Medier: Fasar fra "Den sorte svane" er stadig i gang
LÆS OGSÅ: Wael var "Hvidvaskeren": Levede og arbejdede som "Den sorte svane"
Byggerockeren Fasar Abrar Raja, som danskerne kom på fornavn med i TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”, er stadig i gang i den danske byggebranche.
Hells Angels-prøvemedlemmet har nemlig lavet forretninger gennem et firma ved navn BMA Byg og Anlæg, kan Fagbladet 3F nu fortælle.
Firmaet har eksisteret i godt tre år og har arbejdet på et byggeri i Skovlunde indtil for lidt over en måned siden.
Fasar Abrar Raja står ikke officielt i spidsen for BMA Byg og Anlæg, men har alligevel en finger med i spillet i driften af virksomheden, erfarer Fagbladet 3F på baggrund af en række kilder og aktindsigter.
Den officielle direktør i BMA Byg og Anlæg hedder Amar Abrar Raja og er ifølge flere kilder bror til Fasar Abrar Raja.
Selv om broren har det officielle ansvar, tyder meget på, at Fasar Abrar Raja er fedtet ind i firmaet og dets skandaler.
I den første episode af ”Den sorte svane” får Fasar Abrar Raja et telefonopkald, mens han er på besøg hos advokaten Amira Smajic, der fungerer som TV 2’s muldvarp.
Samtalen forløber således:
Fasar: ”Jeg har fucking problemer, mange problemer i fucking Farum.”
Amira: ”Er den ikke god?”
Fasar: ”De har taget nogle billeder oppe på kommunen – om, at man ikke har håndteret asbest ordentligt”, siger han blandt andet.
Sagen, som Fasar Abrar Raja taler om, er en byggesag fra august 2022 ved det gamle rådhus i Farum. Det bekræfter Furesø Kommune over for Fagbladet 3F.
Her stod BMA Byg og Anlæg for at lave nedrivningsarbejdet i bygningen, viser en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.
Tilsynet konstaterede dengang, at firmaet ikke havde håndteret det potentielt kræftfremkaldende asbestmateriale, som de fandt på stedet, ordentligt, og Furesø Kommune rykkede flere gange firmaet for dokumentation for, at problemerne var løst.
I den københavnske forstad Skovlunde er BMA Byg en del af kæmpebyggeriet ”Skovlunde Byhave”.
Det viser en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, der var på besøg på pladsen den 16. maj 2024.
Her fik Fasar Abrar Rajas brors firma et strakspåbud, fordi der ikke var styr på håndteringen af sundhedsskadeligt byggestøv.
Flere kilder fortæller også til Fagbladet 3F, at de har set Fasar Abrar Raja ude på byggepladsen i Skovlunde flere gange i løbet af det sidste halve år. Senest i maj, inden TV 2-dokumentaren kørte over skærmen.
Anton Nørgaard – tidligere direktør for Dansk Boligbyg, der indtil februar 2024 var hovedentreprenør på byggepladsen – fortæller, at han to gange har set Fasar Abrar Raja på byggepladsen, senest omkring nytår.
Det er ikke et enkeltstående tilfælde, at Fasar Abrar Raja arbejder i skyggen af en mellemmand.
Ifølge Malerforbundet og 3F Byggegruppen har han de seneste 10 år flere gange indsat stråmænd i sine firmaer, blandt andet i form af familiemedlemmer.
Firmaer, der er blevet dømt for at underbetale udenlandske arbejdere for millioner af kroner, viser flere domme fra Arbejdsretten og faglige voldgiftssager.
– Det er vores helt klare opfattelse, at hver gang vi ser sager om underbetaling og udnyttelse af udenlandske arbejdere omkring Fasar Abrar Raja, så bliver firmaerne reelt styret af samme personkreds. Vi har set det mønster i over 10 år, har Malerforbundet tidligere udtalt til Fagbladet 3F.
Det er virksomheden 1927 Estate, der siden starten af året har været hovedentreprenør og inden da bygherre på byggeriet i Skovlunde.
Direktøren i 1927 Estate, Bünyamin Simsek, forklarer i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at BMA Byg og Anlæg ikke længere er at finde på byggepladsen i Skovlunde.
– De (BMA Byg og Anlæg, red.) er ikke indblandet i vores byggerier, og de er IKKE at finde på vores byggeplads, hvor de har forbud mod at vise sig. Straks, at vi erfarede relationerne, er entreprenøren BMA Byg og Anlæg – ud fra et forsigtighedsprincip – smidt af pladsen med omgående virkning, skriver direktøren blandt andet.
Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Fasar Abrar Raja og hans bror Amar Abrar Raja.