Morten Olsens forlovede forsvandt sporløst: Nye spor i sagen
Det skulle have været en hyggelig og afslappende dag med mor og lillesøster. Men noget mystisk skete den solrige sommerdag i 1978, hvor 25-årige Marianne Kirstine Egeberg tog færgen fra Gedser til Travemünde.
For den unge kvinde – der blot blev kaldet Kris – forsvandt som dug for solen, mens hun gik rundt på soldækket – og siden har ingen set hende.
Nu er der så dukket nye og interessante spor op i den over 40 år gamle sag – takket være to journalister, der har endevendt sagen.
– Vi har været splittede undervejs, men grundlæggende hælder vi til, at der er sket en forbrydelse, siger kriminalreporter Camilia Soltani Østergaard til SE og HØR.
Hun og Sarah Haagerup, der også er kriminaljournalist, har de sidste fem år nærstuderet mere end 1.400 dokumenter i sagen og talt med utallige personer tæt på Kris. Og i jagten har de fundet flere interessante spor.
54 private breve
Sagen om Kris vakte fra start opsigt af flere grunde. Det var mystisk, ja nærmest uforklarligt, hvordan en 25-årig kvinde kunne forsvinde, uden blot én af de mere end 300 mennesker på færgen havde bemærket noget.
”Mysteriet om Kris”
Camilia Soltani og Sarah Haagerup gennemgår sagen i ”Mysteriet om Kris”, der kan høres hos Mofibo.
Desuden var Kris ikke hvem-som-helst. Da hun forsvandt, var hun forlovet med en af dansk fodbolds største profiler – Morten Olsen – der dengang var 29 år. Parret boede sammen i Belgien og havde store drømme for fremtiden.
- Kris var en festglad, livlig og hjertevarm kvinde, der elskede at danse og tage i byen. Selvom hun ikke tog så meget i byen, efter hun mødte Morten, var hun stadig udadvendt og elskede at rejse og tilbringe tid sammen med sine veninder, fortæller Camilia Soltani Østergaard.
Under researchen har de to journalister fået udleveret 54 private breve, som Kris skrev til sin veninde. Brevene afslører nye sider af Kris, som mange nok ikke kendte til:
- Kris nævner mange, som hun har haft en følelsesmæssig relation til – tidligere kærester og mænd, hun har boet med. De mænd er aldrig blevet afhørt, og det stiller vi spørgsmålstegn ved. For er der noget interessant ved de mænd?, spørger Camilia Soltani Østergaard.
Gul skjorte og grøn bil
Fra start blev Kris’ forsvinden efterforsket intenst, men de to journalisters research viser, at efterforskningen på flere punkter var mangelfuld.
Færgen sejlede for eksempel frem og tilbage fem gange, før den blev undersøgt af politiet. Desuden nåede politiet ikke at gennemsøge skibets affaldscontainere, før indholdet blev brændt.
Og så nævner Camilia Soltani Østergaard ikke mindst flere interessante mandspersoner, der burde efterforskes mere intenst.
Blandt andet fortæller et vidne, at en mand i gul skjorte tilsyneladende talte med Kris to gange på færgen.
- Politiet afhører denne mand flere gange, men lukker så sagen ned, da vidnet bliver i tvivl. Hvorfor fortsatte politiet ikke med at granske, om denne mand havde noget med Kris at gøre? Og hvorfor ledte de ikke efter andre i en gul skjorte?
De to journalister har også fundet en anden interessant mand. Han ejede en grøn Fiat 127, der holdt på vogndækket.
– Der er to børn, der ser denne mand skubbe en kvinde ned i bilsædet. Manden sidder oven på denne kvinde, og han bliver tilsyneladende overrasket, da børnene ser ham.
- Afhøringen af manden er blot en telefonsamtale, hvor han endda bekræfter, at han forlader cafeteriet med Kris, men han bliver aldrig spurgt ind til, at nogle børn har set ham i bilen, forklarer Camilia Soltani Østergaard.
- Vi har fundet frem til denne mand, og vi synes, det er oplagt, at politiet taler med ham igen.
De to journalister ønsker ikke at konkludere, om manden i den grønne bil spiller en rolle i Kris’ mystiske forsvinden. Men de opfordrer på det kraftigste politiet til at genåbne sagen.
- Derfor har vi også sendt dem alle de dokumenter og spor, vi har fundet. Deriblandt kontaktinformationerne på manden.