Krimi4. april 2025 (opd. 4. april 2025)

Rasmus Paludan blev væk fra meget omtalt retssag: Tiltalt for brud på koranlov

En meget omtalt sag om brud på koranloven er udsat til maj. Rasmus Paludan er tiltalt
Rasmus Paludan dukkede ikke op til meget omtalt retssag, hvor han er tiltalt for brud på den nye koranlovgivning.
Rasmus Paludan dukkede ikke op til meget omtalt retssag, hvor han er tiltalt for brud på den nye koranlovgivning.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den første sag om brud på koranloven bliver alligevel ikke afgjort fredag i Retten på Bornholm.

To er tiltalt for utilbørlig behandling af koranen under folkemødet sidste år, men sagen er udskudt, da den ikke er forkyndt for den ene af de to tiltalte, stifter af partiet Stram Kurs Rasmus Paludan, som ikke er mødt op i retten.

Den anden tiltalte var mødt op i retten. Forsvarer for begge, Jens Hedegaard, bad om, at sagerne ikke blev udskilt fra hinanden, men begge udsat.

- Hvis jeg havde vidst, at sagerne skulle føres isoleret, så ville jeg have indkaldt Rasmus Paludan som vidne, sagde forsvareren i retten, og tilføjede, at det efter hans mening ville være uhensigtsmæssigt at tage stilling til skyldsspørgsmålet uden at høre Paludans forklaring i retten.

En forkyndelse fra retten kan enten ske ved en meddelelse i e-Boks eller ved en personlig henvendelse fra politiet.

Forud for sagen har forsvaret forsøgt at få ændret datoen for retssagen, men det har retten afvist.

Anklager Mads Larsen protesterede og bad om at få sagerne skilt fra hinanden, men efter noget betænkningstid afgjorde dommeren, at sagen udsættes for begge tiltalte.

- Jeg kan ikke sige, hvad der konkret er sket i sagen, men vi må tage til efterretning, at sagen ikke er blevet forkyndt, siger Mads Larsen, der fører sagen for Anklagemyndigheden ved Bornholms Politi, efter afgørelsen.

Forsvarer Jens Hedegaard kunne efter udsættelsen af sagen ikke svare på, hvorfor Rasmus Paludan ikke kendte til datoen for retsmødet. Han afviser, at det er en "juridisk finte".

- Jeg kan ikke vide, om han har fået en forkyndelse. Jeg kan bare sige, at jeg ikke har sendt den. Det regnede jeg med, at retten gjorde, siger han.

To fra partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan og Dennis Corell Iversen, er tiltalt i den principielle sag.

Episoden fandt sted under Folkemødet i juni 2024, hvor Dennis Corell Iversen rev to sider ud af bogen og lod den falde ned i en vandpyt, mens Rasmus Paludan ifølge anklageskriftet understøttede og opfordrede til handlingerne.

Det skete under en debat med overskriften "Skal vi brænde koranen?" på Folkemødet i Allinge sidste år, som blev livestreamet på partiet Stram Kurs' åbne facebookside.

Ifølge anklagemyndigheden bør de to tiltalte idømmes en bødestraf.

Dennis Corell Iversen er tilfreds med, at sagerne er udsat.

For ham handler sagen om at teste grænserne for koranloven. Bogen, som røg i vandpytten under folkemødet, var en engelsk oversættelse af koranen, som han ikke mener, falder ind under koranloven.

- Vi vil teste grænserne for koranloven. Og om en oversættelse af en koran er inden for grænserne.

- Der er muslimer, der har sagt til mig, at jeg ikke kan forstå koranen korrekt, fordi jeg ikke har læst den på arabisk. De lærde inden for islams religiøse dogmer siger, at en oversættelse ikke har en særlig religiøs betydning, siger Dennis Corell Iversen.

Sagen er i stedet berammet til 9. maj.

I kølvandet på talrige afbrændinger af koranen i det offentlige rum vedtog Folketinget i 2023 den såkaldte koranlov, der forbyder utilbørlig behandling af religiøse skrifter, som eksempelvis koranen.

Sponsoreret indhold