Per Rix klistrede SE og HØR-artikel på svinedyrt skilt: Ville advare folk mod kendt auktionshus

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk
Var det hærværk, da erhvervsmanden Per Rix "15. januar 2021 cirka klokken 13" påsatte et udklip fra SE og HØR's blad på Bruun-Rasmussens indgangsskilt med tapetklister?
Det var spørgsmålet, der fredag eftermiddag blev behandlet i København Byrets retssal 39.
Som vi skrev forleden, var rigmanden tiltalt for hærværk af betydeligt omfang ved at have påsat et avisudklip på - viste det sig - auktionshuset Bruun-Rasmussens indgangsskilt.
Men den alvorlige tiltale ændrede sig kort inde i retsmødet, så det nu udelukkende omhandlede en bødesag og brud på den milde hærværks paragraf.
- Det er jo noget pjat det her, lød det fra forsvarer Peter Teigen i retten, da tiltalen blev ændret.
Anklageren var nemlig blevet gjort opmærksom på, at der ikke længere var tale om en udskiftning af skiltet, men blot en rengøring af tapetklisteren. Og altså ikke groft hærværk der angiveligt skulle have kostet auktionshuset næsten 25.000 kroner.
Det havde forsvarsadvokat Peter Teigen nemlig dokumenteret for anklagemyndigheden, og han fandt den oprindelige anklage fuldstændig absurd.
Jeg satte SE og HØR's artikel om deres bedrageri på deres skilt for at advare folk
Per Rix, erhvervsmand og tiltalt
Erstatningskravet gik dermed fra at være på 24.064 til 1200 kroner og en påstand om et bødeforlæg på 800 kroner til Per Rix.
Krig mellem mennesker i jakkesæt
Det var alt andet end kedeligt, da den veltalende erhvervsmand tog plads i vidneskranken.

Her kunne han fortælle, at hele tvisten mellem ham og Bruun-Rasmussen omhandlede købet af skulpturen "Grubleren" af kunstneren Auguste Rodin.
En sag tilbage fra 2015, hvor Per Rix er blevet pure frikendt for groft bedrageri af byde by- og landsret.

Det blev to direktører fra auktionshuset ligeledes, men erhvervsmanden var tydeligvis ikke tilfreds med at være blevet involveret i sagen dengang.
- Min familie har lidt under det i tre et halvt år. Mit navn kommer op på Google, når man søger på mit navn. Det gør mig prekær (usikker, red.), lød det fra Per Rix, der gerne stod ved sin handling.
- Jeg satte SE og HØR's artikel om deres bedrageri på deres skilt for at advare folk.
- Så ved de, at de kan blive taget ved næsen, når de handler med Bruun-Rasmussen, lød det videre.
Ejendomsmillionæren gav ikke meget for auktionshusets påstand om, at de ikke havde kunnet få avisklippet af skiltet.
- Jeg satte det op med tapetklister. Jeg er gammel malermester, og jeg ved, at det er let som ingenting at få af, lød det fra Per Rix, der ikke ville erkende, at han havde begået hærværk.
- Havde jeg ville ødelægge noget, så havde jeg brugt en hammer og ikke tapetklister. Det ligger slet ikke i mit DNA at lave hærværk, lød det fra ham.
Rigmanden fortalte med lettere morskab i stemmen, at det var en krig mellem mennesker i jakkesæt.
En krig, der blev udkæmpet med tapetklister og udklip fra SE og HØRs ugemagasin på den ene side - og politiet på den anden.
- Der er en rug plet
Sagens eneste vidne var Jakob Dupont, der er direktør for Bruun-Rasmussen.
Han tog efter at være kommet for sent plads i vidneskranken.
Herfra fortalte han retten, at firmaets facilitymanager i første omgang ikke havde kunnet få tapetklisteren af skiltet i 2021, og derfor havde godkendt købet af et nyt skilt.
Men ved en grundigere rengøring var det siden lykkedes - hvilket anklagemyndigheden blev gjort opmærksomme på kort inden sagens start.

Det undrede Per Rix's forsvarer, der ville vide, om ikke han kørte forbi skiltet hver dag ind til arbejde.
- Nej, det gør jeg ikke nødvendigvis, lød det i første omgang fra Jakob Dupont.
Den forklaring ændrede sig kort efter, da det kom frem, at skiltet står lige til højre for indgangen til auktionshuset.
Forsvarer Peter Teigen fremviste herefter billeder af det omtalte skilt, og stilllede spørgsmåltegn ved, hvor der var sket skade henne.
Har du selv mærket skaden, spurgte forsvaren.
- Nej, det har jeg ikke. Men min medarbejder fortæller mig, at der er en rug plet, lød det fra Jakob Dupont, der altså ikke havde gjort sig ulejligheden at kigge på skiltet inden dagens retsmøde.
- Beklager min opførsel
Dagens sag var generelt lettere absurd, og handlede i det store hele om det var svært at fjerne tapetklister fra en overflade.
Men dommen var alligevel klar - Per Rix havde ifølge loven begået hærværk.
- Du bliver idømt fire dagsbøder á 200 kroner, lød det fra sagens dommer, Grethe Jørgensen.
Hun begrundede det med, at der ikke skulle særligt meget til for at begå hærværk - og at virksomheden havde omkostninger forbundet med hans handlinger.
Erhvervsmanden kunne da også godt selv se, at det ikke var helt godt.
- Jeg beklager for min dårlige opførsel, og for at vi alle skal sidde her og spilde vores tid på sådan en sag, lød det fra Per Rix.
- Det var sjovt, indtil det blev alvor, forklarede erhvervsmanden til SE og HØR efter retssagen.
Han skal nu betale bøden, mens sagens omkostninger betales af staten, da sagen fra begyndelsen har været behandlet forkert.