Ny krimi-podcast: Her slår det klik for ægtemanden
Statistikkerne lyver sjældent. Og slet ikke når det er så mørke og kolde tal som drab.
Det er desværre den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen oplevelse efter en lang karriere i politiet, hvor han har været med til at opklare sin del af uhyggelige og sørgelige drabssager. Alligevel er der sager, der nager 70-årige Isager.
- Vi har desværre en del uopklarede drab i Danmark.
Sådan siger Bent Isager-Nielsen i det seneste afsnit af krimi-podcasten ”På sporet”.
Ifølge drabschefen er der to særligt to typer drabssager, der desværre slår ud i statistikkerne i disse år og kan være svære at opklare.
- Kvinder er overrepræsenterede i drabsstatistikken.
- Det er de af to grunde. Dels fordi de bliver ofre i et partner- eller ekspartner drab eller i et fjerndrab, hvor det er en tilfældig gerningsmand og en tilfældig kvinde.
Artiklen fortsætter under billedet...
Stine Bolther og Bent Isager-Nielsen er værter på krimi-podcasten "På sporet". Foto: Forlaget Lindhardt og Ringhof
- Det kan være fru Petersen eller Fatima, det er sådan set ligegyldigt. For nu vil gerningsmanden udøve vold ofte i forbindelse med voldtægt. Selvom drabsstatistikken går ned, så er det ikke i tilfældet med kvindedrab. Deres antal er uændret. Den er svær at knække, fortæller Bent Isager-Nielsen til sin medvært Stine Bolther.
FJERNDRAB GØR DET SVÆRERE
De uopklarede kvindedrab får stor opmærksomhed i disse år. Og det er der en god grund til forklarer Bent Isager-Nielsen i krimi-podcasten ”På sporet”.
- Mange af de uopklarede sager i disse år, her taler vi om Emilie Meng, Louise Borglit og Stine Geisler, dem taler vi meget om i disse år.
- Mange af de drab har det over sig, ja, at de er uopklarede, men de har formentlig det over sig og lige så vigtigt, at det er fjerndrab, forklarer han om, hvorfor de kan være så svære at opklare for politiet og uddybr:
- For når offeret og gerningsmanden ikke har en relation, så gør det om alt andet end lige sværere for politiet at opklare, lyder det i krimi-podcasten.
DRAB I FORHOLDET
Desværre er der en tydelige tendens i mange af disse sager, peger Isager på. Det er nemlig oftest en mand, der har en tæt relation til kvinden, der bliver slået ihjel.
Helt konkret dykker den tidligere drabschef ned i en gruopvækkende drabssag fra i år, hvor en kun 18-årig kvinde blev dræbt af 10 knivstik og brændt.
Artiklen fortsætter under billedet.
Her arbejder brandvæsenet på stedet. Naboerne var ikke hjemme, da manden forsøgte at brænde stedet ned. Foto: Presse-fotos.dk
- Der går panik i gerningsmanden, og han kommer ind i en vis blodrus.
- Han stikker kvinden flere gang. Herefter forsøger han at slette sine spor ved at sætte ild til ejendommen. Hermed begår drabsmanden flere forbrydelser samtidig.
- Det er usømmelig omgang med et lig, idet han sætter ild til liget. Men han sætter også andres liv i fare, lyder det fra den tidligere chef for Rejseholdet.
I den konkrete sag blev morderen anholdt dagen efter og i september idømt 14 års fængsel. Desværre er denne typer sager ikke ualmindelige for politiet.
DET GÅR DEN FORKERTE VEJ
De senere år bliver der dræbt flere og flere mennesker i Danmark. Men et sted statistikken trist. Der bliver stadigvæk slået flere kvinder ihjel, selvom den generelle tendens er nedadgående. I podcasten bliver der særligt peget på en ting, der kan forklare de mange drab.
- Når kærlighed bliver til had. Altså det er en farlig situation.
- En tredjedel af alle drab i Danmark, det er drab på kvinder foretaget af en partner eller ekspartner, der er tæt på dem.
- Det sker oftest, når det går op for manden, at kvinden vil forlade ham. Statistikken tyder på, at det er ikke i det lange forløb op til en skilsmisse med mange konflikter, at det sker. Her er der stadigvæk et håb på, at det nok skal løse sig.
- Det er først lige der, når kvinden gør alvor af sine ord og forlader manden, slutter Bent Isager-Nielsen.
Du kan høre alle episoder af podcasten ”På sporet” her: