op på anbefalingerne, lyder det i et skriftligt svar fra politidirektøren til TV 2, der har været i kontakt med politidirektøren og i øvrigt er i besiddelse af den lækket rapport fra 2019.

Helt konkret lød politidirektørens redegørelse i 2018 på, at der kun var landet "et mindre antal anbefalinger" i favnen på politikredsen, ligesom de ifølge Lene Frank var blevet efterprøvet.

Senere skulle det dog vise sig, at hendes fremlægning af "peer review 1" fra 2017 står i kontrast til en lækket rapport fra 2019, - nemlig "peer review 2", der viser, at der i stedet er tale om 55 anbefalinger.

I den lækkede rapport kan man ifølge TV2 se, at det kun er en del af disse anbefalinger, som politiet havde fulgt til dørs. Og det er netop dette som flere af Folketingents retsordførere kalder "problematisk" og nu kræver svar på.

Hvorfor laver man et peer review?

Helt konkret går et peer review ud på, at man gennemgår sagen på ny ved hjælp af efterforskere og specialister, der ikke har beskæftiget sig med sagen før og ikke er påvirket af sine egne interesser. Den metodiske gennemgang har til formål at se, om politiet har fået øje på alle relevante spor i efterforskningen - og ikke har overset noget.

I løbet af den lange efterforskning i Emilie Meng-sagen blev der igangsat og færdiggjort hele to peer reviews. Først i 2017 og derefter i 2019.

Sponsoreret indhold